Το Κέικ με Καρύδια και Σιρόπι είναι η ιδανική επιλογή όταν θέλετε τη γεύση του μπακλαβά , αλλά δεν έχετε τον χρόνο για τα φύλλα και την προετοιμασία. Φτιάξτε αυτό το αφράτο κέικ , με πλούσια γεύση από καρύδι και σιμιγδάλι , περιχύστε το με ζεστό σιρόπι και απολαύστε ένα πεντανόστιμο σιροπιαστό γλυκό με ελάχιστο κόπο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά για το Κέικ

Για τη Βάση:

  • 4 τεμ. – Αυγά
  • 2 κούπες – Ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι – Λάδι (σπορέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο)
  • 1 φλιτζάνι – Γάλα
  • 1 φλιτζάνι – Σιμιγδάλι (ψιλό)
  • 1 φλιτζάνι – Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φλιτζάνια – Αλεσμένα καρύδια (+ επιπλέον για πασπάλισμα)

Για το Σιρόπι:

  • 1/2 λίτρο – Νερό
  • 2 κούπες – Ζάχαρη

Εκτέλεση

1. Προετοιμασία Μείγματος: Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει .

2. Προσθήκη Υγρών & Στερεών: Προσθέτουμε σταδιακά το λάδι και το γάλα , ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το σιμιγδάλι , το αλεύρι και τα αλεσμένα καρύδια , ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

3. Ψήσιμο: Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί (μεσαίου μεγέθους). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30 λεπτά , ή μέχρι να ροδίσει το κέικ και να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.

4. Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη . Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι . Δεν χρειάζεται να βράσει για πολύ ώρα.

5. Συναρμολόγηση & Σιρόπιασμα: Μόλις βγει το κέικ από το φούρνο, το περιχύνουμε αμέσως με το ζεστό σιρόπι . Αφήνουμε το κέικ να απορροφήσει το σιρόπι για λίγα λεπτά.

6. Σερβίρισμα: Πασπαλίζουμε με επιπλέον αλεσμένα καρύδια . Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε και το σερβίρουμε. Δείτε κι άλλα Σιροπιαστά Γλυκά!

Κέικ με Καρύδια και Σιρόπι
Κέικ με Καρύδια και Σιρόπι

Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: Περίπου 30 λεπτά

Χρόνος Αναμονής: Τουλάχιστον 1 ώρα για πλήρη απορρόφηση και κρύωμα

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Πλούσιο Σιροπιαστό Αποτέλεσμα

Σιμιγδάλι: Το σιμιγδάλι (σε συνδυασμό με το αλεύρι) είναι αυτό που δίνει στο κέικ μια ελαφρώς πιο σφιχτή υφή από το κλασικό κέικ, επιτρέποντάς του να απορροφήσει καλύτερα το σιρόπι, θυμίζοντας τα σιροπιαστά γλυκά.

Σιρόπιασμα: Για να γίνει το κέικ απόλυτα σιροπιαστό , πρέπει το κέικ να είναι ζεστό (μόλις βγει από τον φούρνο) και το σιρόπι επίσης ζεστό . Η διαφορά θερμοκρασίας είναι απαραίτητη για να απορροφηθεί το υγρό.

Καρύδια: Τα αλεσμένα καρύδια πρέπει να είναι ψιλοκομμένα , αλλά όχι σκόνη, ώστε να δίνουν αισθητή γεύση και υφή. Μπορείτε να προσθέσετε κανέλα και μοσχοκάρυδο (1 κ.γ. και 1/2 κ.γ. αντίστοιχα) μαζί με τα καρύδια για να δώσετε ακόμα πιο έντονη γεύση μπακλαβά.

Διατήρηση: Το Κέικ με Καρύδια και Σιρόπι διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για 3-4 ημέρες, καλυμμένο. Μετά την πρώτη ημέρα, η γεύση του γίνεται ακόμα πιο έντονη .


 

Σχετικές Συνταγές 

Αφράτο Ρεβανί με Σιμιγδάλι

Παραδοσιακή Καρυδόπιτα

Πορτοκαλόπιτα Σιροπιαστή