Οι Κεφτέδες Μελιτζάνας είναι ένα πιάτο που θα ενθουσιάσει ακόμα και όσους δεν είναι λάτρεις της μελιτζάνας. Η γεύση τους είναι πλούσια, με τα αρώματα των μυρωδικών να κυριαρχούν. Είναι ένα γλυκόπικρο, ελαφρύ και πολύ γευστικό πιάτο. Εγώ τους σερβίρω συνήθως σαν ορεκτικό, αλλά μπορούν να σταθούν άνετα και σαν κυρίως γεύμα.
Υλικά
4 μερίδες
4 μεσαίες μελιτζάνες
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι
Πιπέρι
Κύμινο (προαιρετικά)
Ρίγανη
Βασιλικό
180-200 γρ φρυγανιά τριμμένη
Εκτέλεση
Πλένω και καθαρίζω εξωτερικά τις μελιτζάνες τις κόβω σε κυβάκια και τις βυθίζω για λίγο σε νερό.
Ψιλοκόβω το κρεμμύδι και το σκόρδο. Βάζω ελαιόλαδο στο μεγάλο τηγάνι και τα ρίχνω μέσα. Όταν τσιγαριστούν ρίχνω τις μελιτζάνες αφού πρώτα στις στραγγιξω πατοντας τις με τα χέρια.
Ρίχνω το αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, βασιλικό, κύμινο αν θέλω βάζω λίγο και ανακατεύω.
Θα έχουν γίνει οι μελιτζάνες μου όταν δε θα βγάζουν πλέον πολλά υγρά και όταν θα τις πατάω με το πιρούνι θα σκορπίζουν.
Με την πρέσα της πατάτας που κάνουμε τον πουρέ τις πατάω να λιώσουν. Αν θέλετε μπορείτε να τα βάζετε και λίγα λίγα στο μούλτι να γίνουν πουρές.
Αφού λιώσουν, αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το μείγμα. Όταν γίνει αυτό, ρίχνουμε μέσα ένα αυγό. Μετά ρίχνουμε την τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Φτιάχνουμε κεφτεδάκια ή μπιφτέκια ανάλογα το πώς τα θέλουμε.
Εγώ τα έκανα τηγανητά. Τα τηγάνισα σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν καλα.
Βγήκαν πολύ ζουμερά και αφράτα. Σερβίρουμε με γιαούρτι
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν οι Κεφτέδες Μελιτζάνας σας ακόμα πιο επιτυχημένοι:
- Στράγγισμα: Το καλό στράγγισμα των μελιτζανών είναι πολύ σημαντικό για να μην βγάλουν πολλά υγρά στο τηγάνι και να γίνουν οι κεφτέδες σας σφιχτοί.
- Ψύξη: Αφήστε το μείγμα να κρυώσει καλά πριν προσθέσετε το αυγό, για να μην ψηθεί και σφίξει πρόωρα.
- Μορφή: Μπορείτε να τα πλάσετε σε κεφτεδάκια ή μπιφτέκια, ανάλογα με το πώς τα θέλετε.
- Εναλλακτική: Αν δεν θέλετε να τα τηγανίσετε, μπορείτε να τα ψήσετε στον φούρνο για πιο υγιεινό αποτέλεσμα.
- Σερβίρισμα: Τους κεφτέδες μελιτζάνας τους σερβίρουμε ζεστούς, και ταιριάζουν τέλεια με μια κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι από πάνω.
Καλή Απόλαυση











