Σήμερα ο Παππούς Τάσσος έφτιαξε την πιο αφράτη και ζουμερή γρήγορη μηλόπιτα , ένα γλυκό που εκμεταλλεύεται τα φρέσκα και φθινοπωρινά μήλα και γίνεται πανεύκολα, χωρίς να χρειαστεί να ανοίξουμε φύλλο. Το αποτέλεσμα είναι μία ανάλαφρη ζύμη με μπόλικο μήλο, αρωματισμένη με βανίλια και λεμόνι, ενώ τα καραμελωμένα αμύγδαλα στην κορυφή χαρίζουν μια υπέροχη τραγανή αντίθεση. Πάμε να δούμε αμέσως τα υλικά και την εκτέλεση!


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Μηλόπιτα με καραμελωμένα αμύγδαλα!

Μηλόπιτα με καραμελωμένα αμύγδαλα!

Φτιάξτε την πιο γρήγορη μηλόπιτα με καραμελωμένα αμύγδαλα και σταφίδες μουλιασμένες σε μαυροδάφνη! Αυτή η πανεύκολη και πεντανόστιμη συνταγή δίνει ένα ζουμερό, ανάλαφρο αποτέλεσμα που θα λατρέψουν όλοι. Δείτε τα μυστικά για την επιτυχία.

Prep Time 20 minutes
Cook Time 55 minutes
Total Time 1 hour 15 minutes

Ingredients

  • Για μία φόρμα 24 εκ.:

Για τη βάση:

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (γ.ο.χ.)
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 αυγά
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο (χλιαρό)
  • 180 γρ. γιαούρτι με 3,5% λιπαρά
  • 1,5 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή βανιλίνη)
  • Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

Για τη γέμιση και επικάλυψη:

  • 5-6 μήλα
  • 40 γρ. σταφίδες
  • 80 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
  • 2 κ.σ. ζάχαρη (για τα αμύγδαλα)
  • 1-2 κ.σ. νερό (για τα αμύγδαλα)
  • Μαυροδάφνη (για τις σταφίδες)
  • Άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Instructions

Ακολουθήστε τα βήματα με προσοχή για να φτιάξετε τη ζουμερή μηλόπιτα με καραμελωμένα αμύγδαλα.

1. Ξεκινάω χοντροκόβοντας τα αμύγδαλα. Στα χοντροκομμένα αμύγδαλα θα προσθέσω δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη και μία με δύο κουταλιές της σούπας νερό. Θα τα ανακατέψω και τα αφήνω στην άκρη για να καραμελώσουν στο ψήσιμο.

2. Έχω βάλει τις σταφίδες και μουλιάζουνε σε μαυροδάφνη, όσο ετοιμάζω τα υπόλοιπα.

3. Καθαρίζω και κόβω τα μήλα στα τέσσερα. για να μη σας μαυρίσουν τα μήλα, βάλτε τα σε νερό με μερικές σταγόνες λεμόνι και τα αφήνω στην άκρη.

4. Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνω 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη και δύο αυγά. Θα τα χτυπήσω για ενάμιση λεπτό περίπου, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη.

5. Σε 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, θα προσθέσω δύο κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ. Θα το ανακατέψω και θα το προσθέσω στο αυγό με την ζάχαρη

6. Στο μείγμα αυγού-ζάχαρης, προσθέτω επίσης 180 γρ. γιαούρτι με 3,5% λιπαρά.

7. Προσθέτω επίσης ένα έως ενάμιση κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας, ή ό,τι βανίλια προτιμάτε, και το ξύσμα από ένα ακέρωτο λεμόνι.

8. Ανακατεύω καλά. Σε αυτό το σημείο, ανοίγω το φούρνο στους 180°c στον αέρα και τον προθερμαίνω.

9. Μόλις η ζύμη πάρει το αλεύρι, προσθέτω σταδιακά το βούτυρο. Προσθέτω 100 γρ. βούτυρο λιωμένο, το οποίο είναι χλιαρό.

10. Ρίχνω τη ζύμη μέσα σε μία 24 αποσπώμενη φόρμα, στην οποία έχω βάλει από κάτω αντικολλητικό χαρτί και στα πλαϊνά ή να τα βουτυρώσετε τα πλαινά, την απλώνω ομοιόμορφα.

11. Τώρα, αραδιάζω πάνω στη ζύμη τα μήλα.

12. Στραγγίζω τις σταφίδες που μούλιαζαν στη μαυροδάφνη και τις σκορπίζω ενδιάμεσα στα μήλα.

13. Στο τέλος, ρίχνω από πάνω τα ζαχαρωμένα αμύγδαλα.

14. Πάμε για το φούρνο: 180°c στον αέρα στη δεύτερη σκάλα από κάτω.

15. Μετά από 20-25 λεπτά στο φούρνο, θα το σκεπάσω με αντικολλητικό χαρτί για να μην πάρει πολύ σκούρο χρώμα.

16. Έψησα ακριβώς για 53 λεπτά στους 180°c στον αέρα. Στα 25 λεπτά το σκέπασα με αντικολιτικό χαρτί και 10 λεπτά πριν τη βγάλω το ξανάνοιξα.

17. Θα αφήσουμε τη μηλόπιτα να κρυώσει και μετά θα κόψουμε.

18. Όταν είναι χλιαρό, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε και λίγη άχνη ζάχαρη από πάνω.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Μυστικά για τη Γρήγορη Μηλόπιτα

  • Μούλιασμα σταφίδας: Το μούλιασμα των σταφίδων σε Μαυροδάφνη είναι το μυστικό που τις κάνει “σκνίπα” (πολύ μαλακές και αρωματικές) και δίνει βάθος στη γεύση.
  • Προστασία χρώματος: Βάλτε τα καθαρισμένα μήλα σε νερό με λεμόνι για να μη μαυρίσουν μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε.
  • Σωστό ψήσιμο: Το σκέπασμα της μηλόπιτας μετά τα πρώτα 20-25 λεπτά αποτρέπει το υπερβολικό μαύρισμα και επιτρέπει στη ζύμη να ψηθεί σωστά στο εσωτερικό.