Η Κιμαδόπιτσα είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την αφράτη υφή της ζύμης με τη γεμάτη γεύση της γέμισης από κιμά και λαχανικά. Η διαδικασία είναι απλή και το αποτέλεσμα είναι μια πίτα που λιώνει στο στόμα.
Υλικά
Για να φτιάξουμε αυτή την πεντανόστιμη κιμαδόπιτσα, θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη:
- 20 γρ. Ζάχαρη (1 κ.σ.)
- 5 γρ. Μαγιά γρήγορη (1/2 φακελάκι)
- 200 ml Γάλα ζεστό (1 φλιτζάνι)
- 1 Αυγό
- 25 ml Ελαιόλαδο (3 κ.σ.)
- 8 γρ. Αλάτι (1 κ.γ.)
- 360 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (3 φλιτζάνια)
Για τη γέμιση:
- 1 Κρεμμύδι
- 2 Πράσινες πιπεριές
- 1 Κόκκινη πιπεριά
- 2 γρ. Αλάτι (1 κ.γ.)
- 2 γρ. Μαύρο πιπέρι (1 κ.γ.)
- 2 γρ. Μέντα (1 κ.γ.)
- 4 γρ. Κόκκινη πάπρικα (2 κ.γ.)
- 250 γρ. Κιμάς μοσχαρίσιος
- 20 γρ. Βούτυρο (1 κ.σ.)
Για την επικάλυψη:
- 120 γρ. Τυρί τσένταρ (ή μοτσαρέλα)
- 1 Κρόκος αυγού
Εκτέλεση
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτή την υπέροχη πίτα.
1. Σε ένα μπολ, συνδυάζω τη ζάχαρη, τη μαγιά και το ζεστό γάλα. τα ανακατεύω και αμέσως μετά προσθέτω το αυγό, το ελαιόλαδο και το αλάτι. στη συνέχεια, ρίχνω σιγά σιγά το αλεύρι.
2. Ζυμώνω τη ζύμη, τη μεταφέρω σε ένα μπολ και τη σκεπάζω με μια μεμβράνη. την αφήνω να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
3. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζω τη γέμιση. περνάω το κρεμμύδι, την πράσινη και την κόκκινη πιπεριά από το μπλέντερ μέχρι να γίνουν πολτός. στη συνέχεια, στύβω το μείγμα σε ένα σουρωτήρι για να φύγουν όλα τα υγρά και πετάω τον χυμό.
4. Προσθέτω στο μείγμα των λαχανικών το αλάτι, το μαύρο πιπέρι, την πάπρικα και τη μέντα. στη συνέχεια, προσθέτω τον κιμά και το βούτυρο και ανακατεύω όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
5. Πασπαλίζω τον πάγκο μου με αλεύρι και απλώνω την ξεκούραστη ζύμη. την ανοίγω με τον πλάστη και βάζω τη γέμιση στο κέντρο.
6. Μαζεύω τη ζύμη προς τα πάνω, σαν ένα πουγκί. στη συνέχεια, την πιέζω με τα χέρια μου, σχηματίζοντας μια επίπεδη πίτα.
7. Καλύπτω ένα ταψί με λαδόκολλα και απλώνω την πίτα μου. την αλείφω με τον κρόκο αυγού και πασπαλίζω με το τριμμένο τυρί. τη βάζω στον προθερμασμένο φούρνο στους 180°C.
8. Ψήνω την πίτα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:
- Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 15-20 λεπτά.
- Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 20 λεπτά.
- Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα.
- Επιπλέον Χρόνοι: Αναμονή για τη ζύμη (30 λεπτά).
Χρήσιμα Tips για την Τέλεια Κιμαδόπιτσα
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Κιμαδόπιτσα σας ακόμα πιο επιτυχημένη:
- Ζύμη: Για να ενεργοποιηθεί σωστά η μαγιά, το γάλα πρέπει να είναι χλιαρό, όχι καυτό.
- Γέμιση: Το στύψιμο των λαχανικών είναι ένα σημαντικό βήμα που εξασφαλίζει ότι η γέμιση δεν θα βγάλει υγρά κατά το ψήσιμο.
- Τυρί: Αντί για τσένταρ, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και άλλα τυριά που λιώνουν ωραία, όπως μοτσαρέλα ή γραβιέρα.
- Ψήσιμο: Μπορείς να ψήσεις την πίτα και σε μεγαλύτερο ταψί, απλώνοντάς την περισσότερο, για να γίνει πιο λεπτή και τραγανή.










