Το χατσαπούρι είναι ένα νόστιμο τυρόψωμο που έχει κερδίσει τις καρδιές όλων. Η ζύμη του είναι αφράτη σαν ψωμάκι, ενώ η γέμιση τυριού στο εσωτερικό του λιώνει και κάνει το κάθε κομμάτι μια πραγματική απόλαυση. Είναι ένα τέλειο σνακ για όλες τις ώρες, αλλά και ένα υπέροχο πρώτο πιάτο.
Υλικά
Για να φτιάξουμε αυτό το νόστιμο χατσαπούρι, θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη:
- 3 φλιτζάνια αλεύρι
- 1 ποτήρι κεφίρ
- 1 αυγό
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 1 κ.σ. φυτικό λάδι
Για τη γέμιση:
- 400 γρ. σκληρό τυρί
- 1 αυγό
Για το άλειμμα:
- 50 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτό το υπέροχο χατσαπούρι.
1. Σε ένα μπολ προσθέτω το κεφίρ, το αυγό, το αλάτι, τη ζάχαρη και το φυτικό λάδι. Τα ανακατεύω όλα πολύ καλά.
2. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύω τη σόδα με 2 φλιτζάνια από το κοσκινισμένο αλεύρι. Προσθέτω το μείγμα του αλευριού στο μείγμα του κεφίρ και ζυμώνω. Προσθέτω λίγο-λίγο από το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι να πάρω μια μαλακή ζύμη που να κρατάει το σχήμα της, αλλά να κολλάει λίγο στα χέρια μου. Προσοχή, το κύριο πράγμα είναι να μην το παρακάνω με το αλεύρι, γιατί το χατσαπούρι θα γίνει σκληρό.
3. Σκεπάζω τη ζύμη με μια καθαρή χαρτοπετσέτα και την αφήνω να ξεκουραστεί.
4. Οσο η ζύμη ξεκουράζεται, ετοιμάζω τη γέμιση. Τρίβω το τυρί στον χοντρό τρίφτη, προσθέτω το δεύτερο αυγό και ανακατεύω καλά.
5. Πλάθω τη ζύμη σε ένα λουκάνικο και την κόβω σε 9 ίσα κομμάτια. Από κάθε κομμάτι σχηματίζω μια πιτούλα και βάζω τη γέμιση στο κέντρο της.
6. Μαζεύω τις άκρες της πιτούλας προς το κέντρο και τις κλείνω καλά, σαν να φτιάχνω ένα πουγκί. Τοποθετώ το πουγκί με το κλείσιμο προς τα κάτω και το ανοίγω λίγο, όχι πολύ.
7. Ψήνω το κάθε χατσαπούρι σε ένα ζεστό αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς καθόλου λάδι, και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσει. Για καλύτερο ψήσιμο, μπορείτε να καλύψετε το τηγάνι με ένα καπάκι.
8. Μόλις είναι έτοιμο το χατσαπούρι, το αλείφω αμέσως γενναιόδωρα με βούτυρο.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:
- Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 20 λεπτά.
- Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 45 λεπτά (συνολικά για όλα τα τεμάχια).
- Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά.
- Επιπλέον Χρόνοι: Ανάπαυση της ζύμης, 15-20 λεπτά.
Χρήσιμα Tips για το Τέλειο Χατσαπούρι
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το χατσαπούρι σας ακόμα πιο επιτυχημένο:
- Το μυστικό της ζύμης: Μην προσθέσετε όλο το αλεύρι από την αρχή. Η ζύμη πρέπει να κολλάει λίγο για να γίνει αφράτη. Αν τη ζυμώσετε υπερβολικά, θα σκληρύνει.
- Τυρί: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε σκληρό τυρί που λιώνει καλά, όπως γραβιέρα, κεφαλοτύρι ή κάποιο μείγμα τυριών.
- Ψήσιμο: Το ψήσιμο στο τηγάνι χωρίς λάδι είναι η παραδοσιακή μέθοδος. Βεβαιωθείτε ότι το τηγάνι είναι καλά ζεσταμένο.
- Βούτυρο: Το γενναιόδωρο άλειμμα με βούτυρο στο τέλος είναι αυτό που δίνει στο χατσαπούρι την πλούσια γεύση και τη μοναδική του υφή.









