Κατσικίσιο ή Αρνίσιο κεφαλάκι Βραστό

Υλικά

2 κεφαλάκια αρνιού ή κατσικιού πολύ φρέσκα
αλάτι πιπέρι
1 κύβος βοδινού ή λαχανικών (προαιρετικό)
λίγος χυμός λεμονιού
μουστάρδα απλή ή πικάντικη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Φροντίζουμε τα κεφαλάκια που θα προμηθευτούμε να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ημερομηνία σφαγής του ζώου.
Το πόσο φρέσκο είναι ένα κατσικίσιο (το προτιμώ περισσότερο από το αρνίσιο) κεφαλάκι, φαίνεται κι από την όψη του: δεν πρέπει να έχει πάνω του
ξεραμένα, παλιά αίματα και τα μάτια πρέπει να είναι καθαρά. Το χρώμα του πρέπει επίσης να είναι έντονο, ζωηρό κόκκινο.
Πλένουμε τα κεφαλάκια πολύ καλά και τα βάζουμε σε μπολ ή λεκάνη με μπόλικο καθαρό νερό. Πρέπει να σταθούν εκεί τουλάχιστον για 3-4 ώρες.
Κάθε ώρα αλλάζουμε το νερό με άλλο φρέσκο. Έτσι θα φύγει όλο το αίμα τους.

Στη συνέχεια στραγγίζουμε τα κεφαλάκια και με πολύ κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τυχόν δέρμα που έχει μείνει γύρω από τα μάτια τη μύτη και το στόμα
Ανοίγουμε το στόμα όσο μπορούμε και πλένουμε το εσωτερικό και το εξωτερικό μέρος των κεφαλαίων με άφθονο νερό σε μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα
βάζουμε αλατισμένο νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει πιπέρι και ένα κύβο βοδινού
Ρίχνουμε τα κεφαλάκια δεν είναι απαραίτητο να καλύπτονται εντελώς από το νερό
Τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά για μιάμιση δύο ώρες περίπου
Από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός βγάζουμε τα κεφαλάκια σε πιατέλα μπήγουμε κοφτερό μαχαίρι ψηλά στο κρανίο στο σημείο τομής των οστών απομακρύνουμε ελαφρά τα οστά μεταξύ τους αλατοπιπερώνουμε πάλι και ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού

Για όσους τους αρέσει η γεύση τους αποτελούν Εξαιρετικό μεζέ και συνοδεύονται ιδανικά με πικάντικη μουστάρδα

Συμβουλή
Ο Ζωμός στον οποίο έβρασαν τα κεφαλάκια μας είναι πεντανόστιμος δεν το πετάμε σε καμία περίπτωση
Αφού το σουρώσουμε θα το φυλάξουμε για να φτιάξουμε αυτόν κρεατόσουπα ατζέμ πιλάφι η σούπα λαχανικών με ζυμαρικά

 

Προηγούμενο άρθροΚοτόπουλο (φτερούγες) με ρύζι στο φουρνο
Επόμενο άρθροΣιροπιαστό γλυκό σε σχήμα τριαντάφυλλο🌹👌