Κέικ Λεμονιού είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Αυτό το Κέικ Λεμονιού με το πλούσιο γλάσο και το τυρί κρέμα στη ζύμη είναι απλά αξεπέραστο! Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για το Κέικ:
- 2 φλιτζάνια (220 gr) Αλεύρι γ.ο.χ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού Αλάτι (παραλείψτε αν το βούτυρο είναι αλατισμένο)
- 220 gr Αλατισμένο βούτυρο, θερμοκρασία δωματίου
- 220 gr Τυρί κρέμα, μαλακό
- 2 φλιτζάνια (400 gr) Ζάχαρη
- 6 μεγάλα Αυγά, χωριστά – θερμοκρασία δωματίου
- 2 κουταλιές του γλυκού Ξύσμα λεμονιού
- 1 1/2 κουταλάκια του γλυκού Σπόροι παπαρούνας (προαιρετικά)
Για το Γλάσο:
- 1 κουταλάκι του γλυκού Βούτυρο (λιωμένο)
- 2/3 φλιτζάνι Ζάχαρη άχνη
- 5-6 κουταλάκια του γλυκού Φρέσκο χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Βουτυρώστε και αλευρώστε μία φόρμα 25 εκ.
Ανακατέψτε μαζί το αλεύρι και το αλάτι. Εάν χρησιμοποιείτε σπόρους παπαρούνας, προσθέστε τους στο αλεύρι του κέικ. Αφήστε το μείγμα στην άκρη.
Στο μπολ ενός μίξερ βάσης, χτυπήστε το βούτυρο, το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη για 5 έως 8 λεπτά, ξύνοντας κατά καιρούς τις πλευρές του μπολ.
Προσθέστε τους κρόκους και χτυπήστε για άλλα 2 λεπτά περίπου. Χτυπάμε το ξύσμα λεμονιού, ξύνοντας περιοδικά τις πλευρές του μπολ.
Ανακατέψτε (προσοχή μην χτυπάτε) το τελευταίο μείγμα στο μείγμα αλευριού/αλατιού, μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Σε ξεχωριστό μπολ, χτυπάμε το ασπράδι του αυγού μέχρι να γίνει μαρέγκα.
Διπλώστε απαλά το χτυπημένο ασπράδι αυγού στο μείγμα του κέικ και στη συνέχεια ρίξτε το στην βουτυρωμένη φόρμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εξάρτημα γάντζου αν έχετε μόνο ένα μπολ μίξερ, αλλά χτυπήστε πρώτα το ασπράδι.
Ψήνουμε το Κέικ Λεμονιού για 60-80 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρό ένα μακρύ καλαμάκι από το κέντρο (ή με υγρά ψίχουλα σε αντίθεση με το μείγμα).
Αφήστε το να κρυώσει στην φόρμα για 10 λεπτά, στη συνέχεια αναστρέψτε και αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς σε ένα ράφι.
Για το γλάσο:
Λιώστε το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολάκι κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε.
Τώρα προσθέστε το χυμό λεμονιού ένα κουταλάκι του γλυκού κάθε φορά, ανακατεύοντας, έως ότου το γλάσο έχει μια καλή συνοχή για να ρέει.
Περιχύνουμε το Κέικ Λεμονιού ρίχνοντάς το κατευθείαν από το μπολάκι.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 60-80 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 85-105 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 10 λεπτά (για να κρυώσει στη φόρμα).
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Μου αρέσει να ψήνω αυτό το κέικ σε αργή και χαμηλή θερμοκρασία (160 βαθμούς). Εάν χρησιμοποιείτε ένα παχύτερο ταψί μπορεί να χρειαστεί έως 90 λεπτά. Δείτε κι άλλες συνταγές για κέικ χωρίς βούτυρο.
Για πιο έντονη γεύση λεμονιού, προσθέστε μερικές σταγόνες **εκχύλισμα λεμονιού** στο μείγμα, μαζί με το ξύσμα. Δες ιδέες για γλυκά με εσπεριδοειδή.
Μια άλλη συμβουλή: εάν χρησιμοποιείτε μίξερ βάσης και έχετε μόνο ένα μπολ μίξερ, χτυπήστε πρώτα το ασπράδι αυγού με το καθαρό σύρμα. Ξύστε τα όλα έξω σε ένα άλλο μπολ και αφήστε στην άκρη, στη συνέχεια, προχωρήστε με τη συνταγή.











