Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Σήμερα θα φτιάξουμε μία από τις πιο αγαπημένες πίτες για όλη την οικογένεια, μία Ζαμπονοτυρόπιτα Σφολιάτας! της κας Κωνσταντίνα Ριζάκου Είναι τόσο λαχταριστή, γεμάτη γεύση και αρώματα, που θα γίνει η νέα σας εμμονή. Εγώ τη φτιάχνω συχνά για πρωινό, brunch ή και για ένα γρήγορο βραδινό, και εξαφανίζεται πάντα σε χρόνο ρεκόρ!

Ζαμπονοτυρόπιτα Σφολιάτας

Ζαμπονοτυρόπιτα Σφολιάτας

Η Ζαμπονοτυρόπιτα Σφολιάτας είναι ένα κλασικό αγαπημένο πιάτο που φέρνει στο μυαλό τη ζεστασιά του σπιτιού και τις νόστιμες μυρωδιές από τον φούρνο. Με την τραγανή της σφολιάτα και την πλούσια, αλμυρή γέμιση, αποτελεί την τέλεια επιλογή για κάθε ώρα της ημέρας. Εγώ την απολαμβάνω πολύ και την προτείνω ανεπιφύλακτα!

Prep Time 20 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 1 hour

Ingredients

Για να φτιάξουμε αυτή την υπέροχη Ζαμπονοτυρόπιτα Σφολιάτας θα χρειαστούμε:

  • 1 πακέτο Φύλλο σφολιάτας (συνήθως περιέχει 2 φύλλα)
  • 300-400 γρ. Μίγμα τυριών (π.χ. γκούντα, γραβιέρα, τριμμένα)
  • 150-200 γρ. Μανιτάρια (φρέσκα, κομμένα σε φέτες)
  • ½ τεμ. Πιπεριά κόκκινη (ψιλοκομμένη)
  • ½ τεμ. Πιπεριά πράσινη (ψιλοκομμένη)
  • 1 μέτρια Ντομάτα (ψιλοκομμένη, χωρίς τα σπόρια)
  • 200-250 γρ. Ζαμπόν (ψιλοκομμένο)
  • 2-3 κ.σ. Κρέμα γάλακτος (για τη γέμιση)
  • Λίγη Κρέμα γάλακτος (για επάλειψη της επιφάνειας)
  • Σουσάμι (για πασπάλισμα)

Instructions

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτή την πεντανόστιμη Ζαμπονοτυρόπιτα Σφολιάτας:

Ετοιμάζω τη γέμιση:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνω όλα τα υλικά της γέμισης: το μίγμα τυριών, τα κομμένα μανιτάρια, τις ψιλοκομμένες πιπεριές (κόκκινη και πράσινη), την ψιλοκομμένη ντομάτα (χωρίς τα σπόρια) και το ψιλοκομμένο ζαμπόν.
Προσθέτω και 2-3 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος και ανακατεύω καλά όλα τα υλικά, ώστε να ομογενοποιηθούν και να αναμειχθούν οι γεύσεις.

Συναρμολογώ τη ζαμπονοτυρόπιτα:

Στρώνω το ένα φύλλο σφολιάτας σε ένα ταψί που έχω καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Το αφήνω να εξέχει λίγο από τις άκρες του ταψιού.
Απλώνω ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω στο φύλλο σφολιάτας, αφήνοντας λίγο κενό περιμετρικά.
Καλύπτω τη γέμιση με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας.
Κλείνω τις άκρες της πίτας, διπλώνοντας το κάτω φύλλο προς τα πάνω και πιέζοντας ελαφρά για να κολλήσουν.

Τελικές πινελιές και ψήσιμο:
Αλείφω την επιφάνεια της Ζαμπονοτυρόπιτας Σφολιάτας με λίγη κρέμα γάλακτος, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Αυτό θα της δώσει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα στο ψήσιμο.
Πασπαλίζω γενναιόδωρα με σουσάμι.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, μέχρι να ροδίσει καλά η σφολιάτα και να γίνει τραγανή, περίπου 30 με 40 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο.

Σερβίρω:
Μόλις ψηθεί, βγάζω τη ζαμπονοτυρόπιτα από τον φούρνο, την αφήνω να κρυώσει λίγο και την κόβω σε κομμάτια. Σερβίρω ζεστή!

Η Συνταγή είναι της κας Κωνσταντίνα Ριζάκου

Notes

Tips για την Τέλεια Ζαμπονοτυρόπιτα Σφολιάτας

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Ζαμπονοτυρόπιτα Σφολιάτας σας ακαταμάχητη! Μην παραλείψετε να στραγγίξετε καλά τη ντομάτα από τα υγρά της, για να μην νερουλιάσει η γέμιση. Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά που σας αρέσουν, όπως καλαμπόκι ή καρότο. Αν θέλετε πιο πλούσια γεύση τυριού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λίγο τυρί κρέμα στην γέμιση. Η Ζαμπονοτυρόπιτα Σφολιάτας τρώγεται υπέροχα και κρύα, οπότε μπορείτε να την πάρετε και μαζί σας στη δουλειά ή σε εκδρομή!

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή