Κέικ κρέμα με καρύδια και βανίλια

Ταψί 20/30 cm

Υλικά

6 ασπράδια αυγών
3 κρόκοι
150 γρ ζάχαρη
150 γρ αλεσμένα καρύδια
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
ένα κουταλάκι του γλυκού με μπέικιν πάουντερ
ένα φακελάκι ζάχαρη βανίλιας
αλάτι στην μύτη

Κρέμα βανίλιας με μασκαρπόνε
400 ml γάλα
4 κουταλιές της σούπας άμυλο τροφίμων (όχι αμμωνία!)
3 κρόκοι
7-8 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
100 γρ βούτυρο
250 γρ μασκαρπόνε
μισό φιαλίδιο εσάνς βανίλιας ή 2 φακελάκια ζάχαρη βανίλιας
αλάτι στην μυτη μαχαιριου
τηγανητά, ψιλοκομμένα καρύδια, πασπαλισμένα από πάνω

Προετοιμασία Κέικ με κρέμα καρυδιού και βανίλιας

Προετοιμάστε παντεσπανι
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
Ανακατεύουμε τα ασπράδια με λίγο αλάτι μέχρι να πήξουν και να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να αραιώσει και να σφίξει η σύνθεση.
Προσθέστε 3 κρόκους αβγών, έναν κάθε φορά και ανακατέψτε.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με τα καρύδια και το μπέικιν πάουντερ και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα των αυγών με μια σπάτουλα. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και ρίχνουμε το μείγμα. Ισιωνουμε.

Βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε από πάνω στους 165-170 βαθμούς στο βήμα 2, για 25-30 λεπτά. Κάντε το τεστ οδοντογλυφίδας.
Αφήνουμε να κρυώσει για δύο λεπτά, ξεκολλάμε τα τοιχώματα του ταψιού, αφαιρούμε από το ταψί και ξεκολλάμε το χαρτί ψησίματος.

Κρέμα
Βάζουμε σε ένα μπολ με διπλό πάτο, τους υπόλοιπους 3 κρόκους, μαζί με το άμυλο και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι, προσέχοντας να μην γίνουν σβώλοι. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι το μείγμα να πήξει και να γίνει σαν πουτίγκα. Σβήνουμε τη φωτιά, αφήνουμε ένα λεπτό και μετά προσθέτουμε το βούτυρο σε κυβάκια και τη βανίλια. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει. Αν δεν το καλύψετε, από πάνω θα σχηματιστεί μια κρουστα και θα στεγνώσει.

Όταν κρυώσει τελείως, βάζετε μασκαρπόνε και μετά βάζετε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και ανακατεύετε μόνο μέχρι να ομογενοποιηθούν.


Κόβουμε το κρυο παντεσπανι σε 2 ίσες φέτες.


Απλώνουμε τη μισή κρέμα πάνω από την πρώτη φέτα, τοποθετούμε τη δεύτερη φέτα, απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα και μετά πασπαλίζουμε
με ψιλοκομμένα καρύδια.

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για μερικές ώρες.

ΠΗΓΗ: https://retetepapabun.ro/

Προηγούμενο άρθροΑγριογούρουνο Στιφάδο: Η αυθεντική συνταγή της ελληνικής παράδοσης
Επόμενο άρθροΚουλούρι Θεσσαλονίκης: Ιστορία, παράδοση και γεύση