Φανουρόπιτα

Οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας μας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα των αγγέλων. Στην Κύπρο την κάνουν συνήθως με 7 υλικά.

Υλικά για 7

1 ποτ. ηλιέλαιο
1,1/2 ποτ.ζαχαρη
2 ποτ.χυμο πορτοκαλιού ή 1 αναψυκτικό (αν βάλουμε αναψυκτικό θα βάλουμε πιο λίγο αλεύρι 30γρ.)
1κγ.κοφτο γαρύφαλλο
1 κγ κοφτό κανέλα
2 κγ μπεικιν πάουντερ
500γρ αλεύρι Φαρίνα

Υλικά για 9:(την έκανα με 9)
1 ποτ ηλιέλαιο
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
2 ποτήρια χυμό πορτοκαλιού ή 1 αναψυκτικό ( αν βάλουμε αναψυκτικό θα βάλουμε πιο λίγο αλεύρι 30 γρ.)
1 κ.γ. κοφτό γαρίφαλο
1 κουταλάκι κοφτό κανέλα
1 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1κγ.σόδα
500 γρ.αλεύρι Φαρίνα
Σταφίδες

Εκτέλεση

Βάζουμε τις σταφίδες για 3-4 ώρες σε νερό να φουσκώσουν. Διαλύουμε τη σόδα μέσα στον χυμό πορτοκάλι και χτυπάμε το σπορέλαιο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει πολύ καλά η ζάχαρη (Για να γίνει αφράτη και να ψηλώσει πρέπει να χτυπήσουμε καλά το λάδι με την ζάχαρη).

Προσθέτουμε στο μείγμα το χυμό πορτοκάλι και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4′.
Σε ένα άλλο μπολ έχουμε βάλει το αλεύρι μαζί με το γαρίφαλο, την κανέλα, το καρύδι και τη σταφίδα (την οποία έχουμε στεγνώσει ταμποναριστά για να μην σβολιάσει το αλεύρι όταν τη ρίξουμε).

Ανακατεύουμε με αναδευτήρα ή με κουτάλι το μείγμα.
Λαδώνουμε ελάχιστα το ταψί ( Νο 28-30), γιατί ήδη το μείγμα μας έχει όσο λάδι χρειάζεται για να μην κολλήσει και απλώνουμε το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170ο C ( σε αντίσταση ή και σε αέρα) για 40-60′ ανάλογα τον φούρνο, ώσπου να βγαίνει στεγνή η οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε.
Είναι τέλεια συνταγή!

Καλή επιτυχία!

H Συνταγή είναι της Despo Ermogenous

Προηγούμενο άρθροΚαι μια τυρόπιτα με σφολιάτα
Επόμενο άρθροΤηγανιτές Ζύμες…θα τις λατρεψετε με μέλι ή μαρμελάδα