Αν σας αρέσει η συνταγή μας; Αφήστε μας τη βαθμολογία σας με αστεράκια!
Αυτά τα κεφτεδάκια με τις σκορδάτες πατάτες είναι από τα αγαπημένα μου. Μοσχοβολάνε όλα τα μυρωδικά, είναι ζουμερά και ταιριάζουν απίστευτα με τις πατάτες που έχουν πάρει όλο το άρωμα του ψητού σκόρδου. Είναι το τέλειο φαγητό για το κυριακάτικο τραπέζι ή για να ευχαριστήσεις την οικογένεια και τους φίλους σου. Πάμε να τα φτιάξουμε!
Κεφτεδάκια με Σκορδάτες Πατάτες Φούρνου

Λαχταριστά μοσχαρίσια κεφτεδάκια με ζουμερή υφή και αρωματικές σκορδάτες πατάτες φούρνου. Μια παραδοσιακή συνταγή που θα αγαπήσει όλη η οικογένεια!
Prep Time
25 minutes
Cook Time
1 hour 45 minutes
Additional Time
1 hour
Total Time
3 hours 10 minutes
Ingredients
για του κεφτέδες
- 800. γρ. Κιμάς μοσχαρίσιος
- 3. Φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο
- 2. Μεγάλα ξερά κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη 1. Ώριμοι ντομάτα τριμμένη
- 1. Αβγό
- 2. Κουτάλια σούπας ξύδι
- 2. Κουτάλια σούπας λάδι 2. Σκελίδες σκόρδο
- 1. Κουταλάκι του γλυκού κύμινο 1. Κουτάλι της σούπας αλεύρι
- 3. Κουτάλια της σούπας ούζο
- 4. Κουτάλια της σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1. Κουταλάκι φρέσκο βασιλικό
- 2. Κουτάλια της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1. Κουταλάκι δυόσμο Αποξηραμένο
- 1. Κουταλάκι φρεσκοκομμένο Πιπέρι
- 1. Κουταλάκι της σούπας κοφτό αλλάτι
- Λαδι για το τηγάνισμα
για τις πατάτες
- 6 μεγάλες πατάτες
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (για τις πατάτες)
- 1 ολόκληρο κεφάλι σκόρδο
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο (για το σκόρδο)
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- Αλουμινόχαρτο
Instructions
┊◌🍳┊◌🔪┊◌🥣┊
- Ξεκινάμε, λοιπόν, βάζοντας τον κιμά σε ένα μεγάλο μπολ. Μαζί του προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά που έχουμε ετοιμάσει. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί με τα χέρια μας, καλά-καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνει ένα ωραίο μείγμα. Μόλις είναι έτοιμο, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου μία ώρα – αυτό το βήμα είναι το μυστικό για να σφίξει ο κιμάς και να γίνουν οι κεφτέδες μας πιο αφράτοι!
- Αφού περάσει η ώρα, πλάθουμε τους κεφτέδες στο μέγεθος που μας αρέσει. Σε ένα τηγάνι, βάζουμε αρκετό λάδι να κάψει καλά – πρέπει να είναι ζεστό για να πάρουν ωραία κρούστα. Ρίχνουμε προσεκτικά τους κεφτέδες στο καυτό λάδι. Αν θέλουμε, μπορούμε να τους αλευρώσουμε ελαφρά πριν τους βάλουμε στο τηγάνι για πιο τραγανή υφή. Τους γυρνάμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρυσό-καφέ χρώμα και να ψηθούν καλά στο εσωτερικό τους. Καλοφάγωτοι!
Πατάτες Φούρνου με Αρωματικό Σκόρδο
- Πάμε τώρα στις πατάτες! Πρώτα τις καθαρίζουμε και μετά τις κόβουμε. Φαντάσου κάθε πατάτα να την κόβεις στη μέση και μετά σε οκτώ φετούλες – όχι πολύ χοντρές, όχι πολύ λεπτές. Τις βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο λάδι. Τα ανακατεύουμε όλα καλά-καλά με τα χέρια μας, να πάει παντού το αλατοπίπερο.
- Ετοιμάζουμε ένα ταψί ή μια λαμαρίνα, την αλευρώνουμε ελαφρώς, και απλώνουμε μέσα τις πατάτες σε μία στρώση. Τώρα το μυστικό με το σκόρδο! Παίρνουμε ένα ολόκληρο κεφάλι σκόρδο, κόβουμε τις μύτες των σκελίδων με ένα μαχαίρι (όχι να το καθαρίσουμε όλο, απλά τις άκρες). Βάζουμε ένα κουταλάκι λάδι πάνω στο σκόρδο, το τυλίγουμε καλά με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε μία γωνία στο ταψί με τις πατάτες.
- Βάζουμε το ταψί στο φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 200 βαθμούς. Ψήνουμε για περίπου 45 με 50 λεπτά. Στα 25 λεπτά, καλό είναι να γυρίσουμε τις πατάτες για να ψηθούν ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές. Ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω ψήσιμο, ανάλογα με τον φούρνο σου και πόσο τραγανές τις θέλεις.
- Όταν οι πατάτες είναι έτοιμες, βγάζουμε το σκόρδο από το αλουμινόχαρτο (προσοχή, καίει!) και το ανοίγουμε προσεκτικά. Πιέζουμε το μαλακό σκόρδο και θα δούμε τις λιωμένες σκελίδες να βγαίνουν σε ένα μπολάκι. Εκεί, με ένα κουτάλι, το λιώνουμε εντελώς.
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, βάζουμε δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο να ζεσταθεί. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε μέσα το λιωμένο σκόρδο και το ανακατεύουμε. Τέλος, ρίχνουμε και ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε πάλι.
- Βγάζουμε τις πατάτες μας σε ένα μεγάλο πιάτο σερβιρίσματος και πάνω τους απλώνουμε το αρωματικό βούτυρο με το σκόρδο και τον μαϊντανό. Έτοιμο! Είναι σκέτη απόλαυση!
Notes
Η Συνταγή είναι της κας Marianthi Kalogiros