Υλικά:
500 γραμμάρια μακαρόνια για παστίτσιο
1 κιλό μοσχαρίσιο χτένι ή κιλότο, κομμένο σε μερίδες
3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
200 γραμμάρια χυμός ντομάτας
Κόκκινο κρασί (περίπου 1 φλιτζάνι)
2 κουταλιές της σούπας ξύδι (από κόκκινο κρασί αν έχετε)
1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ ντομάτας
2 φύλλα δάφνης
Ελαιόλαδο
Λίγη ζάχαρη
Νεράκι
Γαρύφαλλο (4-5 καρφάκια)
Κανέλα (1 μικρό ξυλάκι ή 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη)
Μοσχοκάρυδο (λίγο τριμμένο)
Καυτερό μπούκοβο (όσο σας αρέσει)
Μπαχάρι (3-4 κόκκοι)
Μαύρο πιπέρι
1 μικρή καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)
1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
Αλάτι
Εκτέλεση:
Κόβουμε σε μερίδες το χτένι.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Σωτάρουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι σε ελαιόλαδο το μοσχαράκι και όταν πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές, σβήνουμε με το ξύδι και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σωτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά να γυαλισουν…
Προσθέτουμε τα κομμάτια από το μοσχαράκι και σοτάρουμε όλα μαζί για αλλά 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε τα σκόρδα, τις δάφνες και τα μπαχαρικά..
Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε τον πελτέ τομάτας και τον χυμό ντομάτας…
Προσθέτουμε το χλιαρό νερό,τα καρότα σε ροδέλες,την καυτερη πιπεριτσα,και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 2ώρες περίπου μέχρι να μαλακώσει.
Όταν δέσει η σάλτσα το φαγητό είναι έτοιμο..
Βράζουμε τα μακαρόνια και η τα βουτυρώνουμε η τα βάζουμε σε λιγη σαλτσα κρεατος με ελάχιστο νεράκι(από αυτό που βρασαμε τα ζυμαρικα) για 2 λεπτά…
- Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να μαρινάρετε το μοσχαράκι στο κόκκινο κρασί για λίγη ώρα πριν το μαγειρέψετε.
- Μην φοβηθείτε τα μπαχαρικά! Αυτά δίνουν τη χαρακτηριστική γεύση στην παστιτσάδα.
- Αν δεν έχετε κόκκινο κρασί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο παραπάνω ξύδι, αλλά με προσοχή στην ποσότητα.
H Συνταγή είναι της κας Katerina Sergi