Θα φτιάξουμε την πιο νόστιμη κοτόπιτα με τραγανό φύλλο, μια συνταγή της κας Voula Xotzoudi που, παρόλο που έχει σπιτική ζύμη, το αποτέλεσμα είναι τόσο τραγανό όσο της καλύτερης σφολιάτας! Πρόκειται για μια πλούσια πίτα, γεμάτη με βρασμένο κοτόπουλο, λαχανικά και λιωμένη μοτσαρέλα, που είναι ιδανική για το κυριακάτικο τραπέζι ή για ένα κολατσιό στο γραφείο. Το μυστικό κρύβεται στον τρόπο που χειριζόμαστε το φύλλο, οπότε δώστε μεγάλη προσοχή στα βήματα για την τέλεια τραγανότητα!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Κοτόπιτα με Τραγανό Φύλλο
Φτιάξτε την πιο λαχταριστή κοτόπιτα με τραγανό φύλλο, την οποία θα φτιάξετε από το μηδέν και θα γίνει σαν σφολιάτα! Η σπιτική αυτή συνταγή συνδυάζει ζουμερό κοτόπουλο, λαχανικά και λιωμένη μοτσαρέλα, ενώ το μυστικό είναι ο τρόπος που διπλώνουμε τη ζύμη με βούτυρο για απίστευτη τραγανότητα.
Ingredients
Για το Σπιτικό Φύλλο (2 φύλλα):
- 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (+ 1 κούπα για το άνοιγμα)
- 2 κούπες νερό
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο (και επιπλέον για την επάλειψη)
- 1 σφηνάκι ξύδι
- 1 κ.γ. αλάτι
- Περίπου 125 γρ. Βιτάμ ή βούτυρο (για το άλειμμα των φύλλων)
Για τη Γέμιση:
- 2 κούπες βρασμένο κοτόπουλο στήθος (ψιλοκομμένο ή κομμένο σε ίνες)
- 2 κίτρινες πιπεριές (κομμένες σε κυβάκια)
- 3 κόκκινες πιπεριές (κομμένες σε κυβάκια)
- 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 8 μανιτάρια φρέσκα μικρά (κομμένα σε φέτες)
- 400 γρ. μοτσαρέλα (τριμμένη ή κομμένη σε κύβους)
- Αλάτι, πιπέρι
Instructions
Ακολουθήστε αναλυτικά τα βήματα για την τέλεια κοτόπιτα με τραγανό φύλλο.
1. Ξεκινάω με το ζύμωμα του φύλλου. σε ένα μεγάλο μπολ βάζω 4 κούπες αλεύρι, 2 κούπες νερό, 1/2 κούπα ελαιόλαδο, 1 σφηνάκι ξύδι και αλάτι. ζυμώνω μέχρι να έχω μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
2. Χωρίζω τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη.
3. Ετοιμάζω τη γέμιση. σωτάρω το κρεμμύδι μαζί με τα μανιτάρια σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.
4. Κατόπιν προσθέτω τις πιπεριές και συνεχίζω το σωτάρισμα για λίγα λεπτά. στο τέλος βάζω το κοτόπουλο, αλάτι και πιπέρι.
5. Η γέμιση πρέπει να μην έχει καθόλου υγρά. την αφήνω να κρυώσει εντελώς.
6. Αφού κρυώσει η γέμιση, αρχίζω να ανοίγω το φύλλο. παίρνω το ένα μέρος της ζύμης και το ανοίγω σε ένα λεπτό φύλλο.
7. Κόβω το φύλλο ακτινωτό (δηλαδή σε τριγωνικά κομμάτια που ενώνονται στο κέντρο), το αλείφω με μαλακό βιτάμ ή βούτυρο.
8. Τοποθετώ τα κομμάτια το ένα πάνω στο άλλο και τα βάζω σε ένα τάπερ. μεταφέρω την πρώτη στοίβα φύλλων στην κατάψυξη για 10 λεπτά.
9. Κάνω την ίδια διαδικασία με το δεύτερο μέρος της ζύμης.
10. Ανοίγω το πρώτο φύλλο (τη στοίβα που έβγαλα από την κατάψυξη) σε ένα μεγάλο φύλλο που να καλύπτει το ταψί της κουζίνας. το βάζω στο ταψάκι.
11. Ρίχνω την κρύα γέμιση πάνω στο φύλλο και από πάνω βάζω τη μοτσαρέλα.
12. Κλείνω την πίτα με το άλλο φύλλο. αλείφω την επιφάνεια με ελαιόλαδο και διάσπαρτα ρίχνω λίγο νεράκι.
13. Την κόβω σε κομμάτια και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή.
Tips για την Τέλεια Κοτόπιτα
- Γέμιση: Είναι απαραίτητο η γέμιση να είναι εντελώς κρύα όταν την προσθέτεις στο φύλλο, για να μην λιώσει το βούτυρο και χάσεις την τραγανότητα.
- Το μυστικό της σφολιάτας: Το βούτυρο ανάμεσα στα διπλωμένα φύλλα και η ολιγόλεπτη ψύξη κάνουν το φύλλο τραγανό σαν σφολιάτα.
- Κόψιμο: Κόψε την πίτα πριν το ψήσιμο για να την σερβίρεις εύκολα και για να ψηθεί καλύτερα στο εσωτερικό.
Σχετικές Συνταγές
Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: