Πτι φουρ

Υλικά

160 g βουτυρο / σε θερμοκρασία δωματίου / 
130 γρ ζάχαρη άχνη 
1 κουτ βανίλια
1 μέτριο αυγό / 58 γρ /
270 γρ αλεύρι

Για κόλλημα: Μαρμελάδα που σας αρέσει
Για βύθιση:
70 g σοκολάτα,
50 ml. φρέσκο ​​γάλα,
½ κουτ. βούτυρο
Για κύλιση: 80 γρ καρύδια / αλεσμένο // αυτή η ποσότητα είναι καρύδια πριν το άλεσμα /

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζω το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ανακατεύουμε με μίξερ για περίπου ένα λεπτό, ή μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτω το αυγό και ανακατεύω μέχρι να απορροφηθεί.
Κοσκινίζω το αλεύρι και αρχίζω να προσθέτω, ανακατεύω με μια σπάτουλα μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη, την οποία μετέφερα στο παγκο μου. Μην προσθέτετε όλο το αλεύρι ταυτόχρονα, αλλά αισθανθείτε όταν η ζύμη είναι μαλακή και εύκολη στο ζύμωμα . Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει σκληρό και εύθρυπτο, γιατί δεν θα σχηματιστεί. Αν χρειαστεί, πασπαλίστε τον πάγκο με λίγο ακόμη αλεύρι.

Άναψα τον φούρνο να ζεσταθεί στους 160 βαθμούς και σκέπασα το ταψί με χαρτί ψησίματος.
Με ένα κουτάλι πήρα λίγη ζύμη και την επλασα με την παλάμη του χεριού μου. Με το δάχτυλό μου έσπρωξα ελαφρώς να φτιαξω το μισό του τελικού σχηματος και το έβαλα με την επίπεδη πλευρά προς τα κάτω στο ταψί.
Με αυτόν τον τρόπο ετοίμασα τα υπόλοιπα, βαζοντας τα στο ταψί και τοποθετώντας τα σε απόσταση το ένα από το άλλο. Ψήνουμε για περίπου 13-14 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Δεν πρέπει να φρυγανίζονται γιατί θα γίνουν σκληρά.

Έβγαλα τα τελειωμένα μισά και ετοίμασα την υπόλοιπη ζύμη. Ενώ το δεύτερο ψημένο ταψί κρυώνει, ετοίμασα το μείγμα σοκολάτας για την βύθιση. Σε μπεν μαρι, ανακάτεψα και έλιωσα τη σοκολάτα, το γάλα και το βούτυρο. Αλέθω χύμα τα καρύδια.
Πήρα δύο μισά, τα οποία κόλλησα με λίγη μαρμελάδα και τα ξαναέβαλα στο ταψί.
Έπειτα τα βούτηξα μεχρι την μεση στο κρύο μείγμα σοκολάτας και γρήγορα μέσα στα αλεσμένα καρύδια.
Το ίδιο έκανα και με τα άλλα μισά. Κρατάω τα γλυκά πτι φουρακια σε κλειστό κουτί.

Απολαμβάνω! 😋

Προηγούμενο άρθροΠάπια με σάλτσα πορτοκαλιού και ρύζι!
Επόμενο άρθροΛουκούμι Αμυγδάλου