Τα εκλεράκια με γλάσο σοκολάτας είναι ένα γλυκό που όλοι λατρεύουμε, αλλά ίσως φοβόμαστε να φτιάξουμε. Εγώ, όμως, ανακάλυψα ότι η διαδικασία είναι απλή και το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο! Η τέλεια ζύμη σου, η βελούδινη κρέμα και το πλούσιο γλάσο τα κάνουν ακαταμάχητα.
Υλικά
Για να φτιάξουμε τα εκλεράκια, θα χρειαστούμε:
Για τα μαλακά κοχύλια:
- 125 ml νερό
- 125 ml γάλα
- 125 γρ. βούτυρο
- 150 γρ. αλεύρι
- 4 αυγά
Για την κρέμα βανίλιας:
- 4 αυγά
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 100 γρ. κορν φλάουρ
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 200 ml γάλα
- 200 γρ. βούτυρο
Για το γλάσο:
- 100 γρ. κακάο
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη με βανίλια
- 2-3 κ.γ. νερό
- 1 κ.γ. λάδι
Εκτέλεση
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτά τα υπέροχα γλυκά.
1. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνω το νερό, το γάλα και το βούτυρο. Το βάζω σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Μόλις λιώσει, ρίχνω όλο το αλεύρι και συνεχίζω να ανακατεύω για 5 λεπτά, μέχρι να γίνει μια ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Μεταφέρω τη ζύμη σε ένα μπολ.
2. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω τα 4 αυγά πολύ καλά. Προσθέτω σταδιακά (σε 4-5 δόσεις) το αυγό μέσα στη ζύμη, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης. Προσθέτω την επόμενη δόση μόνο αφού απορροφηθεί η προηγούμενη.
3. Οταν η ζύμη είναι έτοιμη, τη βάζω σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής, κόβω την άκρη και φτιάχνω μακρόστενα κοχύλια πάνω σε ένα ταψί που έχω στρώσει με λαδόκολλα. τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για μισή ώρα.
4. Εν τω μεταξύ, σε ένα μπολ ρίχνω το κακάο, την άχνη ζάχαρη και το νερό. ανακατεύω μέχρι να πάρω ένα παχύρρευστο γλάσο και στο τέλος προσθέτω το λάδι, ανακατεύω και το αφήνω στην άκρη.
5. Για την κρέμα: Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά με το μίξερ, προσθέτω τη βανίλια, το κορν φλάουρ και συνεχίζω να χτυπάω. μετά, προσθέτω και την άχνη ζάχαρη και ρίχνω σιγά-σιγά το γάλα, χτυπώντας συνεχώς.
6. Αδειάζω όλο το μείγμα της κρέμας σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύω συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα. στο τέλος, όταν πήξει, κατεβάζω από τη φωτιά, προσθέτω το βούτυρο και τα χτυπάω όλα μαζί με το μίξερ.
7. Βγάζω τα κοχύλια από το φούρνο, τα αφήνω να κρυώσουν και τα κόβω στη μέση. Παίρνω το πάνω μέρος από το κάθε κοχύλι και το βουτάω ανάποδα μέσα στο γλάσο. Τα αφήνω στην άκρη να στεγνώσουν.
8. Γεμίζω μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με στόμιο αστεράκι με την κρέμα και γεμίζω το άλλο μισό από το κοχύλι. τέλος, το σκεπάζω με το κοχύλι που έχω περάσει από το γλάσο σοκολάτας και είναι έτοιμο.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:
- Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 20 λεπτά.
- Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 30 λεπτά (ψήσιμο).
- Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά (με τους χρόνους αναμονής).
- Επιπλέον Χρόνοι: Αναμονή για να κρυώσουν τα κοχύλια.
Χρήσιμα Tips για τα Τέλεια Εκλεράκια
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν τα εκλεράκια σας ακόμα πιο επιτυχημένα:
- Κοχύλια: Μην ανοίξετε την πόρτα του φούρνου κατά τη διάρκεια του ψησίματος, γιατί θα “πέσουν” τα κοχύλια.
- Γλάσο: Το γλάσο πρέπει να είναι αρκετά πηχτό για να στέκεται πάνω στο εκλέρ. Μην προσθέσετε πολύ νερό.
- Κρέμα: Όταν χτυπάτε την κρέμα με το μίξερ στο τέλος, θα γίνει βελούδινη και αφράτη.
Καλή Απόλαυση









