Κασόπιτα Ηπείρου είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η Κασόπιτα Ηπείρου ή αλλιώς Αλευρόπιτα, είναι μια παραδοσιακή πίτα χωρίς φύλλο, απίστευτα εύκολη στην παρασκευή της και είναι απολαυστική! Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για το μείγμα της πίτας:
- Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του: 3 φλιτζάνια
- Γάλα: 2 φλιτζάνια
- Ελαιόλαδο: 2/3 κούπας (για το μείγμα και το ταψί)
Για το γλυκό:
- Αβγό: 1
- Τυρί φέτα: 200 γρ
Για την επικάλυψη:
- Ελαιόλαδο: 1/2 ποτηράκι του κρασιού
- Αλάτι και Πιπέρι (για το μείγμα)
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Ξεκινάω τη συνταγή ετοιμάζοντας πρώτα τον χυλό.
Βάζουμε σε μπολ, το αλεύρι, το αβγό, το γάλα, το λάδι και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Το γάλα, το προσθέτουμε λίγο λίγο και ρίχνουμε τόσο, ώστε να γίνει ένας μέτριος χυλός, ούτε πηχτός αλλά ούτε και πολύ νερουλός.
Θρυμματίζουμε τη φέτα σε χοντρά κομμάτια, την προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένα με τη ζύμη. Προσθέτουμε και λίγο πιπέρι.
Λαδώνουμε σχολαστικά ένα ταψάκι και προθερμαίνουμε τον φούρνο.
Αδειάζουμε το μείγμα της Κασόπιτας Ηπείρου στο ταψί. Το απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.
Περιχύνουμε την πίτα με 1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο και την ψήνουμε για 60 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Η πίτα μας πρέπει να γίνει πολύ λεπτή, οπότε κανονίζουμε και ανάλογο ταψί.
Η Κασόπιτα Ηπείρου είναι απολαυστική και πάρα πολύ εύκολη στην παρασκευή της.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 60 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 70 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 5 λεπτά (για την προθέρμανση φούρνου)
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για να γίνει η Κασόπιτα Ηπείρου ακόμα πιο τραγανή, φροντίστε το ταψί να είναι καλά λαδωμένο και το μείγμα πολύ λεπτό. Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγη τριμμένη γραβιέρα μαζί με τη φέτα για πιο πλούσια γεύση.
Αν δεν έχετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι για όλες τις χρήσεις και να προσθέσετε 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder. Δείτε και άλλες αλμυρές πίτες.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος του ελαιολάδου με λιωμένο βούτυρο για ένα πιο πλούσιο άρωμα. Δείτε ιδέες για παραδοσιακές συνταγές.
Σχετικές Συνταγές
Τυρόπιτα χωρίς φύλλο σε 5 λεπτά
Γρήγορη Σπανακόπιτα με χωριάτικο φύλλο










