Κουλουράκια Πορτοκαλιού είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η υπέροχη μυρωδιά και η τραγανή τους υφή τα καθιστούν το τέλειο πρωινό ή απογευματινό κέρασμα δίπλα στον καφέ σας. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για τη ζύμη:

  • Λάδι (ελαφρύ): 1 κούπα
  • Πορτοκάλι (φυσικό στημένο): 1 κούπα
  • Ζάχαρη: 1 κούπα

Για το άρωμα και τη διόγκωση:

  • Ξύσμα: Από 2 πορτοκάλια
  • Μπέικιν πάουντερ: 1 φακελάκι (ή 1 μπέικιν)

Για την εκτέλεση:

  • Αλεύρι: Περίπου 800 γρ.
  • Κρόκος αυγού (για άλειμμα): 1 (αραιωμένος με λίγο νερό)

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύω το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Προσθέτω το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύω. Θα παρατηρήσετε ότι το μείγμα αφρίζει λόγω της αντίδρασης του μπέικιν με τον χυμό πορτοκαλιού.

Ρίχνω σιγά-σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς. Στόχος μας είναι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Η ποσότητα των 800 γρ. είναι ενδεικτική, ίσως χρειαστεί λίγο λιγότερο ή περισσότερο.

Πλάθω τα Κουλουράκια Πορτοκαλιού σε διάφορα σχήματα, όπως μπαστουνάκια, κοτσίδες ή σαλιγκάρια. Προσοχή, να έχουν περίπου το ίδιο πάχος για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Τα τοποθετώ σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας μικρές αποστάσεις μεταξύ τους.

Αφού αλείψουμε πρώτα με τον κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό, ψήνουμε για **20 λεπτά περίπου** στις αντιστάσεις, ανάλογα με τον φούρνο (η συνταγή αναφέρει ψήσιμο στους **200 βαθμούς**). Τα κουλουράκια είναι έτοιμα όταν πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 40 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: Χρόνος κρυώματος.


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για έξτρα τραγανότητα, μπορείτε να αντικαταστήσετε το λάδι με βούτυρο. Δοκιμάστε κι άλλες συνταγές με πορτοκάλι.

Εάν θέλετε τα Κουλουράκια Πορτοκαλιού να είναι πιο γυαλιστερά, αλείψτε τα με τον κρόκο του αυγού και πασπαλίστε με κρυσταλλική ζάχαρη πριν το ψήσιμο. Δείτε και άλλες πασχαλινά κουλουράκια για έμπνευση.

Μπορείτε να διατηρήσετε τα **Κουλουράκια Πορτοκαλιού** σε αεροστεγές δοχείο για περισσότερο από μία εβδομάδα. Για πιο πλούσιο άρωμα, προσθέστε μια πρέζα κανέλα στη ζύμη.


Σχετικές Συνταγές 

Γλυκό του Κουταλιού Πορτοκάλι

Νηστίσιμα Κουλουράκια με Σταφίδα

Αφράτο Κέικ Πορτοκαλιού

 Η Συνταγή είναι της κας Margarita Sofronidou Tsokos