Θέλω να μοιραστώ μαζί σας μια υπέροχη συνταγή για Ζακυνθινή φρυγανιά, αλλιώς ένα φανταστικό εκμέκ με φρυγανιές που θα σας θυμίσει κάτι από τα παλιά! Είναι ένα γλυκό με πλούσια γεύση, αρώματα και βελούδινη υφή που θα ενθουσιάσει όλη την οικογένεια.
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Ζακυνθινή Φρυγανιά ή Εκμέκ με φρυγανιά
Φτιάξτε παραδοσιακή Ζακυνθινή Φρυγανιά ή εκμέκ με φρυγανιές, σιρόπι μαστίχας και βελούδινη κρέμα! Μια εύκολη και λαχταριστή συνταγή.
Ingredients
Για ένα μεγάλο πυρέξ
- 1 πακέτακι (φρυγανιές 15 περίπου φρυγανιές)
- 1 κουτάκι κουσταρ παουντερ
- 1 βανίλια
- 1 αβγό
- 1 κ.σ βούτυρο αγελάδας
- 1 1/2 φλ. του τσαγιού ζάχαρη
- Κανέλα για πασπαλισμα
- 400 γρ κρύα κρέμα γάλακτος σε σαντυγι
- 100 γρ αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμενο
- Γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας σας για στολισμα
Για το σιρόπι
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1 1/2 κούπα νερό
- 1/4 κγ μαστίχα σκόνη
- ή 1 κ.σ υποβρύχιο μαστιχα
- λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
- Μια μικρή σημείωση....αν πάρετε φρυγανιές κλασσικές τις μεγάλες από το φούρνο της γειτονιάς σας....θα είναι ακόμα καλύτερα!!!
Instructions
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε μία κατσαρολίτσα, βάζουμε τη ζάχαρη και τη μαστίχα. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα και προσθέτουμε το κρύο νερό.
- Ανακατεύουμε πάλι καλά να διαλυθεί η μαστίχα. Σε δυνατή φωτιά, ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη, προσέχοντας να μην βράσει το σιρόπι, γιατί θα καεί η μαστίχα και θα κολλήσει στα τοιχώματα της κατσαρόλας.
- Ετοιμάζουμε τη βάση: Στρώνουμε τις φρυγανιές στο πυρέξ και τις σιροπιάζουμε με το έτοιμο σιρόπι.
- Αφού τραβήξουν το σιρόπι, πασπαλίζουμε τις φρυγανιές με μπόλικη κανέλα.
- Ετοιμάζουμε την κρέμα: Σε μία βαθιά κατσαρολίτσα, βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το αυγό ελαφρώς χτυπημένο και το κάσταρντ πάουντερ. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν τα υλικά.
- Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς, βράζουμε την κρέμα μέχρι να πήξει.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια και το βούτυρο. Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.
- Συναρμολόγηση: Απλώνουμε την κρέμα πάνω στις φρυγανιές.
- Αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο.
- Ετοιμάζουμε τη σαντιγί: Χτυπάμε 400 γρ. κρύα κρέμα γάλακτος με 1 κουταλιά της σούπας κοφτή άχνη ζάχαρη, σε σαντιγί.
- Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από την κρέμα.
- Γαρνίρισμα: Στολίζουμε με γλυκό του κουταλιού κεράσι, νεραντζάκι και σύκο.
- Πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο αμυγδαλάκι και λίγη επιπλέον κανελίτσα.
Η Συνταγή είναι της κας Aggeliki Antonopoulou
Notes
Χρήσιμα Tips για την Τέλεια Ζακυνθινή Φρυγανιά
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Ζακυνθινή φρυγανιά σας ακόμα πιο απολαυστική. Για ένα πιο έντονο άρωμα μαστίχας, μπορείτε να προσθέσετε λίγη ακόμα σκόνη μαστίχας στο σιρόπι, προσέχοντας να μην πικρίσει. Αν δεν βρείτε custard powder, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κορν φλάουρ, αλλά θα χρειαστεί να προσαρμόσετε τις ποσότητες ζάχαρης και βανίλιας στην κρέμα. Για να καβουρδίσετε το αμύγδαλο φιλέ, απλώστε το σε ένα ταψάκι και ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για λίγα λεπτά, προσέχοντας να μην καεί.









