Το Κοτόπουλο στο φούρνο με λαχανικά είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την ευκολία με την πλούσια γεύση. Το κοτόπουλο γίνεται απίστευτα ζουμερό, ενώ τα λαχανικά ψήνονται και μελώνουν, απορροφώντας όλους τους χυμούς από το κρέας. Με λίγη προετοιμασία, έχεις ένα ολοκληρωμένο φαγητό για το Κυριακάτικο τραπέζι ή για ένα καθημερινό γεύμα.
Υλικά
Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο
- 3 Κρεμμύδια, κομμένα στα 4
- 2 Καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- 5 σκελίδες Σκόρδο, κομμένες σε φέτες
- 1 Κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
- 4 Πατάτες baby, κομμένες στα 4 (ή 2 κανονικές)
- 100 γρ. Βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. Τοματοπελτές
- 3 κ.σ. Σκόνη σκόρδου
- 2 κ.γ. Γλυκιά πάπρικα
- 2 κ.γ. Μείγμα αποξηραμένων λαχανικών
- 1 κ.γ. Αλάτι
- 1/2 κ.γ. Πιπέρι
Εκτέλεση
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτό το νόστιμο φαγητό.
1. Αρχικά, προθερμαίνω τον φούρνο μου στους 180°C. Παράλληλα, πλένω καλά το κοτόπουλο και το σκουπίζω με χαρτί κουζίνας.
2. Σε ένα μπολ ετοιμάζω το υγρό μείγμα: ρίχνω 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 150ml νερό, τον τοματοπελτέ, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι και 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένα λαχανικά. ανακατεύω καλά όλα τα υλικά.
3. Σε ένα άλλο, μικρότερο μπολ, ετοιμάζω την πάστα βουτύρου: ρίχνω το μαλακωμένο βούτυρο, 3 κουταλιές της σούπας σκόνη σκόρδου, 2 κουταλάκια του γλυκού γλυκιά πάπρικα, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. τα λιώνω και τα ανακατεύω με ένα πιρούνι μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη πάστα.
4. Αλείφω το κοτόπουλο με την πάστα, τόσο κάτω από την πέτσα, όσο και από πάνω, φροντίζοντας να καλύψω όλη την επιφάνειά του.
5. Σε ένα πυρέξ ή ένα βαθύ ταψί, τοποθετώ τα λαχανικά γύρω γύρω, τοποθετώ το κοτόπουλο στη μέση και τα περιχύνω όλα με το υγρό μείγμα που έχω ετοιμάσει.
6. Ψήνω το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο για 2 ώρες. κάθε 20 λεπτά, βρέχω το κοτόπουλο με ένα κουτάλι, παίρνοντας τους χυμούς του από το ταψί.
7. Μετά από 1 ώρα ψησίματος, γυρίζω το κοτόπουλο από την άλλη πλευρά για να ψηθεί ομοιόμορφα και συνεχίζω να το βρέχω με τους χυμούς του ταψιού κάθε 20 λεπτά.
8. Αφού ψηθεί, το σερβίρω αμέσως.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:
- Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 15-20 λεπτά.
- Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 2 ώρες.
- Συνολικός Χρόνος: Περίπου 2 ώρες και 20 λεπτά.
- Επιπλέον Χρόνοι: Κανένας.
Χρήσιμα Tips για το Τέλειο Κοτόπουλο
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το κοτόπουλο στο φούρνο με λαχανικά σας ακόμα πιο επιτυχημένο:
- Κρέας: Για να γίνει ακόμα πιο ζουμερό, μπορείτε να προσθέσετε 100ml λευκό κρασί στο υγρό μείγμα πριν το ψήσιμο.
- Λαχανικά: Μπορείτε να προσθέσετε όποια λαχανικά θέλετε, όπως κολοκυθάκια, μπρόκολο ή μανιτάρια.
- Βρέξιμο: Το να βρέχετε το κοτόπουλο με τους χυμούς του είναι το μυστικό για να γίνει η πέτσα τραγανή και το κρέας ζουμερό.













