Το Μοσχαράκι με χόνδρο είναι ένα πιάτο με βαθιά ιστορία και πλούσια γεύση. Η διαδικασία του αργού μαγειρέματος κάνει το κρέας να λιώνει στο στόμα, ενώ ο χόνδρος απορροφά όλα τα αρώματα της σάλτσας. Είναι ένα πιάτο που φέρνει στο νου τα παλιά κυκλαδίτικα τραπέζια. Εγώ το συνοδεύω πάντα με τριμμένο γιδοτύρι από πάνω, όπως μου το έμαθαν.
Υλικά
4 φέτ. μικρές κότσι μοσχαρίσιο
500 γρ. χόντρος (πλιγούρι)
50 γρ. βούτυρο γάλακτος
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
3 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
1 ξυλαράκι κανέλα
5 μπαχάρια
2 φύλλα δάφνης
1 ποτήρι κρασί λευκό
50 γρ. γιδοτύρι τριμμένο + επιπλέον για σερβίρισμα
100 ml ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Για να κάνουμε το μοσχάρι οσομπούκο ταμπονάρουμε πρώτα το κρέας με απορροφητικό χαρτί. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και πανάρουμε στο αλεύρι.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ροδίζουμε καλά το κρέας.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, αλατίζουμε και αφού γυαλίσουν προσθέτουμε τον πελτέ και τα μπαχαρικά.
Σβήνουμε με το κρασί. Οταν εξατμιστεί το αλκοόλ, σκεπάζουμε με χλιαρό νερό και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί το φαγητό.
Επειτα από 1 – 1 ½ ώρα βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα. Σουρώνουμε τη σάλτσα, κρατάμε τη μισή στο κρέας και την υπόλοιπη τη βάζουμε σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε 1 λίτρο νερό και φέρνουμε σε βρασμό.
Μόλις βράσει, ρίχνουμε τον χόντρο και βράζουμε για 15 – 20 λεπτά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, 50 γρ. από το γιδοτύρι
ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε με το κρέας με τη σάλτσα του και διακοσμούμε
Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με τριμμένο γιδοτύρι.
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Μοσχαράκι με χόνδρο σας ακόμα πιο επιτυχημένο:
- Κρέας: Ταμπονάρετε το κρέας καλά για να ροδίσει ομοιόμορφα και να δημιουργήσει μια ωραία κρούστα.
- Σιγανό μαγείρεμα: Το κλειδί για να γίνει το κρέας τρυφερό είναι το αργό μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά.
- Χόνδρος: Μην βράζετε τον χόνδρο περισσότερο από όσο χρειάζεται, γιατί μπορεί να λασπώσει. Όταν τον αποσύρετε από τη φωτιά, θα συνεχίσει να απορροφά τα υγρά.
- Γιδοτύρι: Η προσθήκη γιδοτυριού στον χόνδρο του δίνει μια ιδιαίτερη, παραδοσιακή γεύση που ταιριάζει απόλυτα με το πιάτο.
- Σερβίρισμα: Σερβίρετε το πιάτο αμέσως, όσο είναι ακόμα ζεστό, για να απολαύσετε όλες τις γεύσεις και τα αρώματά του.
Photo: Cook Like a Karpathian










