Τα Σουτζουκάκια Σμυρναίικα, με την πλούσια ιστορία και γεμάτη αρώματα γεύση, αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Η μοναδική νοστιμιά τους οφείλεται στο συνδυασμό φρέσκων υλικών, όπως κιμάς, ψωμί, σκόρδο, κρεμμύδι και μπαχαρικά, αλλά και στην ξεχωριστή τεχνική τους, που τα κάνει αφράτα και ζουμερά.

Πέρα από την αξεπέραστη γεύση τους, τα Σουτζουκάκια Σμυρναίικα φέρουν μνήμες από την Σμύρνη και την προσφυγιά, θυμίζοντάς μας την πλούσια κληρονομιά μας.

Υλικά

700 γρ. κιμάς (300 γρ. από λάπα)
250 γρ. λευκό ψωμί μουλιασμένο σε νερό με 1 φλιτζανάκι ούζο
2 κρεμμύδια τριμμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 αβγά
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι κύμινο
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
2 φύλλα δάφνης
αλάτι και πιπέρι
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια τριμμένα
3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
1 φλιτζανάκι μαυροδάφνη
1 κουταλάκι κύμινο
1 κουτί ντομάτα κον κασέ (400 γρ.) 1 γεμάτη κουταλιά πελτέ ντομάτας αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση :

Ζυμώνετε τον κιμά με το 1/3 ελαιόλαδο και το ψωμί (τρυπάτε με τα δάκτυλά σας βαθειά τον κιμά, τον γυρνάτε και επαναλαμβάνετε). Προσθέτετε ένα – ένα τα αβγά και συνεχίζετε το ζύμωμα. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζετε το ζύμωμα. Αλατοπιπερώνετε, ζυμώνετε και ενσωματώνετε το κύμινο. Συνεχίζετε το ζύμωμα προσθέτοντας 1/3 ελαιόλαδο.

Όταν η ζύμη δεν κολλά στα δάκτυλα είναι έτοιμη. Ισιώνετε την επιφάνεια της ζύμης, ρίχνετε σταυρωτά το υπόλοιπο ελαιόλαδο και βάζετε από πάνω το ένα δίπλα στο άλλο τα δαφνόφυλλα. Σκεπάζετε την επιφάνεια της ζύμης ελαφρά με λαδόκολλα (για να παίρνει αέρα) και την αφήνετε τουλάχιστον τρεις ώρες ή από βραδύς. Πλάθετε, λαδώνοντας τα χέρια σας παχουλά μακρόστενα σουτζουκάκια και τα τηγανίζετε σε πλακερό με το σπορέλαιο, πρώτα από την μια μεριά και μετά από την άλλη (όχι πολύ όμως για να μην σκληρύνουν).

Κρατάτε κατά μέρος τα σουτζουκάκια, σουρώνετε το τηγανόλαδο και το ξαναβάζετε στο πλακερό, μαζί με το ελαιόλαδο (το σύνολο να μην ξεπερνά το 1 φλιτζάνι). Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το οινόπνευμα προσθέτετε 1 ποτήρι νερό με διαλυμένο σε αυτό τον πελτέ, τα ντοματάκια με τον χυμό τους, το κύμινο και το ανάλογο αλατοπίπερο. Σιγοβράζετε με ξεσκέπαστη το σκεύος για 20 περίπου λεπτά και τοποθετείτε τα σουτζουκάκια. Μετά 5 λεπτά βράσιμο κατεβάζετε από την φωτιά και αφήνετε το φαγητό να κρυώσει εντελώς. Το βάζετε στο ψυγείο με σκεπασμένο το σκεύος και το καταναλώνετε την επόμενη ημέρα με ρύζι πιλάφι.

Η Συνταγή είναι από την κα Φλωρα Χριστου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Σουτζουκάκια με ρύζι

Σουτζουκάκια με ρύζι

Υλικά

Για τα σουτζουκάκια

500 kg κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι μεγάλο τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
200 γρ ψύχα (το μουλιάζουμε σε νερό νερό και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μέχρι να διαλυθεί)
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
1 κ.γ.κύμινο τριμμένο
1 κ.γ. κουρκουμά τριμμένο
1 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 αυγό

λίγο αλεύρι για πανάρισμα
λίγο σπορέλαιο για τηγάνισμα

για την σάλτσα:
1 κ.σ. πελτέ τομάτας
μισό κουτί χυμό τομάτας
1 κ.γ. κανέλα τριμμένη
2 ξυρακάκια κανέλας
2 αστεροειδή γλυκάνισο
1/2 κ.γ. κουρκουμά
1/2 κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
1 μικρό κρεμμυδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
1 κ.γ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε ένα μπωλ τον κιμά και όλα τα υλικά του. Τα ανακτεύουμε πολύ καλά με τα χέρια και το ζυμώνουμε και πλάθουμε τα σουτζουκάκια.
Σε ένα μικρό ταψάκι ρίχνουμε λίγο αλεύρι, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε σπορέλαιο μέχρι να πάρουν χρώμα και τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα που της έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας για να φύγει το περιττό λάδι.

Εν συνεχεία φτιάχνουμε την σάλτσα. Σωτάρουμε με ελαιόλαδο σε μία κατσαρολίτσα το κρεμμύδι και το σκόρδο και ρίχνουμε 1 κ.σ. πελτέ τομάτας, τα ανακατεύουμε και μετά ρίχνουμε και τον χυμό τομάτας.
Ρίχνουμε ζεστό νερό και μετά ρίχνουμε όλα τα υλικά της σάλτσας και 3 κ.σ. ελαιόλαδο και τα βράζουμε για 20 λεπτά.
Μετά βάζουμε μέσα τα σουτζουκάκια για βράζουνε για 10 λεπτά για να δέσει η σάλτσα.
Τα αφήνουμε για μια ώρα μέσα στη κατσαρόλα

ΡΥΖΙ
Σε μια κατσαρόλα βάζω λιγο λάδι 2 κούπες ρύζι κ το τηγανιζω για λίγο ανακατεύοντας διαρκώς. Κατόπιν προσθέτω 4 κούπες χλιαρό νερό αλάτι πιπέρι κουρκουμα κ βράζω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει το ρύζι το νερό, περίπου 5-6 λεπτά.
Αποσύρω από την φωτιά κ σκεπάζω με πετσέτα για να μην λασπωσει το ρύζι.

…και έπειτα σερβίρουμε!

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Προηγούμενο άρθροΓίδα Φρικασέ με Αντίδια (Μαρούλι, Άνηθο, Κρεμμυδάκια)
Επόμενο άρθροΓαύρος Αντζούγιες: Μικρά ψαράκια με μεγάλη γεύση!!!!