Μαλακά αφράτα Κουλουράκια

Υλικά

700 g αλεύρι γ.ο.χ
2 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι
300 ml νερού + 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κύβος φρέσκιας μαγιάς (40g)
1 σακούλα μπέικιν πάουντερ
180 ml λαδιού
1/3 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά

Για επίστρωση:
30 g λιωμένης Φυτική μαργαρίνης

Παρασκευή:

1. Σε ζεστό νερό, με την προσθήκη ενός κουταλιού του γλυκού ζάχαρη, τρίβετε τη μαγιά και αφήστε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί.
Βάλτε αλεύρι σε ένα μπολ και μετά προσθέστε ζάχαρη, αλάτι, μπέικιν πάουντερ και κουρκουμά (ακόμη και σε όσους δεν τους αρέσει η γεύση του κουρκουμά, να το βάλουν, διότι η γεύση δεν είναι καθόλου αισθητή και έχετε ένα ωραίο κίτρινο χρώμα η ζύμη). Ανακατέψτε με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε λάδι, ξύδι και μαγιά. Ζυμώνουμε τη ζύμη.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια πολύ ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε για ένα λεπτό. Διαμορφώστε τη ζύμη σε μια μπάλα και επιστρέψτε την στην πολύ ελαφρά αλευρωμένη βανίλια. Καλύψτε το ταψί με μία πετσέτα σε ζεστό-ξηρό μέρος και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει, για να διπλασιάσετε τον όγκο της.

2. Μεταφέρετε την φουσκωμένη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την πλάθετε απαλά σε ρολό με τα χέρια σας. Χωρίστε τη ζύμη σε έξι ίσα μέρη. Διαμορφώστε τα σε μπάλες. Τοποθετήστε τις μπάλες στο τραπέζι και καλύψτε τα με ένα πανί κουζίνας (έτσι ώστε η ζύμη να μην στεγνώσει).
3. Πάρτε μία μπάλα ζύμης και ανοίξτε την σε κύκλο πάχους 2 mm με πλάστη. Κόψτε τον κύκλο σε τέσσερα μέρη και τυλίξτε τα ρολά.
Τοποθετήστε τα ρολά σε ένα ταψί πάνω από το χαρτί ψησίματος. Με τον ίδιο τρόπο, όλες τις ζύμες και σχηματίστε κυλίνδρους (εγώ έφτιαξα κενά ρολά και μπορείτε να βάλετε άπαχο τυρί, ή μαρμελάδα …) Καλύψτε το ταψί με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε τα κουλούρια για 1/2 ώρα.

4. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Καλύψτε τα κουλουρια με ζεστή λιωμένη μαργαρίνη και ψήστε. Τα έψησα για 20 λεπτά στο φούρνο με έναν αερα). Όταν τα ρολά γίνουν κίτρινα, βγάλτε το ταψί από το φούρνο και μετά επικαλύψτε τα ρολά ξανά με ζεστή λιωμένη μαργαρίνη. Καλύψτε τα με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε το να κρυώσει.
Τα ρολά είναι απίστευτα μαλακά και ευάερα. Και αυτό που είναι πολύ σημαντικό, μένουν φρέσκα την επόμενη μέρα, απλώς αφήστε το δοχείο στο οποίο τα τοποθετείτε σε μια τσάντα ή τα καλύπτετε με αλουμινόχαρτο.

Καλή επιτυχία

ΠΗΓΗ: https://vericinirecepti.blogspot.com/

Προηγούμενο άρθροΣιροπιαστά Τρίγωνα Σφολιάτας με γέμιση καρύδι (Νηστίσιμο)
Επόμενο άρθροΤο καλό Κοκορέτσι θέλει τον τρόπο του…βήμα βήμα (Video)