Η Συνταγή είναι του Pastry Chef Stratos Petrou
Η κρέμα φούρνου με μαστίχα Χίου αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας. Αυτή η θεσπέσια συνταγή συνδυάζει τη βελούδινη υφή της κρέμας με το μοναδικό άρωμα και γεύση της μαστίχας Χίου, δημιουργώντας ένα γλυκό που θυμίζει παιδικές αναμνήσεις και οικογενειακές στιγμές. Επιπλέον, το αποτέλεσμα είναι τόσο νόστιμο που θα σας μεταφέρει στις πιο γλυκές παραδόσεις του τόπου μας.
Υλικά για την Κρέμα Φούρνου με Μαστίχα
- 1000γρ γάλα πλήρες 3,5%
- 30γρ κορν φλάουερ
- 150γρ ζάχαρη κρυσταλλική
- 30γρ λικέρ μαστίχας Χίου ή 1/2 κουταλάκι γλυκού
- Τριμμένη μαστίχα ή μαστιχέλαιο
- 3 κρόκους αυγών
Εκτέλεση της Συνταγής
Προετοιμασία της Κρέμας
Ρίχνω μία ποσότητα γάλακτος περίπου 100 γραμμάρια στο μπολ με το κορν φλάουερ και το ανακατεύω να διαλυθεί καλά. Στη συνέχεια, το υπόλοιπο γάλα το ρίχνω στην κατσαρόλα με τη ζάχαρη και το βράζω σε μέτρια φωτιά.
Μέχρι να ξεκινήσει ο βρασμός στο γάλα, ρίχνω και τη μαστίχα Χίου (λικέρ, μαστιχέλαιο ή τριμμένη μαστίχα). Παράλληλα, σε ένα μπολ ρίχνω τους κρόκους αυγών και με το σύρμα τους χτυπάω λιγάκι και τους αφήνω στην άκρη για μετά.
Μαγείρεμα και Πήξιμο
Ανακατεύω συνεχώς το γάλα να μην κολλήσει. Μόλις ξεκινάει ο βρασμός, αδειάζω το μείγμα από το γάλα και κορν φλάουερ στην κατσαρόλα. Ανακατεύω συνεχώς την κρέμα μέχρι να πήξει – δεν θα γίνει πολύ σφιχτή διότι θα ψηθεί και στο φούρνο.
Μόλις αρχίζει και κοχλάζει η κρέμα μας, την αποσύρω από τη φωτιά και την αδειάζω σιγά-σιγά στους κρόκους αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς να ενωθούν καλά.
Ψήσιμο στο Φούρνο
Βάζω τα πυρίμαχα μπολάκια μας στο ταψί της κουζίνας και τα γεμίζω τα 2/3 με την κρέμα μαστίχας. Αφού τα γεμίσω, ρίχνω ζεστό νερό μέχρι τη μέση περίπου από τα πυρίμαχα μπολάκια.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 με 25 λεπτά. Εάν θέλω να πάρουν το καραμελένιο χρώμα, πέντε λεπτά πριν βγουν ανοίγω το γκριλ. Έτοιμα ψημένα με πανέμορφο χρώμα και άρωμα μαστίχας Χίου που είναι πραγματικά φανταστικό!
Χρήσιμα Tips για την Κρέμα Μαστίχας
Για καλύτερο αποτέλεσμα, συνιστώ να χρησιμοποιείτε φρέσκο γάλα πλήρες και να μην αφήνετε την κρέμα να κάψει κατά το μαγείρεμα. Επίσης, το bain-marie (μπάνιο μαρί) με το ζεστό νερό είναι απαραίτητο για ομοιόμορφο ψήσιμο. Τέλος, αν δεν βρίσκετε λικέρ μαστίχας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τριμμένη μαστίχα που έχετε κοπανίσει με λίγη ζάχαρη.
Χρόνοι Προετοιμασίας
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 35 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 50 λεπτά
Χρόνος Ψύξης: 2 ώρες












