Το κανταΐφι με κρέμα μαχαλεμπί είναι ένα φανταστικό πεντανόστιμο ανατολίτικο γλυκό που θα σας εντυπωσιάσει με τη φινετσάτη γεύση του. Σήμερα θα φτιάξω αυτό το υπέροχο γλυκό με απαλή κρέμα, αφράτο σιροπιασμένο κανταΐφι και μπόλικα καρύδια, ενώ το ανθόνερο και η μαστίχα δίνουν την αυθεντική ανατολίτική νότα που το κάνει ξεχωριστό. Ακολουθώντας προσεκτικά τα βήματα, θα δημιουργήσετε ένα επιδόρπιο που συνδυάζει τέλεια υφές και αρώματα.


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Κανταΐφι με Κρέμα Μαχαλεμπί

Κανταΐφι με Κρέμα Μαχαλεμπί

Φτιάξτε αυτό το υπέροχο Κανταΐφι με Κρέμα Μαχαλεμπί, ένα φινετσάτο ανατολίτικο γλυκό που συνδυάζει τραγανό σιροπιασμένο κανταΐφι, πλούσια καρύδια και μια απαλή, αρωματική κρέμα. Η αυθεντική συνταγή περιλαμβάνει ανθόνερο και μαστίχα για να σας χαρίσει την τέλεια γεύση Ανατολής. Ακολουθήστε τα βήματα και απολαύστε!

Prep Time 30 minutes
Cook Time 45 minutes
Additional Time 2 hours 30 minutes
Total Time 3 hours 45 minutes

Ingredients

Για την Κρέμα Μαχαλεμπί:

  • 1 λίτρο γάλα πλήρες
  • 1 φλιτζάνι κορνφλάουρ (125 g)
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη (200 g)
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος (200 ml, 32% λιπαρά)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ανθόνερο
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα τριμμένη

Για το Κανταΐφι:

  • 400 g κανταΐφι (1 συσκευασία)
  • 300 g βούτυρο λιωμένο (αγελαδινό ή αιγοπρόβειο)
  • 300 g καρύδια αλεσμένα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο τριμμένο

Για το Σιρόπι:

  • 500 ml νερό (2,5 φλιτζάνια)
  • 600 g ζάχαρη (3 φλιτζάνια)
  • Χυμός από μισό λεμόνι
  • Ξύσμα από μισό λεμόνι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ανθόνερο
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Instructions

Ξεκινάω με την προετοιμασία της κρέμας που είναι το πιο σημαντικό κομμάτι αυτού του ανατολίτικου γλυκού. Από το συνολικό γάλα που είναι 1 λίτρο, ρίχνω ένα μέρος μέσα στο σκεύος που θα βράσω την κρέμα. Προσθέτω ένα φλιτζάνι κορνφλάουρ που ισοδυναμεί με 125 γρ και το διαλύω καλά με ένα σύρμα. Αφού έχει διαλυθεί το κορνφλάουρ, προσθέτω το υπόλοιπο γάλα και ένα φλιτζάνι ζάχαρη που ισούται με 200 γρ. Ανοίγω το μάτι της κουζίνας στη μεγαλύτερη σκάλα και περιμένω να πάρει βράση αναδεύοντας συνεχώς. Δεν φεύγω καθόλου από πάνω γιατί μπορεί να κολλήσει. Αλλάζω το σύρμα τώρα με μία ξύλινη κουτάλα για να ανακατεύω πιο άνετα. Δεν σταματάω το ανακάτεμα ούτε για στιγμή. Όταν αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, κλείνω το μάτι και την αφήνω να βράσει για ένα λεπτό ακόμη. Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω 1 κγ ανθόνερο καθώς και λιγότερο από μισό κουταλάκι του γλυκού μαστίχα τριμμένη. Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά και αδειάζω την κρέμα σε ένα μπολ. Σκεπάζω με μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα και την αφήνω να κρυώσει τελείως.

Προετοιμασία του Κανταϊφιού

Συνεχίζω με το κανταΐφι που έχει βάρος 400 γρ στη συσκευασία. Τραβάω το κανταΐφι για να αφρατέψει καλά και να ξεχωρίσουν οι ίνες του. Ανοίγω και προθερμαίνω το φούρνο στους 150 βαθμούς στον αέρα, ενώ αν δεν έχετε φούρνο με αέρα θα το βάλετε στους εκατόν εβδομήντα βαθμούς με αντιστάσεις. Επειδή αυτό το κανταΐφι με κρέμα δεν θα τυλιχτεί σε ρολάκια, το κόβω κοντά-κοντά με το χέρι ή με ψαλίδι. Αφού έχω αφρατέψει το κανταΐφι, το χωρίζω σε δύο περίπου ίσα μέρη. Δεν χρειάζεται να είναι ακριβώς ζυγισμένο, αρκεί να είναι περίπου ίσα. Παίρνω ένα πυρέξ 20x30 εκ και βάζω το μισό κανταΐφι μέσα. Το μοιράζω ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια και το πατάω ελαφρά για να στρωθεί καλά.

Ετοιμασία της Γέμισης με Καρύδια

Σε 300 gr αλεσμένα καρύδια προσθέτω 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα ή όσο θέλετε εσείς και ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο τριμμένο. Ανακατεύω πολύ καλά τα υλικά για να μοσχοβολήσουν. Τα 2/3 από αυτό το μείγμα των καρυδιών τα ρίχνω τώρα πάνω στο κανταΐφι στην πρώτη στρώση και τα απλώνω ομοιόμορφα. Στη συνέχεια ρίχνω από πάνω τη δεύτερη στρώση κανταϊφιού που έχω κρατήσει. Είναι μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία που δίνει εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Πατάω το επάνω στρώμα ομοιόμορφα για να κολλήσει καλά με τη γέμιση. Περιχύνω με τριακόσια γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό ή αιγοπρόβειο αν προτιμάτε, λιωμένο και ζεστό, σε όλη την επιφάνεια.

Ψήσιμο του Κανταϊφιού

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι που να ροδοκινήσει και να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Πατάω το ψημένο κανταΐφι λίγο από πάνω με μια κουτάλα ή σπάτουλα. Το ψήνω στο κάτω-κάτω ράφι του φούρνου για περίπου 45 λεπτά στους 150 βαθμούς στον αέρα, ή εκατόν εβδομήντα με αντιστάσεις.

Προετοιμασία του Σιροπιού

Προς το τέλος του ψησίματος ετοιμάζω το σιρόπι. Βάζω σε μια κατσαρόλα τρία φλιτζάνια ζάχαρη που ισοδυναμούν με εξακόσια γραμμάρια και πρακοσία γραμμάρια νερό. Το φλιτζάνι που χρησιμοποιώ έχει περιεκτικότητα 200 ml. Προσθέτω ξύσμα από μισό λεμόνι και 1 ξυλάκι κανέλας για άρωμα. Αφήνω το σιρόπι να βράσει για πέντε με έξι λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει. Μόλις περάσει ο χρόνος, κλείνω το μάτι και κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτω δύο κουταλάκια του γλυκού ανθόνερο και το χυμό από μισό λεμόνι. Δίνω ένα καλό ανακάτεμα και το σιρόπι είναι έτοιμο.

Σιροπιάρισμα και Ολοκλήρωση

Όπως το κανταΐφι είναι τώρα καυτό, το περιχύνω με το καυτό σιρόπι. Αφαιρώ πρώτα την κανέλα και το ξύσμα λεμονιού και χύνω το σιρόπι ομοιόμορφα με το κουτάλι σε όλη την επιφάνεια. Δεν το χύνω όλο μαζί αλλά σιγά-σιγά για να το απορροφήσει καλά. Αφήνω το γλυκό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν προσθέσω την κρέμα. Όταν το κανταΐφι κοντεύει να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, αφρατεύω την κρέμα μαχαλεμπί που έχω ετοιμάσει νωρίτερα. Στην κρύα κρέμα προσθέτω ένα φλιτζάνι ή διακόσια χιλιοστόλιτρα κρέμα γάλακτος με τριάντα 2% λιπαρά. Με ένα σύρμα ή με το μίξερ χειρός την αφρατεύω, αρχίζοντας σιγά-σιγά και αυξάνοντας τη ταχύτητα σταδιακά. Όταν η κρέμα γίνει ελαφριά και αφράτη, είναι έτοιμη.

Τελικό Στρώσιμο

Αφού το γλυκό έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, στρώνω από πάνω την αφράτη κρέμα μαχαλεμπί. Την απλώνω ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια και την ισιώνω με μια σπάτουλα ή με την πλάτη του κουταλιού. Αφού στρώνω ωραία την κρέμα, πασπαλίζω από πάνω με το υπόλοιπο αλεσμένο καρύδι που έχω κρατήσει. Βάζω όση ποσότητα νομίζω ότι είναι αρκετή για να φαίνεται λιγάκι και η κρέμα από κάτω. Τώρα αφήνω το κανταΐφι να κρυώσει τελείως στο ψυγείο για 2-3 ώρες τουλάχιστον και μετά κόβω σε κομμάτια και σερβίρω. Το αποτέλεσμα είναι ένα σιροπιασμένο γλυκό με μία πάρα πολύ φινετσάτη γεύση, απαλή και αφράτη κρέμα, ωραία σιροπιασμένο κανταΐφι με μπόλικα καρύδια πάνω και κάτω, ενώ την ανατολίτικη γεύση τη δίνει το ανθόνερο και στο βάθος ακούγεται και η μαστίχα.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


 Χρήσιμα Tips για το Κανταΐφι με Κρέμα Μαχαλεμπί

  • Για την κρέμα: Μην σταματήσετε να ανακατεύετε όσο βράζει η κρέμα γιατί μπορεί να κολλήσει στον πάτο και να καεί.
  • Για το κανταΐφι: Αφρατέψτε πολύ καλά το κανταΐφι πριν το χρησιμοποιήσετε για να ψηθεί ομοιόμορφα και να γίνει τραγανό.
  • Για το βούτυρο: Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας βούτυρο και βεβαιωθείτε ότι είναι καλά λιωμένο και ζεστό πριν το χύσετε.
  • Για το σιρόπι: Πάντα καυτό σιρόπι σε καυτό γλυκό ή κρύο σε κρύο. Ποτέ καυτό σε κρύο ή το αντίθετο.
  • Για το αποτέλεσμα: Αφήστε το γλυκό να κρυώσει τελείως πριν το κόψετε για να μην χαλάσει η παρουσίαση του.
  • Για τη διατήρηση: Το κανταΐφι διατηρείται στο ψυγείο για 4-5 μέρες σε κλειστό δοχείο.
  • Για παραλλαγή: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φιστίκια Αιγίνης αντί για καρύδια για πιο πλούσια γεύση.

    Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: