Η κιμαδόπιτα με σπιτική σφολιάτα είναι μία από τις αγαπημένες μου πίτες, γιατί συνδυάζει την πλούσια γεύση του κιμά με την υπέροχη τραγανότητα του χειροποίητου φύλλου. Είναι ένα πιάτο που χορταίνει και είναι ιδανικό για ένα κυριακάτικο μεσημεριανό ή για ένα πάρτι με φίλους. Εγώ την φτιάχνω συχνά και πάντα εξαφανίζεται αμέσως από το ταψί!

Συστατικά:

Για τη ζύμη:
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κσ αλάτι
2 κουταλιές της σούπας λάδι
νερό όσο χρειάζεται

Για γεμίσματα:
2 κουταλιές της σούπας λάδι
1 φλιτζάνι κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1-2 κουταλιές της σούπας πολτό σκόρδου
500 γρ κιμά
1/2 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο τσίλι σε σκόνη
1 κγ μαύρο πιπέρι
αλάτι κατά γεύση
1 φλιτζάνι πελτέ ντομάτας 
πιπεριές ψιλοκομενες
ντομάτες ψιλοκομένες

300 γρ τριμμένο τυρί

Κατευθύνσεις:

Προσθέτουμε το αλεύρι, αλάτι, λάδι και το ζυμώνουμε. Προσθέστε νερό όσο χρειάζεται κρατήστε τη ζύμη στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι και μετά προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα κρεμμύδια πιπεριες ντοματα και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, προσθέτουμε 1 κουταλια της σούπας πολτό σκόρδου και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά προσθέτουμε 500 γραμμάρια κιμά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.

Προσθέστε 1/2 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο τσίλι σε σκόνη,  μαύρο πιπέρι και αλάτι ανάλογα με τη γεύση, ανακατέψτε το και μαγειρέψτε για 4-5 λεπτά. Προσθέστε 1 φλιτζάνι  πελτέ ντομάτας ανακατέψτε το και μαγειρέψτε για λίγα λεπτά, σβήστε τη φωτιά και κρατήστε το στην άκρη.

Απλώνουμε το αλεύρι στο τραπέζι και στη συνέχεια ανοίγουμε τη ζύμη σαν τορτίγια. Αλείψτε το ταψί με βούτυρο και, στη συνέχεια, τοποθετήστε τη ζύμη και στη συνέχεια βουρτσίστε τη, επαναλάβετε αυτό το βήμα για 4-5 φορές.
Προσθέτουμε τη γέμιση μετά προσθέτουμε τυρί και πάλι 4-5 φύλλα και τα τοποθετούμε. Κόβουμε σε τετράγωνο σχήμα και ρίχνουμε το αυγό (2 αυγά + ζεστό γάλα) και προσθέτουμε το τυρί. Το ψήνουμε για 35-40 λεπτά στους 180°. Το σερβίρετε

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η κιμαδόπιτα σας ακόμα πιο επιτυχημένη:

  • Σφολιάτα: Το μυστικό για να γίνει η ζύμη σαν σφολιάτα είναι τα πολλά και λεπτά φύλλα, τα οποία αλείφονται ενδιάμεσα με βούτυρο ή λάδι.
  • Γέμιση: Η γέμιση πρέπει να έχει κρυώσει καλά πριν την βάλετε στα φύλλα, για να μην τα μαλακώσει.
  • Ζύμη: Προσθέστε το νερό στη ζύμη σταδιακά για να πετύχετε την ιδανική μαλακή και ελαστική υφή.
  • Τυρί: Χρησιμοποιήστε ένα τυρί που λιώνει και έχει έντονη γεύση, όπως γραβιέρα ή κεφαλοτύρι, για να απογειώσετε το αποτέλεσμα.

Καλή Απόλαυση