Το κοτόπουλο με ρύζι στο φούρνο, όπως το έφτιαχνε η γιαγιά μου, είναι ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, που πάντα μου φέρνει στο μυαλό γλυκές αναμνήσεις. Με απλά υλικά και λίγο χρόνο, μπορείτε να φτιάξετε ένα πιάτο που είναι τόσο νόστιμο όσο και χορταστικό. Η συνταγή αυτή είναι ιδανική για το κυριακάτικο τραπέζι, για ένα οικογενειακό γεύμα ή όποτε θέλετε να φάτε κάτι ζεστό και παραδοσιακό.


Υλικά για το κοτόπουλο με ρύζι

  • 4 πόδια κοτόπουλου
  • 1 κεφάλι ξηρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι νυχάκι ή κίτρινο
  • 4-5 φλιτζάνια τσαγιού νερό
  • Αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση της συνταγής

Πρώτα, πλένω το κοτόπουλο και το βάζω σε μια κατσαρόλα μαζί με το νερό να πάρει την πρώτη βράση. Όταν αρχίσει να βγάζει αφρούς στην επιφάνεια, παίρνω μια τρυπητή κουτάλα και αφαιρώ τον αφρό.

Ρίχνω το λάδι και το κρεμμύδι και σιγοβράζω το κρέας. Μόλις μαλακώσει λίγο, ρίχνω το αλάτι. Συνεχίζω το βράσιμο μέχρι να μαλακώσει σχεδόν τελείως το κοτόπουλο.

Αδειάζω το ζωμό και το κοτόπουλο σε ένα μέτριο ταψί. Έχω προθερμάνει τον φούρνο στους 200 βαθμούς και τοποθετώ το ταψί στην τελευταία σχάρα.

Όταν αρχίζει να βράζει ο ζωμός στο ταψί, ρίχνω μέσα το ρύζι και το ανακατεύω. Μετά από 5 λεπτά, αφού έχω ρίξει το ρύζι, βγάζω το ταψί από τον φούρνο και το ανακατεύω ξανά για να μη σβολιάσει. Προσθέτω και το μαυροπίπερο τελευταίο, για να μη χάσει το άρωμά του από το πολύ βράσιμο, και συνεχίζω το ψήσιμο για 20-25 λεπτά, έως ότου το ρύζι ρουφήξει το ζωμό και ψηθεί καλά.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 25 λεπτά

Χρήσιμα Tips για το κοτόπουλο με ρύζι

Για να γίνει το φαγητό πιο ελαφρύ και διαιτητικό, ρίξτε το κρεμμύδι ωμό, όπως λέει η συνταγή.

Εναλλακτικά, για πιο έντονη γεύση, μπορείτε να σοτάρετε το κρεμμύδι με το λάδι πριν το προσθέσετε στην κατσαρόλα.

Ανακατέψτε καλά το ρύζι στο ταψί για να ψηθεί ομοιόμορφα και να μην κολλήσει.

Προσθέστε το μαυροπίπερο στο τέλος, για να διατηρήσει το έντονο άρωμά του.

Καλή Επιτυχία