Καραμέλα για γλυκά 😋🧑‍🍳

Υλικά

️220 γρ. Σαχάρα
️60 γρ. νερό
️100 – 300 γρ. κρέμα γάλακτος 33-35% (έχω 200 γρ.)
️50 γρ. βούτυρο 82%
☑️ αλάτι (αν μαγειρεύετε γλυκιά καραμέλα, μην αλατίζετε)

Μαγείρεμα

1. Η ποσότητα της κρέμας εξαρτάται από το πόσο πηχτή είναι η καραμέλα που θέλετε να πάρετε. Για την καραμέλα χρειάζεσαι μεγαλο τηγάνι με χοντρό πάτο τουλάχιστον 2,5 εκ
Βάζουμε ζάχαρη στο τηγάνι και προσθέτουμε νερό, βάζουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε απαλά το μείγμα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
Ζεσταίνουμε μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Ανακατεύουμε χωρίς να αγγίξουμε τα πλαϊνά του τηγανιού. Όσο λιώνει η ζάχαρη, περνάτε περιοδικά με μια βούρτσα ζαχαροπλαστικής με κρύο νερό κατά μήκος των τοιχωμάτων του τηγανιού για να μην παραμείνουν οι κρύσταλλοι ζάχαρης.
2. Μετά από 8-10 λεπτά, η ζάχαρη πρέπει να διαλυθεί και το σιρόπι να βράσει. Τώρα το σιρόπι δεν μπορεί πια να ανακατεύεται, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και περιμένουμε να γίνει πορτοκαλί το σιρόπι.

3. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, αλλά δεν την αφήνουμε να πάρει βράση.
4. Όταν το σιρόπι πάρει το επιθυμητό χρώμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε προσεκτικά τη ζεστή κρέμα. Το μείγμα θα φουσκώσει και θα πετάει λιγο, αυτό είναι φυσιολογικό.

5. Όταν φύγει λίγο ο αφρός, ανακατεύουμε το μείγμα, προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να διαλυθεί και στο τέλος αλατίζουμε αν θέλουμε αλατισμένη καραμέλα.
Ρίξτε σε ένα βάζο, κλείστε το καπάκι.

Καλή όρεξη!🥰

ΠΗΓΗ: Ольга Зелёная

Προηγούμενο άρθροΤηγανιά κόπουλο με πιπεριές φλωρίνης και σάλτσα μουστάρδας
Επόμενο άρθροΨητές Φέτες με σάλτσα τυριού…τις έχουν λατρέψει όλοι