Αυτή η συνταγή για κανταΐφι με κρέμα είναι μια παραδοσιακή εκδοχή που συνδυάζει τραγανό κανταΐφι, κρεμώδη γέμιση και πλούσιο σιρόπι, για ένα γλυκό που θα σας μαγέψει!

Υλικά:

Για το κανταΐφι:

500 γρ. κανταΐφι
250 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για το σιρόπι:
1 γεμάτη κούπα ζάχαρη
2 κούπες νερό
60 γρ. κονιάκ ή ουίσκι (προαιρετικό)
1 βανιλία
Χυμός από 1/2 λεμόνι

Για την κρέμα:
1 λίτρο γάλα
1 κούπα ζάχαρη
4 κουταλιές σούπας καστερ παουντερ
2 κουταλιές σούπας αλεύρι γεματες
2 βανιλίες
2 αυγά
2 κουταλιές σούπας βιταμ

Για το γαρνίρισμα:
Ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης ή αμύγδαλα φιλε

Εκτέλεση:

Κανταΐφι:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 160°C.
Ανοίξτε το κανταΐφι και απλώστε το σε ένα ταψί.
Περιχύστε το κανταΐφι με το λιωμένο βούτυρο και ψήστε για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
Αφήστε το κανταΐφι να κρυώσει εντελώς.

Σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα, βράστε τη ζάχαρη με το νερό για 5-7 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέστε το κονιάκ ή το ουίσκι (αν θέλετε), τη βανιλία και το χυμό λεμονιού.
Αφήστε το σιρόπι να γίνει χλιαρο προς κρυο.

Κρέμα:
Σε μια κατσαρόλα, χτυπήστε με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη και 1 βανιλία.
Προσθέστε το καστερ παουντερ και το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά.
Ρίξτε σιγά σιγά το κρύο γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βάλτε το μείγμα στη φωτιά και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πήξει η κρέμα.
Κατεβάστε την κρέμα από τη φωτιά, προσθέστε την υπόλοιπη βανιλία και το βούτυρο. Ανακατέψτε καλά.
Αφήστε την κρέμα να κρυώσει ελαφρώς.

Συναρμολόγηση:
Περιχύστε το κρύο σιρόπι πάνω στο κρύο κανταΐφι.
Απλώστε ομοιόμορφα την κρέμα πάνω από το κανταΐφι.
Πασπαλίστε με τα ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης ή αμύγδαλα.
Αφήστε το κανταΐφι στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, πριν το σερβίρετε.

ΥΓ: αφού βράσουμε το σιρόπι με την βανίλια και το λεμόνι για 5-7 λεπτά, το κατεβάζουμε από την φωτιά κι έπειτα ρίχνουμε το αλκοόλ!…που μπορεί να είναι …κονιάκ ,λικέρ, ουίσκι…ότι μας αρέσει …σαν μυρωδιά αλλά και σαν γεύση!!!😉

Η Συνταγή είναι της κας Stefania Papioglou

Προηγούμενο άρθροΠαντεσπάνι ρολό με μαρμελάδα
Επόμενο άρθροΓαύρος σαγανάκι