Υλικά

αυγά – 4
ζάχαρη – 2 φλιτζάνια
λάδι – 1 φλιτζάνι
γάλα – 1 φλιτζάνι
σιμιγδάλι – 1 φλιτζάνι
αλεύρι – 1 φλιτζάνι
μπέικιν πάουντερ – 1 πακέτο
καρύδια – 2 φλιτζάνια, αλεσμένα

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
νερό – 2 φλιτζάνια (500 ml)
ζάχαρη – 2 φλιτζάνια
βανίλια – 1
μέτρα

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ

Χτυπάμε με ένα σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέστε τα υπόλοιπα προϊόντα με τη σειρά που αναφέρεται παραπάνω.
Ανακατέψτε καλά. Το μείγμα που θα πάρετε είναι ένα υγρό – αυτό είναι φυσιολογικό.
Το αδειάζουμε σε λαδωμένο ταψί φούρνου 32 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C.
Κόβουμε τον ψημένο μπακλαβά σε κυβους και τον αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Ξεχωριστά ανακατεύουμε σε μια κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι. Βραζουμε 5 λεπτά αφού πάρουν μια βράση, αποσύρουμε
από τη φωτιά και περιχύνουμε με τον κρυωμένο μπακλαβά.
Μόλις κρυώσει είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Γρήγορα, εύκολα, νόστιμα!

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μπακλαβάς Τυλιχτός

Μπακλαβάς Τυλιχτός

Ο Μπακλαβάς Τυλιχτός ξεχωρίζει για την απλότητα και την νοστιμιά του. Η τραγανή κρούστα αγκαλιάζει μια γέμιση από καρύδια ή φιστίκια, ενώ το σιρόπι λούζει το γλυκό και δίνει ένα ωραίο άρωμα

Αυτό το γλυκό αποτελεί ιδανική επιλογή για κάθε περίσταση. Μπορείτε να το απολαύσετε με τον καφέ σας, σαν επιδόρπιο μετά το φαγητό ή σε γιορτινές τραπεζαρίες.

Υλικά (για ταψί 30×40 εκ.):

  • 30 φύλλα νωπά ψιλά από ζαχαροπλαστείο (όχι από σούπερ μάρκετ)
  • 600 γρ. τριμμένο καρύδι
  • 250 γρ. βούτυρο αγελαδινό καλής ποιότητας (φρέσκο, χωρίς μυρωδιά)
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 1 λίτρο νερό εμφιαλωμένο
  • ½ κ.γ. κιτρικό οξύ (ξινό σε σκόνη)
  • Λίγα καρφάκια γαρίφαλο
  • 3-4 βανίλιες

Εκτέλεση:

  1. Λιώνουμε το βούτυρο.
  2. Βουτυρώνουμε ανά 5 φύλλα: Ραντίζουμε με πινέλο 5 φύλλα και τα τοποθετούμε στην άκρη τους. Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα 100 γρ. τριμμένο καρύδι από άκρη σε άκρη. Τυλίγουμε σε ρολό και το τοποθετούμε στο βουτυρωμένο ταψί. Επαναλαμβάνουμε για τις υπόλοιπες πεντάδες φύλλων, μέχρι να έχουμε 6 ρολά.
  3. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 30′. Ύστερα, το βγάζουμε και χαράζουμε τα ρολά σε κομμάτια της αρεσκείας μας. Τοποθετούμε 1 καρφάκι γαρίφαλο σε κάθε κομμάτι.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C με αντιστάσεις μέχρι να πάρουν τα ρολά το επιθυμητό χρώμα.
  5. Παράλληλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 3′ μετά την έναρξη του βρασμού.
  6. Αφού ψηθεί ο μπακλαβάς, τον σιροπιάζουμε ζεστό: Ρίχνουμε το ζεστό (όχι καυτό) σιρόπι πάνω στον καυτό μπακλαβά.
  7. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!

Συμβουλές:

  • Η επιτυχία του μπακλαβά τυλιχτού κρύβεται στο καλό νωπό φύλλο (όχι κατεψυγμένο) και στο αγελαδινό βούτυρο καλής ποιότητας.
  • Χρησιμοποιήστε πάντα εμφιαλωμένο νερό για το σιρόπι, χωρίς χλώρια και άλατα.

Η Συνταγή είναι του κου Παναγιώτης Δασκαλούδης

Προηγούμενο άρθροΡοδάκινα με κρέμα ζελέ
Επόμενο άρθροΗ μαγεία του Σεκερ Παρέ: Ανατολίτικη γεύση με άρωμα Ελλάδας!