Τα Κουλουράκια του Καφέ Συνταγή είναι το τέλειο συνοδευτικό για τον ελληνικό σας καφέ ή το απογευματινό τσάι. Είναι ένα κλασικό, παραδοσιακό γλυκό, με πλούσια γεύση βουτύρου και έντονο, δροσερό άρωμα λεμονιού και βανίλιας. Η ζύμη τους είναι μαλακή και εύπλαστη, ιδανική για να πλάσετε διάφορα σχήματα, όπως πλεξούδες ή σπείρες. Με αυτή τη συνταγή, τα Κουλουράκια του Καφέ θα γίνουν αφράτα εσωτερικά και τραγανά εξωτερικά!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για τη Ζύμη
- Βούτυρο (μαλακό) – ¾ φλιτζάνι (περίπου 170 γρ.)
- Ζάχαρη – ¾ φλιτζάνι (περίπου 150 γρ.)
- Εκχύλισμα βανίλιας – 1 κγ (κουταλάκι)
- Ξύσμα λεμονιού – 1-2 κσ (κουταλιές της σούπας, προσαρμόστε στη γεύση)
- Αυγά – 2 τεμάχια
- Απλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις) – 3 φλιτζάνια (περίπου 360-380 γρ.)
- Μπέικιν πάουντερ – 1 κγ
Για το Άλειμμα
- Κρόκος αυγού – 1 επιπλέον τεμάχιο (χτυπημένος)
Εκτέλεση Συνταγής
1. Προετοιμασία: Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175˚C . Ετοιμάστε ένα ταψί με λαδόκολλα.
2. Βουτύρου: Ανακατέψτε το μαλακό βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα μπολ μίξης και χτυπήστε σε μέτρια-υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες .
3. Αρωματικά: Προσθέστε το ξύσμα λεμονιού (όσο θέλετε, ανάλογα με την ένταση που επιθυμείτε) και το εκχύλισμα βανίλιας . Χτυπήστε ελαφρά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να συνδυαστούν οι γεύσεις.
4. Αυγά και Αλεύρι: Προσθέστε δύο αυγά , ένα κάθε φορά, στο μείγμα, αναμειγνύοντας σε χαμηλή ταχύτητα. Τώρα, προσθέστε το μπέικιν και 1 φλιτζάνι αλεύρι και ανακατέψτε για λίγα λεπτά. Συνεχίστε να προσθέτετε λίγο περισσότερο αλεύρι κάθε φορά μέχρι να σχηματιστεί μία ωραία ζύμη .
5. Ζύμωμα: Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή αλλά όχι να κολλάει πολύ στα χέρια. Μεταφέρετε το μίγμα της ζύμης σε μια καθαρή, αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε με τα χέρια σας για λίγα λεπτά μέχρι η ζύμη να είναι ομαλή και ομοιόμορφη. Στη συνέχεια, καλύψτε με μία μεμβράνη και αφήστε το να ξεκουραστεί για 20 λεπτά .
6. Πλάσιμο: Για να κάνετε τα σχήματα της ζύμης, πάρτε μια μικρή χούφτα ζύμης και σχηματίστε σε μια μπάλα με τα χέρια σας και στη συνέχεια πλάθετε σε μια λεπτή λωρίδα μήκους περίπου 12 cm x 1,5 cm . Τυλίξτε σε πλεξούδες, κυλήστε σε σπείρες, σχήματα “S”, ή όποια μορφή επιθυμείτε.
7. Ψήσιμο: Βουρτσίστε τα κουλουράκια με τον χτυπημένο κρόκο αυγού από πάνω. Τοποθετήστε τα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Δείτε κι άλλες συνταγές για κουλουράκια.
Αναλυτικοί χρόνοι
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας & Πλάσιμο: 25 λεπτά
Χρόνος Ξεκούρασης Ζύμης: 20 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 10 – 15 λεπτά (στους 175°C)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Η Θερμοκρασία του Βουτύρου: Το βούτυρο πρέπει να είναι πραγματικά μαλακό (σε θερμοκρασία δωματίου) ώστε να ενσωματωθεί σωστά με τη ζάχαρη και να δώσει μια αφράτη βάση στη ζύμη.
Το Αλεύρι: Προσθέστε το αλεύρι σταδιακά και σταματήστε μόλις η ζύμη γίνει μαλακή και εύπλαστη, χωρίς να κολλάει. Μην το παραζυμώσετε για να μείνει τρυφερή.
Ξεκούραση: Η ξεκούραση της ζύμης για 20 λεπτά είναι σημαντική για να χαλαρώσει η γλουτένη και να γίνει πιο εύκολη στο πλάσιμο.
Το Πλάσιμο: Για να ψηθούν ομοιόμορφα, προσπαθήστε τα σχήματα να είναι περίπου 1,5 εκατοστό πάχος . Τα λεπτότερα θα γίνουν πιο τραγανά.
Σχετικές Συνταγές (Internal Links)
Πασχαλινά Κουλουράκια με Άρωμα Βανίλιας
Βουτήματα με Κανέλα και Γαρύφαλλο











