Ντολμαδάκια Νηστίσιμα

Υλικά

1 λαχανο
1 κσ αλάτι
2 καρότα
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι
1 ντομάτα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κούπα του τσαγιού λάδι
200γ μανιτάρια (φρέσκα ή κονσερβα)
1 κούπα ρουζι καρολίνα
Ψιλοκομμένο μαιντανό και άνηθο
Πιπέρι και αλάτι
1/2 κσ κουρκουμά
2 λεμόνια χυμό
4 κοφτές κσ κορν φλαουρ

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το λάχανο από το κοτσάνι του. Πετάμε τα τυχόν χαλασμένα εξωτερικά φύλλα και το πλένουμε καλά Βάζουμε μία κατσαρόλα με νερό να βράσει και ρίχνουμε μέσα αλάτι. Βάζουμε το λάχανο μέσα στην κατσαρόλα για να μαλακώσει
Κόβουμε τα καρότα μέσα στο μπλέντερ και τα βάζουμε σε ένα τηγάνι. Συνραχίζουμε και κόβουμε το κρεμμύδι στο μπλέντερ και προσθέτουμε και το κρεμμύδι στο τηγάνι. Κόβουμε μία ντομάδα στο μπλέντερ και τα φρέσκα κρεμμυδάκια  και τα ρίχνουμε όλα στο τηγάνι. Ρίχνουμε 1/2 κουπας τσαγιού λάδι στο τηγάνι.
Ανακατεύουμε το μείγμα και βάζουμε το τηγάνι σε σιγανή φωτιά να μαραθούν τα υλικά.
Γυρίζουμε το λάχανο να μαλακώσει και η άλλη πλευρά του.
Προσθέτουμε στη γέμιση 200 γρ μανιτάρια και ανακατεύουμε στο τηγάνι.

Όταν τα φύλλα έχουν μαλακώσει βγάζουμε ένα σε ένα ταψάκι.
Ρίχνουμε και το ρύζι το μαϊντανό και άνηθο στην γέμιση στο τηγάνι και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν, και προς το τέλος πιπέρι αλάτι και τον κουρκουμά
Ενώ το λάχανο στην κατσαρόλα συνεχίσει να βράζει σε χαμηλή φωτιά ξεχωρίζουμε και τα τελευταία φύλλα του.
Κρατάμε στη άκρη το νερό που έβρασε το λάχανο
Στρώνουμε τη βάση μιας κατσαρόλας με 3-2 από τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου

Αφαιρούμε το κεντρικό νεύρο από το φύλλο και χωρίζουμε το φύλλο στα 2 ή το αφήνουμε ολόκληρο. Σε κάθε κομμάτι βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και τυλίγουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με την ραφή προς τα κάτω μέχρι να εξαντληθεί η γέμιση.
Στο τέλος πάνω από τα ντολμαδάκια σκεπάζουμε με 2-3 φύλλα λάχανο και ρίχνουμε και το υπόλοιπο λάδι μαζί λίγο αλατάκι και πιπέρι ακόμη. Σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο. Ρίχνουμε το ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί το πιάτο (όχι όλο) και το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά 45′ με 1 ώρα χωρίς καπάκι και το φαγητό μας είναι
έτοιμο. Σερβίρουμε με λίγο ζωμό από την κατσαρόλα

Σάλτσα λεμονιού

Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε το κορν φλαουρ και το χυμό λεμονιου και ανακατευουμε,
Σε ενα κατσαρολάκι βάζουμε 2 κούπες απο το νερό που βρασαμε το λάχανο και το βάζουμε στην φωτιά. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το μείγμα λεμονιού και ανακατευουμε συνέχεια με γρήγορες κινήσεις και λίγο αλάτι και πιπέρι.
Ετοιμη η διάφανη σάλτσα λενονιού με την οποία περιχύνουμε τα ντολμαδάκια μας
Πασπαλίζουμε με πιπέρι….και σερβίρουμε

Καλή Επιτυχία

ΠΗΓΗ 

Προηγούμενο άρθροΤυροκούλουρο…για την παραλία – το σχολείο – την δουλειά
Επόμενο άρθροΣαλάτα Ταμπουλέ με κουνουπίδι…πολυ δροσιστική