Το Κουρκούτο με κεφίρ είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη μαγειρική. Η βάση του είναι ένας χυλός (κουρκούτι) με κολοκύθι και τυρί, ο οποίος ψήνεται στο φούρνο και γίνεται απίστευτα νόστιμος. Εγώ το φτιάχνω πολύ συχνά και πάντα εξαφανίζεται από το ταψί!
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Κουρκούτο με κεφίρ

Ingredients
Για να φτιάξουμε αυτό το νόστιμο πιάτο, θα χρειαστούμε:
- 1 μέτριο Κολοκύθι
- 1/2 κούπα Νερό
- Λίγος Τραχανάς
- 200 γρ. Κεφίρ
- 1 Φρέσκο αυγό
- 150 γρ. Πρόβεια φέτα, τριμμένη
- Σκληρό αλεύρι (όσο χρειαστεί)
- Λίγο Αλάτι
- Ελαιόλαδο
- Βούτυρο
Instructions
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτό το υπέροχο κουρκούτο.
1. Τρίβω το κολοκύθι στον τρίφτη και το αλατίζω καλά. Το αφήνω σε ένα μπολ για μισή ώρα, ώστε να βγάλει τα υγρά του. Στη συνέχεια, το στύβω με τα χέρια μου πολύ καλά.
2. Σε ένα μπρίκι βράζω το νερό και προσθέτω τον τραχανά. τον αφήνω για λίγο, μέχρι να φουσκώσει.
3. Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζω τον φουσκωμένο τραχανά και προσθέτω το στυμμένο κολοκύθι. Ρίχνω μέσα το κεφίρ, το αυγό χτυπημένο ελαφρά, την τριμμένη φέτα και το αλάτι.
4. Προσθέτω σταδιακά το σκληρό αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να έχω έναν χυλό με την υφή που έχει το μείγμα για κέικ.
5. Βουτυρώνω καλά ένα μέτριο ταψί και αδειάζω μέσα το περιεχόμενο. Ραντίζω την επιφάνεια του κουρκούτο με ελαιόλαδο και βούτυρο.
6. Ψήνω το κουρκούτο σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό από πάνω.
Η Συνταγή είναι της κας Σοφία Παπα
Notes
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το κουρκούτο σας ακόμα πιο επιτυχημένο:
- Κολοκύθι: Είναι πολύ σημαντικό να στύψετε πολύ καλά το κολοκύθι, αλλιώς το κουρκούτο θα βγει πολύ νερουλό και δεν θα έχει τη σωστή υφή.
- Υφή: Ο χυλός πρέπει να είναι παχύρρευστος, σαν κουρκούτι για κρέπες, αλλά λίγο πιο πηχτός. Αν τον κάνετε πιο πηχτό θα γίνει σαν πίτα.
- Τυρί: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα τυριά εκτός από φέτα, όπως ανθότυρο ή μυζήθρα, για μια πιο ήπια γεύση.
- Χρυσό χρώμα: Ο συνδυασμός του ελαιολάδου και του βουτύρου στην επιφάνεια του κουρκούτο θα του δώσει ένα απίστευτο χρυσό χρώμα και τραγανή υφή.