Τυρόπιτα

Υλικά

Για τα φύλλα
1 κιλό αλεύρι για πίτα,
1 κουταλιά της σούπας αλάτι,
1 κουταλιά της σούπας διττανθρακική σόδα (κοφτή),
1 κουταλιά της σούπας ξύδι,
1 κουταλιά της σούπας λάδι,
550 ml νερό.

1/2 κγρ τυρί
300 ml λάδι

Εκτέλεση

Από αυτά τα υλικά, ζυμώνω μια απαλή ελαστική ζύμη, την οποία χωρίζω σε 17 μέρη και τα πλάθω σε μπαλάκια. Τυλίγω με μια πετσέτα και αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Κόβουμε 500 γραμμάρια τυρί σε 17 κομμάτια.
Σε ένα μπολ βάζω 300 ml λάδι και μέσα βάζω 4-5 μπάλες ζύμης. Παίρνω μια μπάλα και με τα χέρια μου την ανοίγω σε ένα λεπτο φύλλο με διάμετρο του ταψιού (35 εκ.)

Έχω λαδώσει προηγουμένως τον πάτο του ταψιού. Βάζω το έτοιμο φύλλο και τρίβω από πάνω 1 κομμάτι τυρί (από τα 17) και ραντίζω με 1 κουταλάκι λάδι (από το λάδι στο μπολ)
Έτσι προχωρώ με όλα τα φύλλα, όταν είμαι έτοιμη την διπλώνω σαν φάκελο και την αναποδογυρίζω στο ταψί.
Με τα χέρια αρχίζω να ανοιγω με τα χέρια μέχρι η πίτα να πιάσει όλο το ταψί, από τη μέση μέχρι τις άκρες.

Κάνω μια τρύπα στη μέση με τον δείκτη μου και ρίχνω 1 κσ λάδι. Ψήνουμε για 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, σβήνουμε το φούρνο και κρατάμε μέσα την πίτα για άλλα 5-6 λεπτά.
Βγάζουμε, ψεκάζουμε ελαφρά με κρύο νερό και σκεπάζουμε με μια πετσέτα.

Καλή όρεξη!

Προηγούμενο άρθροΑυγά με ντομάτες και πιπεριές….τέλειο για τους καλοκαιρινούς μήνες
Επόμενο άρθροΜπριζόλες στο τηγάνι με κρεμμύδια