Καστανόπαστα Αφράτη και Ζουμερή

H Συνταγή είναι του Pastry Chef Stratos Petrou

Υλικά

4 Αυγά μεγάλα
220 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ Κονιάκ
1 κουτ γλυκού Σόδα μαγειρικής
200 γρ Ηλιέλαιο
250 γρ Γάλα (130 γρ γάλα Εβαπορέ με 120 γρ Νερό)
60 γρ Τριμμένο Καρύδι
50 γρ φρυγανιά τριμμένη
90 γρ Σιμιγδάλι ψιλό
30 γρ μπέΐκιν παουντερ
1 κουτ γλυκού κανέλα σκόνη
1 κουτ γλυκού οχι γεμάτο γαρύφαλλο σκόνη
300 γρ πουρέ Κάστανο

Για το Σιρόπι
450 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
500 γρ Νερό
2,3 Σταγόνες χυμό λεμόνι

Για το Γλάσο Σοκολάτας
300 γρ Κουβερτούρα
3 κουτ σούπας Ηλιέλαιο
1 κουτ σούπας μέλι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε τη συνταγή μας ρίχνονται στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια και τα χτυπάμε πάρα πολύ καλά Σε σφιχτή μαρέγκα
Αποσύρουμε τον κάδο την αδειάζουμε την μαρεγκα σε ενα μπολ και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστουμε
Στον ιδιο καδο ρίχνουμε τους κρόκους αυγών μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε πάρα πολύ καλά να ασπρίσουν και να αφρατέψουν
Αφού έχουν χτυπηθεί πολύ καλά σε μία κανάτα ρίχνουμε το κονιάκ μεσα σε αυτό διαλύουμε τη σόδα και το αδειάζουμε πίσω στο μείγμα
Σε μία άλλη κανατα ρίχνουμε τα υγρά υλικά δηλαδή το λάδι μαζί με το διαλυμένο εβαπορέ
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα στέρεα υλικά δηλαδή την τριμμένη φρυγανιά το σιμιγδάλι το μπέικιν πάουντερ και τα μυρωδικά και τα ανακατεύουμε πολύ καλά
Δεν έχουμε σταματήσει καθόλου το μίξερ και σε αυτή τη φάση προσθέτουμε σε δύο δόσεις τα υγρά και τα στέρεα υλικά εναλλάξ

Αφου έχουν ενωθεί όλα τα υλικά μεταξύ τους στο τέλος προσθέτουμε τον πουρέ κάστανο να ενσωματωθεί και εκείνος στο μίγμα
Τέλος προσθέτουμε τη μαρέγκα στο μείγμα ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθεί
Προσοχή στο ανακάτεμα να μη χάσουμε τον όγκο της μαρέγκα βουτυρώνουμε ένα ταψάκι με διαστάσεις 30 X 25 αδειάζω μέσα σε αυτό το μείγμα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 40 με 45 λεπτά τσέκαρε και με μαχαιράκι να βγαίνει καθαρό
Ετοιμη ψημένη κάστανοπάστα μας, λίγο πριν τη βγάλουμε από το φούρνο ετοιμάζουμε το σιρόπι όπου ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά και τα βράζουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού σιροπιάζουμε αμέσως τη ζέστη καστανόπαστα με το ζεστό σιρόπι

Μόλις τραβήξει όλο το σιρόπι προσθέτω το γλάσο σοκολάτας και την αφήνω να κρυώσει εντελώς πραγματικά μία υπέροχη παραδοσιακή συνταγή με απίστευτα αρώματα και γεύση που πρέπει να τη φτιάξετε οπωσδήποτε όλοι σας αυτές τις γιορτές
Αφού έχει κρυώσει η καστανόπάστα μας και έχει σφίξει το γλάσο σοκολάτας διακοσμεί προαιρετικά ο καθένας όπως θέλει
Εγώ έχω διακοσμήσει με τριμμένο αμύγδαλο και στο κάθε κομμάτι έχω προσθέσει γλυκό του κουταλιού κάστανο

Προηγούμενο άρθροΟι Κουραμπιέδες….που έχουν ρίξει το Internet
Επόμενο άρθροKεφτεδάκια με λιαστή ντομάτα και φέτα…είναι το κάτι άλλο