Παραδοσιακή Πλατσέντα Ρολό ! Ένα γλυκό που σίγουρα θα λατρέψετε, τραγανό εξωτερικά και ζουμερό εσωτερικά. Χρησιμοποιούμε έτοιμο χωριάτικο χοντρό φύλλο ώστε να τη φτιάξετε όλοι σας σε χρόνο ρεκόρ , αν και η αυθεντική συνταγή είναι με χειροποίητο φύλλο. Πραγματικά φτιάξτε την και θα καταλάβετε το πόσο τέλειο γλυκό είναι.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Συστατικά
Για τη Πλατσέντα (ταψί 36×25 εκ.):
- 1 συσκευασία – Χωριάτικο Φύλλο Χονδρό (550 γρ.)
- 250 γρ. – Καρύδια τριμμένα
- 150 γρ. – Ελαιόλαδο (καυτό, για το τέλος)
- 90 γρ. – Ελαιόλαδο (για άλειμμα των φύλλων)
- 2,5 κουτ. σούπας – Ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κουτ. σούπας – Κανέλα σκόνη
- 1/4 κουτ. σούπας – Μοσχοκάρυδο σκόνη
- 1/4 κουτ. σούπας – Γαρύφαλλο σκόνη
- Λίγη – Μαστίχα Χίου τριμμένη (προαιρετικά)
Για το Σιρόπι (Καυτό):
- 700 γρ. – Ζάχαρη κρυσταλλική
- 470 γρ. – Νερό
- 1 κουτ. σούπας – Χυμό λεμόνι
- 1 – Ξυλάκι κανέλας
- 1/4 κουτ. – Μαστίχα Χίου τριμμένη
Για Διακόσμηση:
- 100 γρ. – Καρύδια τριμμένα
Εκτέλεση
Α. Προετοιμασία & Γέμιση:
Σε ένα μπολ , ρίχνουμε το αλεσμένο καρύδι , την κρυσταλλική ζάχαρη , τα μυρωδικά μας ( κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο ) και τη μαστίχα (αν χρησιμοποιήσουμε). Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν .
Αλείφουμε το ταψάκι μας (36 X 25cm) με ελαιόλαδο καλής ποιότητας.
Κόβω το χωριάτικο φύλλο σε τέσσερις-πέντε κάθετες λωρίδες όχι πολύ μεγάλες , γύρω στα πέντε με έξι εκατοστά πλάτος.
Παίρνουμε μία λωρίδα και τη λαδώνουμε ελαφρά με το 90 γρ. ελαιόλαδο . Τοποθετούμε μία δεύτερη λωρίδα επάνω της και τη λαδώνουμε και αυτή.
Με ένα κουτάλι , απλώνουμε τη γέμιση καρυδιού κατά μήκος της μίας άκρης των διπλών φύλλων.
Β. Πλάσιμο & Ψήσιμο:
Τυλίγουμε το ρολάκι και το τοποθετούμε στο ταψί μας. Χρησιμοποιούμε όλα τα φύλλα μας μέχρι να τελειώσει η γέμιση .
Τοποθετούμε στο ταψί τα ρολάκια χωρίς κενό το ένα από το άλλο. Πατάμε και λίγο με το χέρι ώστε να μην υπάρχει κενό και να είναι κολλητά . Έχουμε καλύψει όλο το ταψάκι με τα ρολά.
Σε αυτή τη φάση , ζεσταίνουμε τα 150 γρ. ελαιόλαδο να είναι αρκετά καυτό και το ρίχνουμε επάνω στα ρολά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C αέρα για 30 με 55 λεπτά , μέχρι να πάρει έντονο χρυσαφένιο χρώμα.
Γ. Σιρόπιασμα & Ολοκλήρωση:
Όταν κοντεύει να βγει η πλατσέντα από το φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι : Ρίχνουμε όλα τα υλικά ( ζάχαρη, νερό, χυμό λεμόνι, κανέλα, μαστίχα ) σε μία κατσαρόλα και βράζουμε για 4 λεπτά από το σημείο βρασμού σε μέτρια φωτιά .
Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και σιροπιάζουμε με όλο το σιρόπι με την τεχνική καυτό γλυκό – καυτό σιρόπι .
Αφήνουμε να κρυώσει τελείως το ταψί, ενώ το σκεπάζουμε μ’ ένα άλλο ταψί ή λαμαρίνα φούρνου.
Όταν έχει κρυώσει εντελώς η πλατσέντα μας, έχει απορροφήσει όλο το σιρόπι και είμαστε έτοιμοι να την κόψουμε . Πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι για διακόσμηση.
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος Βρασμού Σιροπιού: 4 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 30 – 55 λεπτά (στους 180°C αέρα)
Χρόνος Αναμονής (Κρύωμα): 4 – 6 ώρες
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Πλατσέντα Ρολό Τραγανή και Μελωμένη
Σιρόπι Τεχνική: Η μέθοδος καυτό γλυκό – καυτό σιρόπι είναι αυτή που δίνει την ξεχωριστή υφή στην πλατσέντα. Το βραστό λάδι και το καυτό σιρόπι τραγανίζουν το φύλλο, δίνοντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα.
Λάδωμα Φύλλων: Το απαλό λάδωμα της κάθε διπλής λωρίδας είναι σημαντικό για να ψηθούν σωστά και να αποκτήσουν όγκο. Το καυτό λάδι στο τέλος βοηθά στο χρυσαφένιο χρώμα και την τραγανότητα.
Κολλητά Ρολά: Η τοποθέτηση των ρολών κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς κενά, βοηθά το γλυκό να ψηθεί ομοιόμορφα και να κρατήσει το σχήμα του κατά το σιρόπιασμα και το κόψιμο.
Σκέπασμα: Το σκέπασμα του ταψιού μετά το σιρόπιασμα βοηθά το σιρόπι να απορροφηθεί πιο αργά και να μαλακώσει το φύλλο, κάνοντας την πλατσέντα πιο ζουμερή και μαλακή εσωτερικά.
Σχετικές Συνταγές
Μπακλαβάς Ρολό με Φύλλο Κρούστας
Χαλβάς Σιμιγδαλιού με Πορτοκάλι











