Σήμερα, για όσους νηστεύουν, αλλά και για όσους απλά θέλουν ένα υπέροχο, ελαφρύ γλυκό, θα φτιάξουμε ένα λαχταριστό νηστίσιμο κανταΐφι με κρέμα και σαντιγί αμυγδάλου. Η γεύση του είναι τόσο πλούσια που δεν θα πιστεύετε ότι είναι νηστίσιμο!

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά

Για το Σιρόπι:

  • 4 ποτήρια – Νερό
  • 4 ποτήρια – Ζάχαρη
  • 2 – Φλούδες λεμονιού
  • 1 – Ξυλάκι κανέλας
  • Λίγο – Χυμός λεμονιού

Για το Κανταΐφι:

  • 500 γραμμάρια – Κανταΐφι
  • 200 γραμμάρια – Φυτικό βούτυρο (λιωμένο)
  • Λίγο – Καβουρντισμένο φιλέ αμυγδάλου (προαιρετικά)

Για τη Νηστίσιμη Κρέμα:

  • 1 λίτρο – Νερό
  • 6 κουτ. σούπας – Ζάχαρη
  • 80 ml – Γάλα αμυγδάλου
  • 1 συσκευασία – Άνθος αραβοσίτου (με γεύση βανίλιας)
  • 50 γραμμάρια – Φυτικό βούτυρο

Για τη Σαντιγί Αμυγδάλου & Γαρνίρισμα:

  • 1 συσκευασία (200 γρ.) – Σαντιγί στιγμής σε σκόνη
  • Κατά οδηγίες – Γάλα αμυγδάλου
  • Λίγο – Φιστίκι Αιγίνης (τριμμένο, για γαρνίρισμα)

Εκτέλεση

Α. Σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα , βάζουμε το νερό , τη ζάχαρη , τις φλούδες λεμονιού , το ξυλάκι κανέλας και το χυμό λεμονιού .

Από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει , βράζουμε για 2 λεπτά .

Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς .

Β. Κανταΐφι:

Ξεμαλλιάζουμε καλά το κανταΐφι , αφαιρώντας τυχόν κόμπους.

Μεταφέρουμε το κανταΐφι σε ένα μικρότερο ταψάκι (περίπου 30×25 εκ.). Το τραβάμε καλά για να είναι αεράτο και ανάλαφρο .

Περιχύνουμε το κανταΐφι με το λιωμένο φυτικό βούτυρο ομοιόμορφα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις για περίπου 35-40 λεπτά , μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα .

Αφήνουμε το κανταΐφι να κρυώσει για ένα πεντάλεπτο (να είναι χλιαρό). Σιροπιάζουμε το χλιαρό κανταΐφι με το κρύο σιρόπι . Το αφήνουμε να απορροφήσει όλο το σιρόπι.

Γ. Κρέμα:

Σε 1 λίτρο νερό , ρίχνουμε 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και ανάβουμε το μάτι να ζεσταίνεται .

Σε ένα δεύτερο μπολ , διαλύουμε την συσκευασία άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλιας σε 80 ml γάλα αμυγδάλου .

Ρίχνουμε το διάλυμα στο νερό που έχει ζεσταθεί, ανακατεύοντας συνεχώς με μια κουτάλα.

Αφήνουμε την κρέμα να πήξει , ανακατεύοντας συνεχώς .

Αφού δέσει η κρέμα, κλείνουμε το μάτι και ρίχνουμε μέσα το φυτικό βούτυρο . Ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.

Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνειά της για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να μισοκρυώσει .

Δ. Σαντιγί Αμυγδάλου:

Σε ένα μπολ , ρίχνουμε τη σκόνη σαντιγί στιγμής και το γάλα αμυγδάλου (σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας).

Ανακατεύουμε λίγο στην αρχή να αφομοιωθεί η σκόνη με το γάλα.

Χτυπάμε στην πιο δυνατή σκάλα του μίξερ μέχρι να σφίξει η σαντιγί.

Ε. Συναρμολόγηση:

Αφρατεύουμε ελαφρά την κρέμα που έχει μισοκρυώσει .

Απλώνουμε μία στρώση καβουρντισμένο φιλέ αμυγδάλου (αν χρησιμοποιήσουμε) πάνω από το σιροπιασμένο κανταΐφι .

Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από τα αμύγδαλα και την απλώνουμε ομοιόμορφα.

Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει πολύ καλά .

Αφού κρυώσει η κρέμα, στρώνουμε από πάνω τη σαντιγί αμυγδάλου ομοιόμορφα.

Πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης για χρώμα και γεύση.

Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα για να παγώσει καλά πριν το κόψουμε και το σερβίρουμε.

 


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 35 – 40 λεπτά

Χρόνος Αναμονής (Ψύξη): Τουλάχιστον 1 ώρα


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Τέλειο Νηστίσιμο Εκμέκ

Σιρόπι: Για όλα τα σιροπιαστά, το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο και το γλυκό χλιαρό (ή το ανάποδο). Αυτό εξασφαλίζει ότι το κανταΐφι θα παραμείνει τραγανό και δεν θα λασπώσει .

Κανταΐφι: Το καλό ξεμάλλιασμα και το τράβηγμα του κανταϊφιού στο ταψί είναι σημαντικό για να γίνει αφράτο και να απορροφήσει σωστά το σιρόπι.

Κρέμα: Η χρήση νερού αντί για γάλα στη βάση της κρέμας, σε συνδυασμό με το γάλα αμυγδάλου για το διάλυμα του άνθους αραβοσίτου, κάνει την κρέμα πλούσια αλλά και νηστίσιμη . Μην ξεχάσετε τη μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα .

Σαντιγί: Βεβαιωθείτε ότι το γάλα αμυγδάλου που θα χρησιμοποιήσετε για τη σαντιγί είναι πολύ κρύο για να σφίξει γρήγορα η σκόνη σαντιγί.

Ξηροί Καρποί: Το καβουρντισμένο φιλέ αμυγδάλου ανάμεσα στο κανταΐφι και την κρέμα προσθέτει μια ευχάριστη τραγανή υφή και πλούσιο άρωμα αμυγδάλου, ενισχύοντας τη νηστίσιμη γεύση.

Χρήσιμα Tips Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


 

Σχετικές Συνταγές 

Γαλακτομπούρεκο Νηστίσιμο

Χαλβάς Σιμιγδαλένιος Νηστίσιμος

Νηστίσιμη Σοκολατόπιτα