Τα Κεφτεδάκια με Κόκκινη Σάλτσα είναι ένα αγαπημένο πιάτο που φέρνει στο νου τα κυριακάτικα τραπέζια και τις σπιτικές γεύσεις. Αυτή η συνταγή όμως, είναι λίγο διαφορετική και πραγματικά απίθανη , καθώς συνδυάζει τους ζουμερούς κεφτέδες (που περιέχουν φέτα για έξτρα γεύση) με μια πλούσια κόκκινη σάλτσα που έχει ως βάση τον πελτέ ντομάτας και δένει με μια τεχνική μπεσαμέλ ( ρου ). Το αποτέλεσμα είναι μια κρεμώδης, βελούδινη σάλτσα που αγκαλιάζει τα Κεφτεδάκια με Κόκκινη Σάλτσα και τα απογειώνει!

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για τους Κεφτέδες

  • Κιμάς μοσχαρίσιος (ή ανάμεικτος) – 250 γρ.
  • Φέτα – 50 γρ. (τριμμένη)
  • Αυγό – 1 τεμάχιο
  • Κρεμμύδι – 1 μέτριο (τριμμένο)
  • Μαϊντανός – 3 κσ (ψιλοκομμένος)
  • Φρυγανιά τριμμένη – 100 γρ.
  • Ηλιέλαιο (ή ελαιόλαδο) – 2 κσ (για τον κιμά)
  • Ρίγανη – 1 κγ (κουταλάκι του γλυκού)
  • Γάλα – 2 κσ (για τη φρυγανιά)
  • Αλάτι, πιπέρι – κατά βούληση

Για την Κόκκινη Σάλτσα

  • Βούτυρο – 20 γρ. (περίπου 1 κσ)
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις – 2 κσ
  • Πελτές ντομάτας – 2 κσ
  • Νερό – 2 ποτήρια (περίπου 400-500 ml)
  • Σκόρδο – 2 σκελίδες (ολόκληρες ή κομμένες στη μέση)
  • Ξύδι (κόκκινο ή λευκό) – 3 κσ
  • Δάφνη – 2 φύλλα
  • Ελαιόλαδο – (για το τηγάνισμα των κεφτέδων)
  • Αλάτι, πιπέρι – κατά βούληση

Εκτέλεση Συνταγής

Αναλυτικά τα βήματα:

1. Προετοιμασία Μείγματος Κεφτέδων: Ρίχνουμε το γάλα στο μπολ που έχουμε τη φρυγανιά και ανακατεύουμε να μαλακώσει. Το ρίχνουμε στον κιμά και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι, τη ρίγανη, τον μαϊντανό, τη φέτα τριμμένη, το αυγό, το ηλιέλαιο και αλάτι πιπέρι κατά βούληση.

2. Ζύμωμα και Ξεκούραση: Ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα, για περίπου 10 λεπτά , ώστε να ενσωματωθούν τα υλικά όσο το δυνατό καλύτερα και να γίνει ομοιόμορφο. Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε τον κιμά να ξεκουραστεί για 30-35 λεπτά στο ψυγείο. Αυτό είναι σημαντικό για να σφίξει το μείγμα και να μη διαλυθούν οι κεφτέδες στο τηγάνι.

3. Πλάσιμο και Τηγάνισμα: Πλάθουμε το μείγμα σε ομοιόμορφα κεφτεδάκια (περίπου 20 γρ. το καθένα). Ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο σ’ ένα τηγάνι και περιμένουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Αλευρώνουμε τους κεφτέδες ελαφρά και τους τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά και από όλες τις πλευρές. Τους αφαιρούμε και τους τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.

4. Δημιουργία Σάλτσας (Ρου): Στραγγίζουμε σχεδόν όλο το λάδι που έμεινε από το τηγάνισμα, αφήνοντας περίπου 1-2 κσ (ή αντικαθιστούμε με φρέσκο ελαιόλαδο). Ρίχνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει, προσθέτουμε τις 2 κουταλιές αλεύρι (δημιουργώντας ρου – *roux*) και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι το ρου να αλλάξει ελαφρώς χρώμα και να διαλυθεί το αλεύρι. Μάθετε περισσότερα για τη σάλτσα ρου.

5. Σιγοβράσιμο Σάλτσας: Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1 λεπτό. Ρίχνουμε το ξύδι , λίγο αλάτι, πιπέρι, το νερό , τα φύλλα δάφνης και τις σκελίδες σκόρδο . Ανακατεύουμε έντονα με σύρμα για να διαλυθεί καλά η σάλτσα. Αφήνουμε να πάρει μία βράση για 5 λεπτά και να δέσει ελαφρά.

6. Ολοκλήρωση: Αφαιρούμε το σκόρδο και τα φύλλα δάφνης από τη σάλτσα. Βάζουμε τα τηγανισμένα Κεφτεδάκια με Κόκκινη Σάλτσα στο τηγάνι και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά επιπλέον, ώστε οι κεφτέδες να απορροφήσουν τη γεύση της σάλτσας. Πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη, σβήνουμε τη φωτιά και σερβίρουμε ζεστά. Συνοδεύουμε ιδανικά με πατάτες τηγανιτές ή ρύζι.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά

Χρόνος Ξεκούρασης: 30 – 35 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μυστικά για τους πιο ζουμερούς κεφτέδες

Κιμάς: Ζητήστε από τον χασάπη κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο (χοιρινό-μοσχαρίσιο) . Ο ανάμεικτος κιμάς δίνει περισσότερη λιπαρότητα και βοηθάει τους κεφτέδες να παραμείνουν πιο ζουμεροί.

Η Τεχνική της Σάλτσας: Η χρήση του ρου (roux) , δηλαδή βούτυρο και αλεύρι, είναι αυτό που δίνει στη σάλτσα την απίθανη κρεμώδη υφή . Είναι η βάση για σάλτσες που δένουν τέλεια χωρίς να χρειάζεται μεγάλη ποσότητα κρέμας.

Ξύδι: Το ξύδι στη σάλτσα είναι το μυστικό συστατικό που απογειώνει τη γεύση και δίνει μια ισορροπία στην πλούσια σάλτσα ντομάτας. Μην το παραλείψετε!


 

Σχετικές Συνταγές 

Σπιτικό Ρύζι Πιλάφι για Συνοδεία

Σουτζουκάκια Πολίτικα με Κρεμώδη Σάλτσα

Κιμάς με Μελιτζάνες στο Φούρνο


 ΠΗΓΗ