Αν σας αρέσει η συνταγή μας; Αφήστε μας τη βαθμολογία σας με αστεράκια!
Αυτές οι κεφτεδάρες χωρίς κιμά, μόνο με αρακά, είναι μια αποκάλυψη! Εγώ τις φτιάχνω όταν δεν έχω κιμά ή όταν θέλω κάτι πιο ελαφρύ και οικονομικό. Είναι τόσο χορταστικές και πεντανόστιμες που δεν θα το πιστεύετε!
Κεφτεδάκια χωρίς Κρέας (με Αρακά!)

Ανακαλύψτε πεντανόστιμα κεφτεδάκια χωρίς κιμά, φτιαγμένα με αρακά! Εύκολη, χορταστική και οικονομική συνταγή που θα λατρέψετε.
Ingredients
- 1 κούπα αρακά (ξηρό, όχι φρέσκο ή κατεψυγμένο)
- 4 κούπες νερό
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (και λίγο ακόμα για τη γεύση)
- 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα σε κυβάκια
- Παξιμάδι τριμμένο (ή ψίχουλα ψωμιού) για πανάρισμα (εγώ το φτιάχνω μόνη μου, ψήνω ψωμί και το τρίβω στο μπλέντερ)
- Μαύρο πιπέρι (όσο σας αρέσει)
- Λίγο βούτυρο (για το σερβίρισμα)
- Λίγο λάδι (για το τηγάνισμα του κρεμμυδιού και αν τις κάνετε τηγανητές)
- (Προαιρετικά για τηγάνισμα): 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
Instructions
┊◌🍳┊◌🔪┊◌🥣┊
Παίρνω τον ξηρό αρακά και τον ξεπλένω πολύ καλά σε πολλά νερά.
Τον βάζω σε μια χοντρή κατσαρόλα και προσθέτω τις 4 κούπες νερό (αν η συσκευασία έχει διαφορετικές οδηγίες για την αναλογία, ακολουθώ αυτές, αλλά εγώ θέλω τον αρακά μου να γίνει παχύς πουρές).
Βάζω την κατσαρόλα στη φωτιά και τον βράζω μέχρι να μαλακώσει και να γίνει σαν πουρές. Σε μένα συνήθως παίρνει περίπου 60 λεπτά. Για να μην χυθεί τίποτα, βάζω μια ξύλινη κουτάλα πάνω από την κατσαρόλα και μετά το καπάκι.
Αφήνω τον βρασμένο αρακά να κρυώσει καλά.
Στο μεταξύ, ψιλοκόβω τα κρεμμύδια σε μικρά κυβάκια και τα σοτάρω σε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.
Μόλις κρυώσει ο αρακάς, τον βάζω σε ένα μπολ και τον λιώνω με ένα μπλέντερ χειρός ή τον πολτοποιώ με ένα εργαλείο για πουρέ πατάτας.
Προσθέτω τον σοταρισμένο κρεμμύδι, το 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και το μαύρο πιπέρι. Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά. Ο "κιμάς" μου είναι έτοιμος!
Προετοιμάζω τα ψίχουλα ψωμιού για το πανάρισμα (αν τα φτιάχνω μόνη μου: κόβω μπαγιάτικο ψωμί, το στεγνώνω λίγο στο φούρνο και το τρίβω στο μπλέντερ).
Βάζω λίγο λάδι στα χέρια μου ή τα βρέχω με νερό για να μην κολλάει το μείγμα. Πλάθω μικρά κεφτεδάκια.
Τα κυλάω μέσα στο παξιμάδι τριμμένο, να καλυφθούν παντού.
Τα τοποθετώ σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Μόλις τα βγάλω από το φούρνο, βάζω ένα μικρό κομματάκι βούτυρο πάνω σε κάθε κεφτεδάκι, όσο είναι ακόμα ζεστά.
Εναλλακτικά (για τηγάνισμα): Αντί για ψήσιμο, μπορείτε να τα τηγανίσετε. Σε αυτή την περίπτωση, προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι στο μείγμα του αρακά πριν τα πλάσετε, για να μην διαλυθούν στο τηγάνι.
Είναι φτηνά, εύκολα και απίστευτα νόστιμα
Notes
Tips από εμένα:
- Αρακάς: Χρησιμοποιήστε τον ξηρό αρακά που βρίσκετε στα σούπερ μάρκετ, όχι τον κατεψυγμένο.
- Μπαχαρικά: Εκτός από αλάτι και πιπέρι, μπορείτε να προσθέσετε λίγο κύμινο ή πάπρικα για έξτρα γεύση.
- Σερβίρισμα: Ταιριάζουν τέλεια με μια σπιτική σάλτσα γιαουρτιού (γιαούρτι, αγγούρι, σκόρδο, άνηθος) ή μια απλή σαλάτα.
- Υφή: Αν θέλετε τα κεφτεδάκια σας πιο σφιχτά, μπορείτε να προσθέσετε λίγο περισσότερο παξιμάδι τριμμένο στο μείγμα.