Ξεκινάω αμέσως να σας δείξω τη συνταγή της κας Ελενη Ντινα για την πρασοτυρόπιτα, γιατί αυτή η πίτα είναι πραγματικά πεντανόστιμη και μία από τις αγαπημένες μου. Επομένως, πρέπει οπωσδήποτε να τη δοκιμάσετε! Εκείνη χρησιμοποίησε φύλλα που τα άνοιξε μια καλή της φίλη, αλλά εσείς μπορείτε να πάρετε έτοιμα. Το μυστικό μου είναι ο συνδυασμός των τυριών με τα τσιγαρισμένα πράσα και το καρότο, κάτι που δίνει μία απίστευτη γλύκα και πλούσια γεύση.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Πρασοτυρόπιτα
Φτιάχνω μία απίθανη πρασοτυρόπιτα με σπιτικά φύλλα και πλούσια γέμιση από τσιγαρισμένα πράσα, καρότο και αγελαδινό τυρί. Επειδή το μυστικό είναι στη σόδα που ρίχνω στο τέλος, έτσι η πίτα γίνεται αφράτη και τα φύλλα τραγανά! Μία παραδοσιακή συνταγή που απογειώνω με τα δικά μου tips
Ingredients
Ζύμη:
- 6 Φύλλα (Τα φύλλα μου τα άνοιξε μια καλή μου φίλη.)
- Ελαιόλαδο (ποσότητα για το τσιγάρισμα και το λάδωμα των φύλλων)
Γέμιση:
- Πράσα (Καθαρισμένα, πλυμένα, κομμένα.)
- Καρότο
- Τυρί αγελαδινό
- Μοτσαρέλα
- Άνηθος
- 1 Αυγό (ώμο)
- Λίγο Αλάτι
- Μύλος μιξ πιπεριών
Για το τελείωμα:
- Σουρωτή (εγώ - σόδα "λουξ", ποσότητα για όλη την πίτα)
- 1 Κρόκος αυγού (χτυπημένος)
- Λίγο Γάλα (με τον κρόκο)
- Σουσάμι (ποσότητα για πασπάλισμα)
- Μαύρη παπαρούνα (ποσότητα για πασπάλισμα)
Instructions
1. Προετοιμασία και Μαγείρεμα των Πράσων
Ξεκινήστε καθαρίζοντας, πλένοντας και κόβοντας τα πράσα. Στη συνέχεια, σωτάρετε τα κομμένα πράσα σε ελαιόλαδο. Σκεπάστε τα, ώστε να αρχίσουν να μαλακώνουν και να φύγει η αψάδα τους. Όταν τα πράσα είναι έτοιμα, προσθέστε τριμμένο καρότο και μαγειρέψτε το μαζί τους για λίγο.
2. Παρασκευή της Γέμισης
Μεταφέρετε το μείγμα πράσου και καρότου σε ένα μπολ. Προσθέστε αγελαδινό τυρί, τριμμένη μοτσαρέλα, άνηθο, λίγο αλάτι, μείγμα πιπεριών και ένα ωμό αυγό. Ανακατέψτε όλα τα υλικά πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
3. Συναρμολόγηση της Πίτας
Λαδώστε ένα ταψί. Στρώστε το πρώτο φύλλο και λαδώστε το. 


4. Τελικές Ετοιμασίες για το Ψήσιμο
Χαράξτε την πίτα σε κομμάτια. Ρίξτε αμέσως πάνω από όλη την επιφάνεια της πίτας Σουρωτή (ή σόδα, όπως αναφέρεται). Κουνήστε καλά το ταψί για να ρουφήξει η πίτα όλο το υγρό. Χτυπήστε έναν κρόκο αυγού με λίγο γάλα και αλείψτε την επιφάνεια. 
5. Ψήσιμο
Ψήστε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου μία ώρα. Μόλις ψηθεί, είναι έτοιμη για απόλαυση! Πεντανόστιμη!
Tips για την Πρασοτυρόπιτα
- Τα φύλλα: Αν δεν έχετε την καλή φίλη να σας ανοίξει τα φύλλα, τότε προτιμήστε ένα χωριάτικο φύλλο για πίτες, γιατί θα γίνει πιο τραγανή η πρασοτυρόπιτα.
- Η αψάδα του πράσου: Το τσιγάρισμα και το σκέπασμα του πράσου είναι απαραίτητο βήμα, επειδή έτσι φεύγει η έντονη αψάδα του και γίνεται πιο γλυκό.
- Η σόδα/Σουρωτή: Η σόδα είναι το μυστικό για να γίνει η πίτα αφράτη και να φουσκώσει όμορφα στο ψήσιμο, οπότε μην το ξεχάσετε. Το κούνημα βοηθάει να πάει παντού.
- Η γέμιση: Μην παραλείψετε το τριμμένο καρότο. Διότι αυτό δίνει μία διακριτική γλύκα που ταιριάζει τέλεια με το πράσο και τα τυριά.
Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας:













