Ζαμπονοκασερόπιτα για την Αλεξία

Υπέροχη, πεντανόστιμη ζαμπονοκασερόπιτα φτιαγμένη με πολλή αγάπη για την ανιψιά μου που γύρισε…..πεινασμένη από την Κομοτηνή, όπου σπουδάζει στη Νομική.

ΥΛΙΚΑ :

1 πακέτο σφολιάτα (2 φύλλα)
800 γρ. τυρί κασέρι, τριμμένο
350 γρ. ζαμπόν κομμένο κυβάκια
500 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης
3 αυγά
3 κ.σ. βούτυρο για το άλλειμα του ταψιού
Για τη σάλτσα ντομάτας
1 χυμό ντομάτας pumaro
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 – 6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ζάχαρη
λίγη ρίγανη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Ξεκινάμε την ζαμπονοκασερόπιτα φτιάχνοντας αρχικά την σάλτσα ντομάτας.
Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ελαφρά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μέχρι να γυαλίσει, ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι και σιγοβράζουμε λίγα λεπτά. Η σάλτσα πρέπει να είναι πηχτή.
Στο τέλος προσθέτουμε και τη ρίγανη και την αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και τα 2 αυγά και στη συνέχεια ανακατεύουμε το κασέρι και το ζαμπόν, προσθέτοντας και λίγο πιπέρι.
Βουτυρώνουμε καλά το ταψί της κουζίνας, απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας και το ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας, αν χρειαστεί, έτσι ώστε να φτάσει και στα τοιχώματα του σκεύους. Ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτας αρχικά, φροντίζοντας να πάει σε όλο το φύλλο, στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση

και καλύπτουμε από πάνω με το δεύτερο φύλλο. Σφραγίζουμε τη γέμιση, τυλίγοντας τις άκρες με φορά προς τα μέσα και πιέζοντας λίγο την σφολιάτα. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε ελαφρά την πίτα και την αλείφουμε με αυγό.


Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC στον αέρα μέχρι να ροδίσει και να πάρει ένα ωραίο, χρυσαφένιο χρώμα, για περίπου 45 λεπτά.

 

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΚοτόπουλο με τυρί κασέρι στο πήλινο
Επόμενο άρθροΑγιορείτικος μπακαλιάρος: Η απόλυτη συνταγή για ψάρι με πατάτες και σάλτσα ντομάτας