Η Φάβα Σαντορίνης είναι ένα πιάτο που ξεχωρίζει για την απλότητά του, αλλά και για την απίστευτη γεύση του. Είναι κρεμώδης, βελούδινη και με ένα μοναδικό άρωμα που απογειώνεται με το ελαιόλαδο και το λεμόνι. Εγώ τη σερβίρω πάντα σαν μεζέ ή ακόμα και σαν κύριο πιάτο.


Υλικά για την Αυθεντική Φάβα Σαντορίνης

Για να φτιάξουμε αυτό το νόστιμο πιάτο, θα χρειαστούμε:

  • 500 γρ. Γνήσια φάβα Σαντορίνης, ξεπλυμένη και στραγγισμένη
  • 3/4 φλιτζανιού Κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 Φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 Καρότο, ψιλοκομμένο
  • 4-6 Σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 5 φλιτζάνια Ζεστό νερό ή ζωμό κοτόπουλου
  • Χυμός από 2 λεμόνια
  • 1/3 φλιτζανιού Ελαιόλαδο
  • Μερικά κλαδάκια Θυμάρι
  • 1 Φύλλο δάφνης
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα:

  • Ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
  • Κάπαρη
  • Ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση της Συνταγής για τη Φάβα

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτή την υπέροχη φάβα.

1. Ξεπλένω τη φάβα με άφθονο νερό και τη στραγγίζω καλά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να γίνει η φάβα μας καθαρή και νόστιμη.

2. Ζεσταίνω μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτω 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το καρότο και λίγο φρέσκο θυμάρι και τα σοτάρω μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν το άρωμά τους.

3. Μόλις τα κρεμμύδια αρχίσουν να καραμελώνουν, προσθέτω τη φάβα και ανακατεύω για περίπου ένα λεπτό. Ρίχνω το ζεστό νερό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, βράζω το μείγμα και στη συνέχεια χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Καρυκεύω καλά με αλάτι και πιπέρι.

4. Σιγοβράζω τη φάβα με το καπάκι για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να γίνει παχιά και μαλακή. Ενώ βράζει, θα σχηματιστεί λίγος λευκός αφρός στην επιφάνεια. Τον αφαιρώ με ένα κουτάλι για να γίνει η φάβα μου ακόμα πιο καθαρή.

5. Οταν η φάβα είναι έτοιμη, αφαιρώ το φύλλο δάφνης και τα κλαδάκια θυμαριού. Ρίχνω μέσα τον χυμό λεμονιού και μεταφέρω το μείγμα σε ένα μπλέντερ ή το χτυπάω απευθείας στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ. Χτυπάω μέχρι να γίνει λεία και κρεμώδης, σαν ένας πουρές. Δοκιμάζω και προσθέτω περισσότερο αλάτι, αν χρειάζεται.

6. Σερβίρω τη φάβα με ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι, κάπαρη ή ψιλοκομμένο μαϊντανό. Είναι τέλεια με φρυγανισμένο ψωμί ή πίτα και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:

  • Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 15 λεπτά.
  • Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 40-50 λεπτά.
  • Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα.
  • Επιπλέον Χρόνοι: Κανένας.

Χρήσιμα Tips για την Τέλεια Φάβα

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η φάβα σας ακόμα πιο επιτυχημένη:

  • Ξέπλυμα: Είναι πολύ σημαντικό να ξεπλύνετε καλά τη φάβα πριν τη μαγειρέψετε για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα και να γίνει πιο καθαρή η γεύση της.
  • Αφρός: Ο αφρός που βγαίνει κατά το βράσιμο πρέπει να αφαιρείται, καθώς βελτιώνει την υφή της φάβας.
  • Υφή: Αν θέλετε η φάβα σας να είναι πιο αραιή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμα ζεστό νερό κατά το χτύπημα στο μπλέντερ.