Η Κρέμα Καραμέλας είναι ένα κλασικό και αγαπημένο επιδόρπιο που δεν απογοητεύει ποτέ! Με μόνο τρία βασικά υλικά (γάλα, αυγά, ζάχαρη) και μια σπιτική καραμελένια σάλτσα , γίνεται βελούδινη και πλούσια σε γεύση. Η επιτυχία της κρύβεται στο σωστό ψήσιμο και στο σούρωμα του μείγματος. Αυτό το επιδόρπιο έχει ένα τεράστιο μειονέκτημα – εξαφανίζεται πολύ γρήγορα στο στόμα. Καλή Απόλαυση!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά
Για την Κρέμα:
- 8 – Αυγά
- 1 λίτρο – Φρέσκο γάλα
- 1 ποτήρι (από 250 ml) – Ζάχαρη
- 2 πακέτα – Βανίλια (βανιλίνη ή εκχύλισμα)
Για την Καραμέλα:
- 10 κ.σ. (περίπου) – Ζάχαρη (κουταλιές σούπας)
Εκτέλεση
Α. Προετοιμασία Καραμέλας:
1. Καραμελοποίηση (Άμεση Μέθοδος): Για να φτιάξω την κρέμα καραμέλας χρησιμοποίησα μεταλλικά μπολ κρέμα καραμέλας . Ρίχνουμε 1 – 1,5 κουταλιά ζάχαρη σε κάθε μπολ.
2. Λιώσιμο: Τοποθετούμε τα μπολ στην εστία σε μέτρια φωτιά , περιστρέφοντάς τα και μετακινώντας τα (χρησιμοποιώντας μια χοντρή πετσέτα) μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει χρυσή καραμέλα .
3. Εναλλακτική: Αν ανησυχείτε, λιώστε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι μέχρι να καραμελώσει και στη συνέχεια ρίξτε την καραμέλα σε κάθε φλιτζάνι.
4. Τοποθέτηση: Τοποθετήστε τις κούπες στο ταψί που θα ψήσετε την κρέμα καραμέλας.
Β. Προετοιμασία Κρέμας:
1. Αυγά & Ζάχαρη: Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη . Χτυπάμε καλά το μείγμα με ένα σύρμα χειρός για να λιώσει η ζάχαρη .
2. Γάλα & Βανίλια: Προσθέτουμε το γάλα σε λεπτή ροή , ανακατεύοντας συνεχώς . Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε.
3. Σούρωμα: Παίρνουμε μια κανάτα με στόμιο και στραγγίζουμε μέσα από σουρωτήρι το μείγμα της κρέμας. Σουρώνουμε το μείγμα 2-3 φορές . Αυτό θα βοηθήσει να στραγγίσετε τα υπολείμματα των αυγών και να αφαιρέσετε τις φυσαλίδες για να γίνει η κρέμα λεία .
Γ. Ψήσιμο (Μπεν Μαρί):
1. Γέμισμα: Ρίχνουμε το μείγμα στα μπολ ψησίματος (από αυτό το μείγμα προκύπτουν ακριβώς 10 μπολ κρέμας καραμέλας , αν χρησιμοποιήσετε τα τυπικά μεταλλικά καλούπια).
2. Μπεν Μαρί: Ρίχνουμε κρύο νερό στα πλαϊνά του ταψιού (στο οποίο έχουμε βάλει τα μπολάκια), φτάνοντας περίπου στη μέση από τα μπολάκια.
3. Ψήσιμο: Τοποθετούμε στο φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στους 160°C χωρίς αέρα . Το νερό δεν πρέπει να βράζει έντονα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, μπορείτε να προσθέσετε περίπου 1 κούπα κρύο νερό στο μεγάλο ταψί, αν χρειαστεί.
Δ. Ξεφορμάρισμα & Σερβίρισμα:
1. Κρύωμα: Αφήνουμε την κρέμα καραμέλας να κρυώσει τελείως .
2. Ξεφορμάρισμα: Περάστε ένα λεπτό μαχαίρι κατά μήκος του εσωτερικού τοιχώματος της φόρμας. Τοποθετούμε από πάνω το πιάτο σερβιρίσματος και γυρίζουμε και τα δύο ταυτόχρονα με μια γρήγορη κίνηση . Στη συνέχεια, ανασηκώστε προσεκτικά το μπολάκι.
3. Σάλτσα: Η νόστιμη σάλτσα καραμέλας θα στραγγίξει στο πιάτο. Είναι το πιο νόστιμο! Καλή Απόλαυση!
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 1 ώρα (στους 160°C)
Χρόνος Ψύξης/Ωρίμανσης: Τουλάχιστον 4 ώρες
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 5 ώρες (με ψύξη)
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Λεία Υφή και Τέλεια Καραμέλα
Σούρωμα: Το σούρωμα του μείγματος 2-3 φορές είναι το βασικό μυστικό για να εξασφαλίσετε μια απόλυτα λεία και βελούδινη κρέμα , χωρίς σβόλους ή υπολείμματα αυγού.
Καραμέλα: Η καραμέλα πρέπει να έχει ένα όμορφο χρυσο-καφέ χρώμα . Αν γίνει πολύ σκούρα, θα πικρίσει. Προσέξτε να τη λιώσετε σε μέτρια φωτιά και να μη βιαστείτε.
Ψήσιμο (Θερμοκρασία): Το ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία (160°C) και χωρίς αέρα σε μπεν μαρί είναι απαραίτητο . Ο ατμός του νερού κρατά τη θερμοκρασία σταθερή και χαμηλή, αποτρέποντας την κρέμα από το να «κόψει» ή να γίνει σαν ομελέτα.
Σέρβις: Η κρέμα καραμέλας πρέπει να είναι πολύ κρύα όταν ξεφορμάρεται. Η γρήγορη κίνηση κατά το αναποδογύρισμα βοηθάει τη σάλτσα να πέσει ομοιόμορφα και να καλύψει το πιάτο.
Σχετικές Συνταγές








