Ο κόκκορας μπαρδουνιώτικος του κου Ilias Iatridis είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά φαγητά που έφτιαξα στην κουζίνα μου, γιατί συνδυάζει την απλότητα με την πλούσια γεύση. Αυτό το φαγητό γίνεται με μόλις έξι υλικά, πράγμα που το καθιστά ιδανικό για όσους αγαπούν την αυθεντική ελληνική κουζίνα χωρίς περιττές πολυπλοκότητες. Επιπλέον, η προσθήκη του κεφαλοτυριού στο τέλος δίνει μια μοναδική πινελιά που ανεβάζει το πιάτο σε άλλο επίπεδο, δημιουργώντας μια κρεμώδη σάλτσα που τυλίγει κάθε κομμάτι κρέατος με εκπληκτικό τρόπο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Κοκκόρας Μπαρδουνιώτικος
Ετοιμάζω την αυθεντική συνταγή για Κοκκόρας Μπαρδουνιώτικος, ένα φαγητό που γίνεται μόνο με έξι (στην ουσία λίγα) υλικά και μας γεμίζει με παραδοσιακή γεύση και άρωμα. Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στο αργό βράσιμο με το κρασί και στο πλούσιο κεφαλοτύρι που προσθέτω στο τέλος. Ακολουθήστε με για ένα πιάτο που θα γίνει το αγαπημένο της οικογένειας και θα σας ταξιδέψει στη Μάνη!
Ingredients
- 1 κόκκορας κομμένος σε κομμάτια
- Αρκετά κρεμμύδια χοντροκομμένα
- 1 ποτήρι κρασί
- 1 κουταλιά μπελτέ ντομάτα τριμμένη
- Κύβοι κεφαλοτυριού (γενναία ποσότητα)
- Αλάτι και πιπέρι
- Νερό για το βράσιμο
Instructions
Ακολουθήστε αναλυτικά τα βήματα για αυτόν τον μοναδικό Κοκκόρα Μπαρδουνιώτικο.
1. Κόβω σε κομμάτια τον κόκκορα και χοντροκόβω κρεμμύδια αρκετά.
2. Σε κατσαρόλα θωρακίζω τα κομμάτια αφού έχω αλατοπιπερώσει.
3. Σβήνω με ένα ποτήρι κρασί.
4. Ρίχνω τα κρεμμύδια μαζί με τον κόκκορα και ανακατεύω καλά.
5. Μόλις μαραθούν λίγο, ρίχνω μια κουταλιά μπελτέ ντομάτα τριμμένη.
6. Προσθέτω νερό να σκεπάζει, και κλείνω με το καπάκι να βράσει και να μείνει με την σάλτσα του.
7. Το καπάκι το βγάζω μόνο αν χρειαστεί κι άλλο νερό.
8. Τρία τέσσερα λεπτά πριν το τέλος ρίχνω κύβους από κεφαλοτύρι (όχι τσιγκουνιές) και το αφήνω να μισολιώσει και να δώσει την πινελιά του στο φαγητό.
Χρήσιμα Tips για την Επιτυχία της Συνταγής
Tip 1: Μην τσιγκουνευτείτε το κεφαλοτύρι! Όσο περισσότερο βάλετε, τόσο πιο πλούσια θα γίνει η σάλτσα του κόκκορα μπαρδουνιώτικου. Προτιμήστε καλής ποιότητας κεφαλοτύρι για καλύτερο αποτέλεσμα.
Tip 2: Το θωράκισμα είναι κρίσιμο. Αφήστε τα κομμάτια να πάρουν καλό χρώμα πριν προσθέσετε το κρασί, γιατί έτσι θα έχετε πιο έντονη γεύση.
Tip 3: Μην ανοίγετε το καπάκι συχνά κατά το βράσιμο. Αφήστε τον κόκκορα να μαγειρευτεί στους ατμούς του για να μείνει ζουμερός.
Tip 4: Αν θέλετε πιο πυκνή σάλτσα, ανοίξτε το καπάκι τα τελευταία 10 λεπτά για να εξατμιστεί λίγο το υγρό.
Tip 5: Συνοδεύστε τον κόκκορα με πατάτες ή χυλοπίτες για ένα πλήρες γεύμα που θα ενθουσιάσει όλη την οικογένεια.
Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας:










