Αν σας αρέσει η συνταγή μας; Αφήστε μας τη βαθμολογία σας με αστεράκια!
Τι να σου πω, είναι το φαγητό που φωνάζει “σπίτι” ! Είναι τόσο χορταστική, τόσο νόστιμη, με αυτή την κρεμώδη μπεσαμέλ και τα αρωματικά λαχανικά. Εγώ τη φτιάχνω συχνά για το κυριακάτικο τραπέζι ή όταν έχω καλεσμένους, γιατί πάντα γίνεται ανάρπαστη!
Κοτόπιτα με Μπεσαμέλ, Φύλλο Κουρού και Σουσάμι

Λαχταριστή κοτόπιτα με ζουμερό κιμά κοτόπουλου, κρεμώδη μπεσαμέλ, αρωματικά λαχανικά και τραγανό φύλλο κουρού. Μια συνταγή για όλη την οικογένεια!
Cook Time
1 hour 45 minutes
Additional Time
20 minutes
Total Time
2 hours 5 minutes
Ingredients
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο (ή 1 κιλό μπούτια/στήθος)
- Αλάτι, πιπέρι
- Λίγο ελαιόλαδο (για το βράσιμο του κοτόπουλου)
- 1 φύλλο δάφνης
Για τη Μπεσαμέλ:
- 4 κουταλιές της σούπας φυτίνη (ή βούτυρο)
- 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 λίτρο γάλα
- Λίγο μοσχοκάρυδο (τριμμένο)
- Λίγο αλάτι, πιπέρι
- Τυρί τριμμένο (περίπου 50-70 γρ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι)
Για τα λαχανικά της γέμισης:
- Λίγο ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα)
- 3 πιπεριές (1 Φλωρίνης, 1 πορτοκαλί, 1 πράσινη), κομμένες σε μικρά κυβάκια
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 1 πράσο (το λευκό και λίγο από το πράσινο μέρος), ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- Μανιτάρια κονσέρβα (1 μικρή κονσέρβα, στραγγισμένη και κομμένη αν είναι μεγάλα)
Για τη συναρμολόγηση:
- 2 φύλλα ζύμης κουρού
- Λίγο ελαιόλαδο (για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων)
- Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
- Λίγο ψιλοκομμένο άνηθο
- Λίγο νεράκι (για το ράντισμα)
- Σουσάμι
Instructions
- Ξεκινάμε βράζοντας ένα ολόκληρο κοτόπουλο, προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι, λίγο λάδι και ένα φύλλο δάφνης για άρωμα.
- Παράλληλα, σε ένα ξεχωριστό κατσαρολάκι, ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ μας. Λιώνουμε φυτίνη σε μέτρια φωτιά και μόλις λιώσει ενσωματώνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα για να μη σβολιάσει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι η κρέμα να πήξει και να αποκτήσει την επιθυμητή υφή. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ενσωματώνουμε φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, και τέλος τριμμένο τυρί, ανακατεύοντας δυναμικά.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι, σωτάρουμε σε λίγο λάδι διάφορες πιπεριές (Φλωρίνης, πορτοκαλί και πράσινη), φρέσκο κρεμμυδάκι, πράσο, και μια σκελίδα σκόρδο, όλα κομμένα σε μικρά κομματάκια. Προσθέτουμε και κονσερβοποιημένα μανιτάρια και τα σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
- Μόλις τα σωταρισμένα λαχανικά και μανιτάρια κρυώσουν ελαφρώς, αφαιρούμε την πέτσα από το βρασμένο κοτόπουλο και ψιλοκόβουμε το ψαχνό. Το αδειάζουμε σε ένα βαθύ μπολ, όπου προσθέτουμε την έτοιμη μπεσαμέλ και το περιεχόμενο από το τηγάνι. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί και ολοκληρώνουμε τη γέμιση προσθέτοντας ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνιθο.
- Στη συνέχεια, παίρνουμε ένα ορθογώνιο ταψί, το αλείφουμε με λίγο λαδάκι και στρώνουμε το ένα φύλλο ζύμης κουρού. Λαδώνουμε ελαφρά το φύλλο και απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω του. Καλύπτουμε τη γέμιση με το δεύτερο φύλλο ζύμης, το λαδώνουμε κι αυτό, το ραντίζουμε με λίγο νεράκι, το χαράζουμε ελαφρά στην επιφάνεια και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Τέλος, ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει χρυσαφένια.
Η Συνταγή είναι της κας Ανδριάνα Μεϊντανά
Notes
💡 Tips από εμένα:
- Κοτόπουλο: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμο ψητό κοτόπουλο που σας έχει περισσέψει, για να γλιτώσετε χρόνο.
- Πιπεριές: Αν δεν έχετε όλες τις πιπεριές, μπορείτε να βάλετε ό,τι χρώμα έχετε. Η ποικιλία δίνει ωραίο χρώμα και γεύση.
- Τυρί στην μπεσαμέλ: Μπορείτε να βάλετε όποιο τυρί σας αρέσει και λιώνει καλά, όπως ένταμ, γκούντα, ή ακόμα και ένα μείγμα.