Εκμέκ Κανταΐφι

Υλικά

300 γραμμάρια αλεύρι
60 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
80 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
60 γραμμάρια ζάχαρη
20 γραμμάρια μαγιά νωπή
1 αυγό
½ κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
½ κουτ. γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
1 πρέζα αλάτι

για το σιρόπι
750 γραμμάρια ζάχαρη
500 γραμμάρια νερό
1 ξυλάκι κανέλας
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά σε ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό, ρίχνουμε 3 κουταλιές από το αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για μισή ώρα.
Κτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, το γιαούρτι, το αυγό και το μείγμα της μαγιάς, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το αλάτι ανακατεύοντας, μέχρι τα υλικά να γίνουν μια ομοιόμορφη ζύμη. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί για μισή ώρα περίπου.
Σε μια επιφάνεια εργασίας ανοίγουμε τη ζύμη, την απλώνουμε σε ένα ταψί αλειμμένο με βούτυρο, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε για μισή ώρα περίπου να φουσκώσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου, στη συνέχεια ξεφορμάρουμε το εκμέκ στη σχάρα του φούρνου και το ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Μόλις είναι έτοιμο τοποθετούμε πάλι το εκμέκ στο ταψί.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη κανέλα, το χυμό λεμονιού και τα βράζουμε μέχρι να δέσουν σε σιρόπι.
Περιχύνουμε λίγο-λίγο με το ζεστό σιρόπι το κρύο εκμέκ και αφήνουμε να το απορροφήσει. Σερβίρουμε το εκμέκ με παγωτό καϊμάκι.

Ευχαριστούμε για την συνταγή τον Τηλέμαχο Καραβια

Προηγούμενο άρθροΤο πιο Γρήγορο γλυκό πορτοκάλι σε 5 λεπτά
Επόμενο άρθροΜακαρόνια με σάλτσα πίτσας και κοτόπουλο