Η Κρέμα Καραμέλας είναι ένα κλασικό και αγαπημένο επιδόρπιο που δεν απογοητεύει ποτέ! Με μόνο τρία βασικά υλικά (γάλα, αυγά, ζάχαρη) και μια σπιτική καραμελένια σάλτσα , γίνεται βελούδινη και πλούσια σε γεύση. Η επιτυχία της κρύβεται στο σωστό ψήσιμο και στο σούρωμα του μείγματος. Αυτό το επιδόρπιο έχει ένα τεράστιο μειονέκτημα – εξαφανίζεται πολύ γρήγορα στο στόμα. Καλή Απόλαυση!

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά

Για την Κρέμα:

  • 8 – Αυγά
  • 1 λίτρο – Φρέσκο γάλα
  • 1 ποτήρι (από 250 ml) – Ζάχαρη
  • 2 πακέτα – Βανίλια (βανιλίνη ή εκχύλισμα)

Για την Καραμέλα:

  • 10 κ.σ. (περίπου) – Ζάχαρη (κουταλιές σούπας)

Εκτέλεση

Α. Προετοιμασία Καραμέλας:

1. Καραμελοποίηση (Άμεση Μέθοδος): Για να φτιάξω την κρέμα καραμέλας χρησιμοποίησα μεταλλικά μπολ κρέμα καραμέλας . Ρίχνουμε 1 – 1,5 κουταλιά ζάχαρη σε κάθε μπολ.

2. Λιώσιμο: Τοποθετούμε τα μπολ στην εστία σε μέτρια φωτιά , περιστρέφοντάς τα και μετακινώντας τα (χρησιμοποιώντας μια χοντρή πετσέτα) μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει χρυσή καραμέλα .

3. Εναλλακτική: Αν ανησυχείτε, λιώστε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι μέχρι να καραμελώσει και στη συνέχεια ρίξτε την καραμέλα σε κάθε φλιτζάνι.

4. Τοποθέτηση: Τοποθετήστε τις κούπες στο ταψί που θα ψήσετε την κρέμα καραμέλας.

Β. Προετοιμασία Κρέμας:

1. Αυγά & Ζάχαρη: Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη . Χτυπάμε καλά το μείγμα με ένα σύρμα χειρός για να λιώσει η ζάχαρη .

2. Γάλα & Βανίλια: Προσθέτουμε το γάλα σε λεπτή ροή , ανακατεύοντας συνεχώς . Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε.

3. Σούρωμα: Παίρνουμε μια κανάτα με στόμιο και στραγγίζουμε μέσα από σουρωτήρι το μείγμα της κρέμας. Σουρώνουμε το μείγμα 2-3 φορές . Αυτό θα βοηθήσει να στραγγίσετε τα υπολείμματα των αυγών και να αφαιρέσετε τις φυσαλίδες για να γίνει η κρέμα λεία .

Γ. Ψήσιμο (Μπεν Μαρί):

1. Γέμισμα: Ρίχνουμε το μείγμα στα μπολ ψησίματος (από αυτό το μείγμα προκύπτουν ακριβώς 10 μπολ κρέμας καραμέλας , αν χρησιμοποιήσετε τα τυπικά μεταλλικά καλούπια).

2. Μπεν Μαρί: Ρίχνουμε κρύο νερό στα πλαϊνά του ταψιού (στο οποίο έχουμε βάλει τα μπολάκια), φτάνοντας περίπου στη μέση από τα μπολάκια.

3. Ψήσιμο: Τοποθετούμε στο φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στους 160°C χωρίς αέρα . Το νερό δεν πρέπει να βράζει έντονα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, μπορείτε να προσθέσετε περίπου 1 κούπα κρύο νερό στο μεγάλο ταψί, αν χρειαστεί.

Δ. Ξεφορμάρισμα & Σερβίρισμα:

1. Κρύωμα: Αφήνουμε την κρέμα καραμέλας να κρυώσει τελείως .

2. Ξεφορμάρισμα: Περάστε ένα λεπτό μαχαίρι κατά μήκος του εσωτερικού τοιχώματος της φόρμας. Τοποθετούμε από πάνω το πιάτο σερβιρίσματος και γυρίζουμε και τα δύο ταυτόχρονα με μια γρήγορη κίνηση . Στη συνέχεια, ανασηκώστε προσεκτικά το μπολάκι.

3. Σάλτσα: Η νόστιμη σάλτσα καραμέλας θα στραγγίξει στο πιάτο. Είναι το πιο νόστιμο! Καλή Απόλαυση!


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 1 ώρα (στους 160°C)

Χρόνος Ψύξης/Ωρίμανσης: Τουλάχιστον 4 ώρες

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 5 ώρες (με ψύξη)


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Λεία Υφή και Τέλεια Καραμέλα

Σούρωμα: Το σούρωμα του μείγματος 2-3 φορές είναι το βασικό μυστικό για να εξασφαλίσετε μια απόλυτα λεία και βελούδινη κρέμα , χωρίς σβόλους ή υπολείμματα αυγού.

Καραμέλα: Η καραμέλα πρέπει να έχει ένα όμορφο χρυσο-καφέ χρώμα . Αν γίνει πολύ σκούρα, θα πικρίσει. Προσέξτε να τη λιώσετε σε μέτρια φωτιά και να μη βιαστείτε.

Ψήσιμο (Θερμοκρασία): Το ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία (160°C) και χωρίς αέρα σε μπεν μαρί είναι απαραίτητο . Ο ατμός του νερού κρατά τη θερμοκρασία σταθερή και χαμηλή, αποτρέποντας την κρέμα από το να «κόψει» ή να γίνει σαν ομελέτα.

Σέρβις: Η κρέμα καραμέλας πρέπει να είναι πολύ κρύα όταν ξεφορμάρεται. Η γρήγορη κίνηση κατά το αναποδογύρισμα βοηθάει τη σάλτσα να πέσει ομοιόμορφα και να καλύψει το πιάτο.


 

Σχετικές Συνταγές 

Γαλακτομπούρεκο Παραδοσιακό

Μιλφέιγ με Σφολιάτα

Τάρτα Καραμέλας