Τα Τηγανιτά συκωτάκια είναι ένα από εκείνα τα πιάτα που πάντα τρώμε με μεγάλη όρεξη και δεν το χορταίνουμε ποτέ. Η μοσχαρίσια γεύση του συκωτιού, η γλυκύτητα από τα καραμελωμένα κρεμμύδια και η οξύτητα των ντοματινιών δημιουργούν έναν τέλειο συνδυασμό. Εγώ τα σερβίρω με έναν αφράτο σπιτικό πουρέ και είναι ένα γεύμα σκέτη απόλαυση!

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Τηγανιτά συκωτάκια

Ζουμερά τηγανιτά συκωτάκια σε πιάτο, συνοδευόμενα από καραμελωμένα κρεμμύδια και ντοματίνια.

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μια συνταγή για ένα αγαπημένο μου πιάτο, τα Ζουμερά τηγανιτά συκωτάκια. Είναι ένα πιάτο κλασικό, που με τη συνοδεία καραμελωμένων κρεμμυδιών και ντοματινιών, γίνεται απλά ακαταμάχητο. Εγώ το φτιάχνω συχνά γιατί είναι γρήγορο, χορταστικό και αρέσει σε όλους!

Prep Time 20 minutes
Cook Time 40 minutes
Additional Time 30 minutes
Total Time 1 hour 30 minutes

Ingredients

  • Για να φτιάξουμε αυτό το υπέροχο πιάτο, θα χρειαστούμε:

Για τα συκωτάκια:

  • 700 γρ. Συκώτι μοσχαρίσιο, κομμένο σε κύβους
  • 1 ποτηράκι του κρασιού Ξύδι
  • Λίγο Μπαλσάμικο
  • Αλεύρι και λίγο Νισεστέ για το αλεύρωμα
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • Αλάτι και πιπέρι

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια και ντοματίνια:

  • 2 Κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. Ζάχαρη
  • Ντοματίνια (περίπου 15-20)
  • 2 κλωναράκια Ρίγανη ξερή

Για τον πουρέ:

  • 3 Πατάτες, κομμένες σε κύβους
  • 2 κ.σ. Μαργαρίνη
  • Μοσχοκάρυδο
  • Γάλα (όσο χρειαστεί)

Instructions

Πάμε τώρα να δούμε πώς θα φτιάξουμε αυτό το πιάτο βήμα προς βήμα.

για τα συκωτάκια

Κόβω το συκώτι σε κυβάκια και τα βάζω σε ένα μπολ. Ρίχνω μέσα ένα ποτηράκι του κρασιού ξύδι και λίγο μπαλσάμικο και τα αφήνω στο ψυγείο για μισή ώρα. Στη συνέχεια, τα στραγγίζω πολύ καλά. Τα αλατοπιπερώνω και τα περνάω από αλεύρι ανακατεμένο μαζί με λίγο νισεστέ. Σε ένα τηγάνι με ηλιέλαιο που έχει κάψει καλά, τηγανίζω τα συκωτάκια για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές.

για τα συνοδευτικά

Ταυτόχρονα με τα συκωτάκια, σε ένα άλλο τηγάνι με ελαιόλαδο που έχει κάψει, ρίχνω τα δύο κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες. Τα αλατοπιπερώνω, ρίχνω μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη, σκεπάζω το τηγάνι και τα αφήνω σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά περίπου για να καραμελώσουν. Αφαιρώ τα κρεμμύδια σε ένα πιάτο και στο ίδιο τηγάνι ρίχνω τα ντοματίνια, αλάτι, πιπέρι και δύο κλωναράκια ξερή ρίγανη. Αν χρειαστεί συμπληρώνω λίγο ελαιόλαδο. Ανακατεύω κουνώντας το τηγάνι μια δυο φορές για να μαλακώσουν. Τα αφαιρώ και αυτά.

για τον πουρέ

Βράζω τις τρεις πατάτες σε κύβους σε αλατισμένο νερό, προσθέτοντας μια κουταλιά της σούπας μαργαρίνη. Τις σουρώνω και τις χτυπάω στο μπλέντερ χειρός προσθέτοντας άλλη μια κουταλιά της σούπας μαργαρίνη, μοσχοκάρυδο και γάλα λίγο λίγο μέχρι να πάρει την υφή που θέλουμε.

Σερβίρισμα

Σερβίρω σε ένα πιάτο τον αφράτο πουρέ, από πάνω τοποθετώ τα ζουμερά τηγανιτά συκωτάκια και τα συνοδεύω με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τα ντοματίνια.

Η Συνταγή αυτή είναι της κας Ελινα Σκλαβου

Notes

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν τα Ζουμερά τηγανιτά συκωτάκια σας ακόμα πιο επιτυχημένα:

  • Το μαρινάρισμα: Το ξύδι και το μπαλσάμικο βοηθούν στο να φύγει η έντονη μυρωδιά του συκωτιού και να γίνει πιο μαλακό.
  • Το τηγάνισμα: Η φωτιά πρέπει να είναι δυνατή και το λάδι καυτό. Το συκώτι χρειάζεται λίγο χρόνο για να τηγανιστεί, αλλιώς θα στεγνώσει και θα γίνει σκληρό.
  • Το αλεύρωμα: Η προσθήκη νισεστέ στο αλεύρι δίνει μια πιο τραγανή κρούστα στο συκώτι.
  • Ο πουρές: Για να γίνει ο πουρές πιο αφράτος, μπορείτε να προσθέσετε ζεστό γάλα και να τον χτυπήσετε με το μπλέντερ χειρός.
  • Σερβίρισμα: Σερβίρετε τα συκωτάκια αμέσως μόλις τα βγάλετε από το τηγάνι για να τα απολαύσετε στην καλύτερή τους στιγμή.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή