Η Θαδδαιόπιτα είναι μια πανεύκολη και γρήγορη συνταγή, ιδανική για να την ετοιμάσετε για την ημέρα της γιορτής. Τα αρώματα από το κρασί νάμα, το πορτοκάλι, τη μαστίχα και το μαχλέπι γεμίζουν όλο το σπίτι και δίνουν στην πίτα μια ιδιαίτερη γεύση. Εγώ τη φτιάχνω κάθε χρόνο και την αφιερώνω σε όσους γιορτάζουν.
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Θαδδαιόπιτα

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μια πολύ ξεχωριστή και εύκολη συνταγή, τη Θαδδαιόπιτα, που φτιάχνεται κάθε χρόνο εις μνήμην του Αγίου Ιούδα του Θαδδαίου, ο οποίος γιορτάζει στις 21 Αυγούστου. Είναι ένα κέικ με υπέροχα αρώματα και σίγουρα θα το αγαπήσετε.
Ingredients
Για να φτιάξουμε αυτή την υπέροχη πίτα, θα χρειαστούμε:
- 320 γρ. Ηλιέλαιο
- 300 γρ. Φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 300 γρ. Γλυκό κόκκινο κρασί νάμα
- 380 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 γρ. Τριμμένη μαστίχα Χίου
- 20 γρ. Τριμμένο μαχλέπι
- 2 Βανίλιες
- Ξύσμα από ένα Πορτοκάλι
- 1125 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 28 γρ. Μπέικιν πάουντερ
Instructions
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτό το νόστιμο γλυκό.
1. Ξεκινάμε ρίχνοντας σε μία μεγάλη λεκάνη όλα τα υγρά υλικά: το ηλιέλαιο, τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, το κόκκινο κρασί νάμα και τη ζάχαρη. Ανακατεύω πολύ καλά με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη.
2. Στη συνέχεια, προσθέτω τα μπαχαρικά μας: τη μαστίχα, το μαχλέπι, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού. Συνεχίζω το ανακάτεμα για να ενωθούν τα αρώματα.
3. Οταν έχει διαλυθεί η ζάχαρη, προσθέτω τα στερεά υλικά, δηλαδή το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύω απαλά με μία σπάτουλα, μέχρι να ενωθούν τα δύο μείγματα και να δημιουργηθεί μία ομοιογενής ζύμη.
4. Αδειάζω τη ζύμη σε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 34 εκ., το οποίο έχω λαδώσει και αλευρώσει. Απλώνω ομοιόμορφα τη ζύμη σε όλη την επιφάνεια.
5. Ενα tip που κάνω εγώ είναι να λαδώνω ελαφρώς το χέρι μου και να πιέζω την επιφάνεια της ζύμης για να απλωθεί ομοιόμορφα.
6. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 45 με 50 λεπτά. Για να είμαι σίγουρη ότι είναι ψημένη, την τσεκάρω με ένα μαχαιράκι: αν βγαίνει καθαρό, η πίτα είναι έτοιμη.
7. Την αφήνω να κρυώσει εντελώς. Μπορώ να τη διακοσμήσω όπως επιθυμώ, είτε απλά με ζάχαρη άχνη είτε με αμυγδαλόπαστα ή γλάσο. Το ζητούμενο είναι να τη φτιάξετε!
Η Συνταγή είναι του Pastry Chef Stratos Petrou
Notes
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Θαδδαιόπιτα σας ακόμα πιο επιτυχημένη:
- Ανακάτεμα: Μην ανακατέψετε υπερβολικά το μείγμα όταν προσθέσετε το αλεύρι. Το απαλό ανακάτεμα είναι αρκετό για να γίνει η πίτα αφράτη.
- Ψήσιμο: Κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, γι' αυτό είναι σημαντικό να ελέγχετε την πίτα προς το τέλος του χρόνου ψησίματος με ένα μαχαιράκι.
- Διακόσμηση: Μπορείτε να καλύψετε την πίτα με ζαχαρόπαστα ή αμυγδαλόπαστα, αλλά η απλή διακόσμηση με ζάχαρη άχνη είναι εξίσου όμορφη και κλασική.