Κέικ Αμυγδάλου με Σιρόπι Λεμονιού είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Το άρωμα του λεμονιού και η ιδιαίτερη υφή που δίνει το αλεύρι αμυγδάλου το κάνουν να ξεχωρίζει. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για το κέικ αμυγδάλου με λεμόνι:

  • 1 φλιτζάνι Ανάλατο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 φλιτζάνι Ζάχαρη
  • 3 Αυγά
  • 2 κουταλιές Ξύσμα λεμονιού
  • 1/4 φλιτζάνι Χυμό λεμονιού
  • 1 φλιτζάνι Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι Αλεύρι αμυγδάλου
  • 2 κουταλάκια του γλυκού Μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού Αλάτι
  • 1/4 φλιτζάνι Αμύγδαλο σε φλοίδες (για πασπάλισμα)

Για το σιρόπι λεμονιού:

  • 1/2 φλιτζάνι Ζάχαρη
  • 1/4 φλιτζάνι Χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους **180°C**.

Λαδώνουμε καλά ένα ταψί 20 εκ. (ή στρώνουμε λαδόκολλα).

Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε τα αυγά, ένα κάθε φορά, και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν. Στη συνέχεια, ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού και το ξύσμα.

Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατεύουμε τα αλεύρια (για όλες τις χρήσεις και αμυγδάλου), το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

Προσθέτουμε τα στερεά υλικά στα υγρά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη του Κέικ Αμυγδάλου με Σιρόπι Λεμονιού.

Ρίχνουμε τη ζύμη στο λαδωμένο ταψί και πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα σε φλοίδες.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180°C έως ότου το πάνω μέρος είναι ελαφρώς χρυσοκαφέ και μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο βγαίνει καθαρή, περίπου 25 λεπτά.

Ενώ ψήνεται το κέικ, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σιγοβράζουμε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε το Κέικ Αμυγδάλου με Σιρόπι Λεμονιού να κρυώσει για **20 λεπτά**.

Τρυπάμε την επιφάνεια του κέικ με ένα λεπτό μαχαίρι και ρίχνουμε το σιρόπι λεμονιού ομοιόμορφα πάνω στο κέικ. Αφήνουμε να μουλιάσει πριν σερβίρουμε ζεστό.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 25 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 40 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 20 λεπτά (για να κρυώσει και να σιροπιαστεί).


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για πιο έντονη γεύση λεμονιού, μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα του ξύσματος. Αντί για σιρόπι λεμονιού, μπορείτε να φτιάξετε ένα απλό γλάσο λεμονιού για επικάλυψη.

Βεβαιωθείτε ότι το βούτυρο και τα αυγά είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να χτυπηθούν σωστά και να δώσουν ένα αφράτο αποτέλεσμα στο Κέικ Αμυγδάλου με Σιρόπι Λεμονιού. Δείτε και άλλες συνταγές με αμύγδαλο.

Αν θέλετε το κέικ να είναι πιο δροσερό, μπορείτε να το αφήσετε να κρυώσει εντελώς πριν το σιροπιάσετε. Για πιο τραγανή υφή, δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο πολτό βανίλιας στη ζύμη.


 

Σχετικές Συνταγές (Internal Links)

Αμυγδαλωτά Τραγανά

Γλυκό του Κουταλιού Λεμόνι

Κέικ Πορτοκαλιού


 

ΠΗΓΗ: closetcooking.com