Υλικά:

1 κιλό μοσχάρι χτένι, κομμένο σε μερίδες
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 μεγάλες ντομάτες, περασμένες από το μούλτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πελτέ ντομάτας
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
1 ξυλάκι κανέλας
1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
Ζεστός ζωμός κρέατος
Ελαιόλαδο
Μακαρόνια της αρεσκείας σου (χοντρά ή λεπτά)

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε το μοσχάρι και το μισβράζουμε,
μέχρι να ασπρίσει. Το βγάζουμε από το νερό και το στραγγίζουμε καλά. Κρατάμε τον ζωμό στην άκρη.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το μοσχάρι και το σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.

Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το αλάτι, το πιπέρι, το μπαχάρι και την κανέλα και τα ντοματινια. Ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε ζωμό κρέατος ώστε να σκεπάζει σχεδόν το κρέας. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 1 1/2 – 2 ώρες, ή μέχρι να μαλακώσει πολύ το κρέας και να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κι άλλο ζωμό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Όταν το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο, βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Τα στραγγίζουμε και τα σερβίρουμε με το κοκκινιστό και μπόλικη σάλτσα και τυρι τριμμνεο.

H συνταγή είναι της κας Σούλα Λεβέντη

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μπιφτέκια μοσχαρισια με σάλτσα κρεμμυδιού

Υλικά

Φτιάχνει 12 μπιφτεκια

500g μοσχαρίσιος κιμάς
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κολοκυθάκι, τριμμένο
1 καρότο, τριμενο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμενη
½ φλιτζάνι φρυγανιά
1 αυγό
½ κουταλιά της σούπας αποξηραμένο θυμάρι
½ κουταλιά της σούπας αποξηραμένη ρίγανη
2 κουταλιές της σούπας σαλτσα Worcestershire
Αλάτι και πιπέρι

Σάλτσα κρεμμυδιού:

Βούτυρο ανάλατο
1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο στη μέση και κομμένο σε φέτες
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
½ κουταλιά της σούπας αποξηραμένο θυμάρι
½ κουταλιά της σούπας αποξηραμένο φασκόμηλο
½ κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 κουταλιά της σούπας Worcestershire Sauce
1½ φλιτζάνια ζωμο βοδινού κρέατος
1 κουταλιά της σούπας βαλσάμικο ξύδι
1 κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ αναμεμειγμένο με λίγο νερό

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Πλάθουμε πρώτα σε μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα,
στη συνέχεια πιέζουμε για να σχηματίσουμε ένα μπιφτέκι και με το δάχτυλό μας βαθουλώνουμε ελαφρά τη μέση.
Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε χαμηλή μέτρια φωτιά και τηγανιζετε τα μπιφτέκια πρώτα με τη βαθουλωμένη πλευρά προς τα κάτω και
στη συνέχεια τα γυρίζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο.

Σάλτσα κρεμμυδιού

Λιώστε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια σε φέτες και τη ζάχαρη και μαγειρέψτε μέχρι να καραμελώσουν
(βαθύ χρυσό χρώμα).
Προσθέστε τα βότανα, τη μουστάρδα, τη σάλτσα worcestershire και το ζωμό βοδινού κρέατος.
Φέρτε το σε βρασμό και στη συνέχεια σιγοβράστε το σκεπασμένο για 20 λεπτά.
Προσθέστε το βαλσαμικό ξύδι και το κορν φλάουρ και σιγοβράστε μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτετε το βούτυρο (1 κουταλιά της σούπας) και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί και αλατοπιπερώνετε.

Σερβίρετε πάνω από πουρέ πατάτας με τα αγαπημένα σας λαχανικά και τη σάλτσα κρεμμυδιού από πάνω.

Η Συνταγή είναι από την Lolly’s Kitchen

 

Προηγούμενο άρθροΡεβανί ή Ραβανί !!
Επόμενο άρθροΑρνάκι με τραγανές πατάτες στο φούρνο