Τα **Κουλουράκια Κανέλας** είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Αυτά τα κουλουράκια έχουν όλα τα αρώματα των γιορτών (κανέλα, γαρύφαλλο, πορτοκάλι) και γίνονται τραγανά απ’ έξω και μαλακά μέσα. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη:
- Αλεύρι γ.ο.χ.: 430 γρ.
- Ηλιέλαιο: 100 γρ.
- Ζάχαρη: 100 γρ.
- Χυμός πορτοκαλιού (φρέσκος): 130 γρ.
- Σόδα μαγειρική: 1 κ.γ.
Για τα αρώματα:
- Κανέλα: 1 κ.γ.
- Γαρύφαλλο (τριμμένο): 1/4 κ.γ.
- Μοσχοκάρυδο (τριμμένο): 1/4 κ.γ.
- Κακουλέ (τριμμένο): 1/4 κ.γ.
- Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Για την επικάλυψη (προαιρετικά):
- Κανελοζάχαρη (ζάχαρη αναμειγμένη με κανέλα)
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Ξεκινάω τη συνταγή αναμειγνύοντας τα υγρά.
Σε ένα σκεύος βάζω το λάδι με τη ζάχαρη και τα χτυπάω ελαφρά με έναν αυγοδάρτη να ενωθούν.
Σε ένα μικρό μπολ, ρίχνω τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού να αφρίσει. Προσθέτω αυτό το μείγμα στο σκεύος με το λάδι και τη ζάχαρη.
Ρίχνω τα αρωματικά (κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, κακουλέ και ξύσμα πορτοκαλιού) και σιγά σιγά το αλεύρι.
Ανακατεύω με τα χέρια μου μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να πάρω μία μαλακή ζύμη. Αφήνω τη ζύμη στην άκρη για **15 λεπτά** να ξεκουραστεί. Αυτό βοηθάει τα **Χριστουγεννιάτικα Κουλουράκια** να γίνουν πιο αφράτα.
Πλάθω τη ζύμη σε πλεξούδες ή σε ό,τι άλλο σχήμα θέλω. Αν θέλω, χρησιμοποιώ κουπ πατ.
Περνάω τα κουλουράκια από κανελοζάχαρη πριν τα ψήσω (προαιρετικό).
Ψήνω στους **180 βαθμούς Κελσίου** για **20 λεπτά** περίπου, ανάλογα με το πάχος και το σχήμα που έδωσα.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνος Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 35 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 15 λεπτά (για την ξεκούραση της ζύμης).
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για πιο πλούσιο χρώμα και άρωμα, μπορείς να αντικαταστήσεις το 1/3 του ηλιέλαιου με ελαιόλαδο. Δες κι άλλες συνταγές για μπισκότα για έμπνευση.
Αν θέλεις τα **Χριστουγεννιάτικα Κουλουράκια** να είναι πιο τραγανά, άνοιξε τα φύλλα πιο λεπτά. Για πιο μαλακά, χρησιμοποίησε λιγότερο αλεύρι και ψήσε για λίγο λιγότερο χρόνο. Δες και άλλες σιροπιαστές συνταγές αν προτιμάς πιο μαλακά γλυκά.
Για να διατηρηθούν τραγανά, φύλαξέ τα σε αεροστεγές δοχείο μόλις κρυώσουν εντελώς.











